ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>TÜRKİYE
29 Eylül 2014 Pazartesi - 00:59

Davutoğlu: IŞİD İslam’la anılamaz

Başbakan olduktan sonra ilk defa Samsun’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversite’nin (OMÜ) 2014 - 2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Davutoğlu: IŞİD İslam’la anılamaz

Başbakan olduktan sonra ilk defa Samsun’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversite’nin (OMÜ) 2014 - 2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.
Açılışta konuşan Başbakan Davutoğlu, “Bir üniversite öğretim üyesi olarak üniversitelerimizde düşünce özgürlüğünün olmasına kararlıyım. Hiç kimse üniversitelerinde düşünce özgürlüğünü farklı kanaatlerin ve düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne sınır getiremez. Şu veya bu grubun baskın ağırlığı ile veya ikisi ile farklı düşüncelerin azınlıkta kalmış olabilecek düşüncelerinde baskı kurmasına izin veremeyiz. Üniversiteler şu veya bu kanaatin kendisini tap ulaştırdığı yerler değildir. Çok değişik sayıda fikrin yan yana yaşayabildiği yerler olduğunda biz özgür üniversiteden bahsedebiliriz. Önümüzdeki dönemde rektörlük seçimleri de başta olmak üzere her alanda bütün üniversite öğretim üyelerinin kendi vicdanlarıyla, fikirlerine bakarak tavır almaları önem taşır. Aksi takdirde üniversitelerimiz donuklaşır ve sıradanlaşır” dedi.
"IŞİD İSLAM’LA ANILAMAZ"
IŞİD’in İslam’la anılamayacağının altını çizen Başbakan Davutoğlu, “İslam dünyası eğer İslam medeniyeti diye bir medeniyet olgusundan bugün de bahsediyorsa, bunun arka planındaki başarı hızla yayılan bir askeri başarı değildir. Alim zihninin önde çıkmasıdır. Bugün İslam dünyasına bakıp da sadece IŞİD’i görenler 9. ve 10. yüzyıl Bağdat tarihini bir okusunlar. İslam dendiğinde bugün IŞİD’i görenlerin bence ortak özellikleri cahillikleridir. IŞİD cehaleti, IŞİD’in de bugün geldiği barbarlık kendi cehaletin ürünüdür. İslam ve İslam toplumlarının oluşturduğu medeniyet, IŞİD ile anılamaz, IŞİD de İslam’la anılamaz” diye konuştu.
"ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ”
OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Başbakan Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, “Her üniversite ait olduğu medeniyetin, kültürün, toplumun tarihte yürüyen öznesini yetiştirmekle mükelleftir. Evrensel insanlık birikimini aldıktan sonra sizler yeni dönemin ‘Türk aydını’ öznesini yetiştirmekle mükellefsiniz. Biz bu kadar köklü bir birikime sahip olduktan sonra evrensellik adına, bizim aydınımızı yetiştirmeyi sanki geri kalmış gibi görürsek, üniversitelerimiz her şey olur ama üniversite olamaz. Kendisine inanamayan bir bireyden aydın çıkmaz. Kendi birikimine inanamayan, oryantalist yaklaşımı gizli bir şekilde benimseyenden aydın çıkmaz. Aydın görünümlü tipler çıkar. Onun için bazen gerçekten hicap duyuyorum. Mesela köşe yazarı veya bazen de üniversite etiketi taşıyan arkadaşlar Amerika’da yayınlanmış 3 - 5 makaleden atıfla deyim Orta Doğu analizleri yapıyor. Sorsanız acaba Suriyeli kaç kişiyi tanıyor. Kaç kitap okumuş, Halep sokaklarında hiç dolaşmış mı, Bağdat’a hiç gittin mi, tarihini hiç okudun mu?” diye konuştu.
ESAD’LA 7 SAAT GÖRÜŞTÜM
Esad ile ordusunun ve halkı karşı karşıya getirmemesi için görüştüğünü ama işe yaramadığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Suriye - Irak’ta yaşananları ben her gün gelen mülteci sayılarına bakıp da ‘ne tedbir alacağız’ diye değerlendirmiyorum. Onu yapmak bir devlet adamı olarak benim görevim. Aynı zamanda bu sosyolojik değişim nereye gidiyor diye anlamaya çalışıyorum. Bunun için geçmişte yaptığımız uyarılar, ‘aman etnik ve mezhebi temelli yapılar yer etmesin’ diye Irak ve Suriye’deki liderlere neredeyse yalvarırcasına yaptığımız uyarıların karşılığını görememiş olmaktan ne kadar muzdarip olduğumu anlamanızı isterim. 10 Ağustos 2011 tarihinde daha Suriye’de çatışmalar bu kadar yayılmamış iken, Beşar Esad’a 7 saat bir Ramazan günü hiçbir şey yemeden bunu anlatmaya çalışmıştım. ‘Size destek vereceğiz. Ne olur ordunuzla halkınızı karşı karşıya getirmeyiniz. Ordunuzun yapısını siz biliyorsunuz. Bu coğrafyada ordu ile halk karşı karşıya gelir ve ulusal ordu kavramı bir kere yıkılırsa etnik ve mezhebi çatışma’ diye. Keşke o konuşma mahremiyet olmasaydı da kayda alınsaydı bugün o bütün dünya televizyonlarında dinlenseydi mezhepler tarihi veya siyasi tarihi vermeye çalıştım. Üniversitelerimizde bu tehlikeyi görmemiz lazım. Türkiye, yeni Türkiye ve küresel özne olmaya doğru giderken, etrafımızdaki topluluklar parçalanıyor. Irak’ta, Suriye’de ve Ukrayna’da yaşananları çok yakından takip etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
 Konuşmaların ardından OMÜ Rektörü Akan, Başbakan Davutoğlu'na plaket takdim etti. Ardından OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Eker, Başbakan Davutoğlu'na resim hediye etti ve üniversiteye katkıları bulunanlara da Başbakan Davutoğlu plaket verdi.

 
Damlarkaya Ailesinin acı günü
 
Tuğluk'a sert tepki: ‘Büyük bir densizlik’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dil Bayramı Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İşyerlerimize, şirketlerimize, ürünlerimize, ...
Güllüce’den Dünya’ya çevre mesajı
Güllüce Birleşmiş Milletler 69.Genel Kurulu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Erzurum’u Sevenler Hemşehri Derneği Festivali’nde
Akhisar Erzurumlular ve Erzurum’u Sevenler Kültür Derneği Yönetim Kurulu ...
 
Güllüce BM iklim Değişikliği Zirvesi’nde
Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde evrensel yeni bir ...
‘Ahilik Geleneği Türkiye’nin manevi muhafızı’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asırlar öncesinden bugüne uzanan, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in elinde rehin olarak tutulan 49 vatandaşın ...
 
Başkonsolosun köyünde bayram sevinci
IŞİD tarafından rehin tutulduğu 101 günün ardından Türkiye'ye getirilen ...
‘Azerbaycan bizim için aşktır’
Başbakan, 'Bakü-Tiflis-Ceyhan ile Kafkasya’yı Akdeniz’e bağladık, Bakü-Tiflis-Erzurum ...
Güllüce’den küresel ısınma vurgusu
Güllüce, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ozon tabakasını incelten maddelerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva