ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>ASAYİŞ
27 Ekim 2018 Cumartesi - 09:10

Dalgıç'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski Trabzon 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç'ın yargılanmasına devam edildi

Dalgıç a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Trabzon 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç'ın yargılanmasına devam edildi. Sanık hakkında cumhuriyet savcısı tarafından mütalaa okunduğu duruşmada, Dalgıç için ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması istendi.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Dalgıç, Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Duruşmada, 15 Temmuz darbe girişiminde Bayburt 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Yardımcılığı Lojistik Destek Komutanı olarak görev yapan, Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde hakkındaki FETÖ/PDY iddiasıyla tutuklu bulunan eski binbaşı Cihat Aksu, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılarak tanık olarak dinlendi. Aynı tarihte Bayburt Lojistik Destek Komutanlığı’nda Bölük Komutanı olarak görev yapan, tutuksuz olarak yargılanan yüzbaşı M.K. de duruşmaya Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile katılarak tanık olarak mahkeme heyetinin sorularını cevapladı.

Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı adına avukat Şaziye Beşli ile Dalgıç'ın avukatı yer aldı.

Mahkeme heyetinin, duruşmada tanık olarak dinlediği, anayasal düzeni ihlal etme suçundan yargılanmakta olan eski binbaşı Cihat Aksu, Bahadır Dalgıç’ın 14 Temmuz 2016 günü Bayburt’a geldiğini söyleyerek, “15 günde bir denetleme maksatlı olarak 14 Temmuz’da Bayburt’a geldi. O gün kışlada, ayrıca kışlaya gelen ve kışladan ayrılan birlik komutanı seviyesinde rütbeliler vardı. Bunlarla da vedalaşmak ve görüşmek maksadı da taşıyordu. 14 Temmuz’da askeri gazinoda yemek verildi. O gece Bahadır Dalgıç Bayburt’ta misafir olarak kaldı. Sabah birliğe uğramadan Trabzon’a döndü. Bu ziyaretinde Bayburt Valisi ile de bir görüşmesi oldu” dedi.

Darbe girişiminin olduğu gece saat 23.30 sıralarında birliğine intikal ettiğini söyleyen Cihat Aksu, “Kışla komutanı Ahmet Ergüden’in odasına gittim. Ahmet Ergüden, Bahadır Dalgıç ile sıkıyönetim yazısı gelmeden önce telefonda görüştüklerini bana söyledi. Birlikteki diğer komutanlar da peyderpey geliyordu. Kışla komutanı, kendisine gönderilen emrin ilk sayfasını bize okudu ancak tebliğ etmedi” ifadesini verdi.

Tanık M.K. ise 15 Temmuz günü kışlaya çağrıldıklarını, birliğine gittikten sonra ise Lojistik Destek Komutanı Cihat Aksu'nun odasına çağrıldığını belirterek, Aksu'nun, kışla emniyetinin artırılması telkinlerinde bulunduğunu söyledi.

Tanıkların dinlenmesinin ve sanık avukatının savunmasının ardından cumhuriyet savcısı mütalaasını sundu.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından hakkında dava açıldığını hatırlattı.

Dalgıç'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Trabzon Valisi Yücel Yavuz tarafından aranarak valiliğe çağrıldığı ancak sanığın kendisinin 3. Ordu Komutanlığına bağlı olduğunu belirterek önce valiliğe gitmediğini, sabaha doğru emniyet personeli eşliğinde valilik makamına geldiğini aktaran savcı, daha sonra sanığın isminin darbeciler tarafından oluşturulan listede, sözde Trabzon-Bayburt sıkıyönetim komutanı olarak geçmesi üzerine gözaltına alındığını kaydetti.

Mütalaada, sanığın makam odasında yapılan aramalarda dijital verilerde ele geçen bilgilerde ise askeri birliklere gönderilen sıkıyönetim bildirisi ve sanığın Trabzon-Bayburt sıkıyönetim komutanı olarak listede yer aldığı bildirildi.

Mütalaada, Dalgıç'ın FETÖ/PDY ile irtibat kurduğu kişiler hakkında anayasal düzeni bozmaya teşebbüs ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan işlem yapılarak yargılandıkları, irtibatlı olduğu bazı kişilerin ise ByLock kullanıcısı oldukları belirtildi.

Kara Kuvvetleri "mahrem imamları"ndan olan Halil İbrahim Çamur'un, 2011-2013 yılları arasında Dalgıç'ın mahrem imamlığını yaptığı ve irtibatlı olduğunun tespit edildiği, sanığın sohbetlere katıldığı ve gizlilik içerisinde örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda hareket ederek örgüt hiyerarşisi içerisinde yer aldığı ve silahlı terör örgütü üyeliği suçunu işlediği kaydedildi.

FETÖ/PDY tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yerleştirilen sanığın, "mahrem imam" Çamur ile Kars, Ankara ve Erzurum illerindeki baz istasyonlardan 51 kez cep telefonu ile 60 kez ise çeşitli telefonlarla görüştüğünün tespit edildiğini belirten savcı, ayrıca Bahadır Dalgıç’ın kullandığı Aliye Bulut üzerine kayıtlı hat ile mahrem imam Halil İbrahim Çamur’un kullandığı Aytaç Bulut üzerine kayıtlı hattın 2012 yılında Kars ve Ankara'da ortak baz istasyonlarından irtibatlaştıklarının tespit edildiğini de aktardı.

Savcı, sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarını işlediği, üzerine atılı suçun katalog suçlardan oluşu ve üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve tanık beyanları değerlendirildiğinde, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Tutuklu sanık Dalgıç ise hakkında hazırlanan yeni iddianameye ilişkin sağlıklı savunma yapabilmek için mahkemeden talep ettiği bilgi ve belgelerin eline ulaşmadığını ifade ederek savunma yapmak üzere ek süre istedi.

Mahkeme heyeti, Dalgıç'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

 
11 aylık Bebeğin turne yolcuğu
 
‘AK Parti milletimize hizmet için kurulmuştur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ’nün 100 kilo altını, 2 ihbarla ortaya çıkarıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Isparta mitinginde açıkladığı FETÖ'ye ait 100 ...
Magandalara yasal önlem
İçişleri Bakanlığı’nca düğün, nişan, spor müsabakaları ve benzeri organizasyonlarda ...
“1 haftada 12 terörist etkisiz hale getirildi”
Milli Savunma Bakanlığı, yurt içerisinde ve yurt dışında terör örgütlerine ...
 
Terör örgütü çocukları kandırarak dağa kaçırıyor
Terör örgütü tarafından kandırılarak dağa kaçırılan çocukların ifadeleri, ...
Şehit özel harekat polisinin kızına sürpriz
Özel Harekat Şubesine bağlı ekipler, trafik kazasında şehit olan özel ...
3 ilde silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu
Muş merkezli 3 ilde silah ve mühimmat kaçakçılığı suçunu işleyen şüphelilere ...
 
PKK/KCK operasyonu: 2 gözaltı
Terör örgütü PKK/KCK'ya yardım ve yataklık yapan şahıslara yönelik düzenlenen ...
Yargılamada azami süre 1 Ocak'ta başlıyor
Yargıda hedef süre uygulamasıyla ilgili de konuşan Gül, "Bin 457 ayrı ...
Jandarma besicileri sevindirdi
Artvin’in Ardanuç ilçesi Bulanık köyünden 14 adet büyükbaş hayvanı çalan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva