ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Zulmün izleri hala canlı
Zulmün izleri hala canlı
Eğilmez’den Türk  Adalet ve Hoşgörüsü vurgusu
Eğilmez’den Türk  Adalet ve Hoşgörüsü vurgusu
19 terörist etkisiz hale getirildi
19 terörist etkisiz hale getirildi
Aras coştu
Aras coştu
HABERLER>TÜRKİYE
18 Aralık 2015 Cuma - 05:47

Davutoğlu:Türkiye gerekli tedbirleri alır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır." dedi.

Davutoğlu:Türkiye gerekli tedbirleri alır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Başika bölgesindeki eğitim üssüne yapılan saldırıya ilişkin, "Maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı. Herhangi bir kaygı verici durum yok. Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir" diye konuştu.

DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Davutoğlu, Brüksel ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da katıldığı Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin bir devamı mahiyetinde, benzer görüşlere sahip ülkelerin katılımıyla gerçekleştirecekleri zirve için Brüksel'e hareket edeceğini belirtti. Davutoğlu, zirvenin ev sahipliğini Avusturya Şansölyesi Werner Faymann'ın yapacağını söyledi.

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni bir ivme kazandığını aktaran Davutoğlu, hükümet programını açıklamasının hemen ardından, 11 yıl sonra ilk kez Avrupa Birliği liderleriyle bir masa etrafında ve son derece sistematik bir gündemle bir araya geldiklerini anımsattı. Bunun Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Davutoğlu, "Hem muhteva itibarıyla başlangıcıydı çünkü tek boyutlu bir toplantı olmadı. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ivme katacak şekilde fasılların açılması, vize muafiyetinin sağlanması ve enerji, ekonomi alanlarında üst düzey diyaloğun başlatılması da dahil olmak üzere çok önemli kararlar alındı. Ayrıca illegal, yasa dışı göç ve mülteciler sorununu ele aldık" dedi.

AB REFORMLARI

Bu ivmenin durmadığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'ye döndükten sonra bildiğiniz gibi eylem planımızı açıkladık. Eylem planında da Avrupa Birliği reformlarını da karşılayacak özellikle 23 ve 24'üncü fasılların açılmasını temin edecek kapsamlı bir eylem planımızı kamuoyu ile paylaştık. Arkasından reform eylem grubu toplantısını gerçekleştirdik. Burada bu reformların bundan sonra hangi takvim ve süreç içerisinde işleyeceği konusunda bakanlarımızla gerekli çalışmaları yapmak üzere bir çerçeve plan orada da ele aldık. Onun hemen sonrasında 14 Aralık'ta bildiğiniz gibi yaklaşık 4 yıl aradan sonra 17'nci fasıl açıldı. Bunların hepsi kilometre taşları itibarıyla Brüksel'de yaptığımız zirvede alınan son derece önemli ve gereği yapılan faaliyetlerdi. Bugünkü ziyaretimiz bütün bu temel üzerinde" diye konuştu.

YENİ BİR ZİRVE

Almanya Şansölyesi Angela Merkel başta olmak üzere Avrupalı liderler ile çok kapsamlı telefon görüşmelerinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, "Yarın bu çerçevede 10 AB üyesi ile yani Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Lüksemburg, Yunanistan, Portekiz, Slovenya ve Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa Parlementosunun katılımlarıyla yeni bir zirvede biraraya geleceğiz" dedi.

Bu ritmi sürdürmenin önemine değinen Davutoğlu, Avrupa Birliği sürecinin ancak ve ancak son derece sistematik bir şekilde yürüyen bir yol haritasıyla başarıya ulaşabileceğini vurguladı. Belli aralıklarla yükselen, sonra düşen ve durağanlaşan bir sürecin neticeye gidilmesini imkansızlaştıracağının altını çizen Davutoğlu, "Bunun için de yarın da değerli mevkidaşlarımla bütün bu konuları ele alacağız. Ümit ederiz ki yarınki zirve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde ulaştığımız yeni düzeyi de destekleyecek unsurlarla neticelenecek" değerlendirmesinde bulundu.

ŞEB-İ ARUS

Türkiye ve İslam dünyası açısından yarının özel bir gün olduğunu kaydeden Davutoğlu, Mevlana'yı anmak için düzenlenecek Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere Konya'ya gideceklerini açıkladı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yarın Konya'ya gideceğini ve bazı açılış programlarını gerçekleştireceğini ifade eden Davutoğlu, "İnşallah yarın akşam yurt dışından gelen misafirlerimizle birlikte, Türkiye'deki değerli Mevlana severler ile Hazreti Mevlana'nın huzurunda hem Şeb-i Arus'u idrak edeceğiz hem de ülkemizin birliği beraberliği, İslam dünyasının esenliği için hep beraber duada niyazda bulunacağız" diye konuştu.

"BU GELİŞME, ATTIĞIMIZ ADIMLARIN HAKLILIĞINI ORTAYA KOYDU"

Kuzey Irak'taki Başika Kampı'na yönelik saldırının ardından daha önce oradan ayrılan askerlerin kampa geri dönmesinin söz konusu olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine Davutoğlu şöyle konuştu:

"Irak ve Suriye'de öyle gelişmeler ile karşı karşıyayız ki sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinden başlıyor. Bu konjenktürde sadece sınırlarınızda alacağınız tedbirlerle, sınırlarınıza dönük tehditleri ortadan kaldırmak güçleşiyor. O bakımdan biz sınır içinde gerekli tedbirleri alırken terörle mücadele bağlamında, özellikle DEAŞ ve PKK'ya karşı sınır ötesinde alınabilecek tedbirleri de hem ulusal güvenliğimiz hem bölgesel istikrar bağlamında hep aktif şekilde değerlendirdik ve gereken adımları attık. Başika Kampı'nın mevcudiyeti, Musul'un DAEŞ'in eline geçtiği 2014 yazından bu yana bütün uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlara dayanmaktadır. Dolayısıyla boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika'da bir kamp kurma yönünde bir adım atmış değildir. Uluslararası toplumun aldığı kararlar ve Türkiye'nin güvenlik gerekçeleri bizi sınırlarımızın ötesinde de bazı tedbirler almaya sevk etmiştir. Bu son derece detaylı şekilde analiz edildikten sonra atılan bir adımdır, Silahlı Kuvvetlerimiz ve askeri yetkililerimizle birlikte.

Bugün ortaya çıkan tablo ise Genelkurmay Başkanımız açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığımız da yaptı. Başika Kampı'nın yaklaşık 4-5 kilometre yakınında Peşmerge unsurları ile DEAŞ militanları arasında bir yoğun çatışmanın başlaması sonrasında Başika Kampı'na da isabet eden mermiler ve oradaki bu çatışma ortamının etkisi sonrasında ortaya çıkan gerginlikte ve çatışma ortamında maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı."

KONUYU ELE ALDIK

Kaygı verici herhangi bir durumun olmadığını ifade eden Davutoğlu, "Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir. Bu olay da gösteriyor ki eğer Iraklı kardeşlerimizi eğitmek isterseniz bunun güvenlik riskleri vardır. O riskleri de eğiticiler, eğitilenler için bu riskleri giderecek tedbirler almak durumundasınız. Dolayısıyla bu gelişme bizim geçtiğimiz günlerde o bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Bunu dost ve kardeş Irak hükümeti ile paylaşacağız. Büyükelçimiz gerekli bilgilendirmeleri yapacak" dedi.

"SİLAHLI KUVVETLERİMİZ TAM YETKİYE SAHİPTİR"

Irak'taki mevcudiyetin tamamıyla Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde ve terörle mücadele bağlamında olduğunu kaydedenDavutoğlu, "Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gereklilikler esastır. Eğer Silahlı Kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir" şeklinde konuştu.

 
Sağlığa 11 bin 173 yeni personel
 
‘Bunların düşmanlığı Milli değerlere’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlığa 11 bin 173 yeni personel
Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli şekilde yürütülebilmesi amacıyla ...
‘Müjde paketi’ yürürlükte
Genç girişimcilere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz ...
Kimseyi sahipsiz bırakmayacağız
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kimseyi sahipsiz bırakmayacağız, kimseyi bu ...
 
Şehid Nohut’u on binler uğurladı
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütü PKK'nın yola yerleştirdiği ...
Şehit Kabukçu dualarla uğurlandı
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde zırhlı polis aracının geçişi sırasında ...
‘Vatan, Kutlu Emanet’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, bütün ihanetlere rağmen doğru bir ...
 
Her zaman başımız dik olmalı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Avrupa'da her zaman başımız dik olmalı. Biz, ...
‘Verilen talimat açık’
Başbakan Davutoğlu, ''Güvenlik birimlerimize hükümetimizce verilen talimat ...
Reform Eylem Planı imzalandı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Başbakanımızın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva