ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Temmuz 2019 Pazartesi - 16:19

Dadaşlar Ecdadın manevi huzurunda buluştu

Erzurum Valiliği Koordinatörlüğünde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Erzurum Kongresinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Aziziye Tabyalarında 'Ecdatla Bir Gece' programı düzenlendi.

Dadaşlar Ecdadın manevi huzurunda buluştu

Erzurum Valiliği Koordinatörlüğünde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Erzurum Kongresinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Aziziye Tabyalarında 'Ecdatla Bir Gece' programı düzenlendi.

Aziziye Tabyalarında düzenlenen etkinliğe Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, kamu kurumları sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve izciler katıldı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, burada yaptığı konuşmada, ecdatla bir gece etkinliğinin önemine değinerek, vatan savunmasında Erzurum’un önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Koca şunları söyledi: “Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanmış, milli mücadele tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu yıl 100. Yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız kongreyle, Erzurum’un milli mücadeledeki önemini bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Kongreye çoğunluğu işgal altındaki 5 doğu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van'dan gelen 62 delege katılmış; 2 hafta süren kongrede alınan kararlar Kurtuluş Mücadelesinde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici olmuştur. Kongreyi geçici başkan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi açmış; yoklamanın ardından yapılan oylamada Gazi Mustafa Kemal Paşa kongre başkanlığına getirilmiştir. Erzurum kongresiyle Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır. İlk kez başkanlığını Gazi Mustafa Kemal'in yaptığı dokuz kişilik bir Temsil Heyeti oluşturularak, kurtuluş meşalesi Erzurum’da yakılmıştır. Bugün bulunduğumuz tabyalarda da önemli mücadeleler verilmiştir. Aziziye Tabyası, '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine kadınlı- erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak destan yazmıştır. Halk, askerimizle omuz omuza vererek düşmanı bu tabyalardan atmıştır. O sabah 2 saatlik bir mücadelede 600'ün üzerinde Erzurumlu 1500'e yakında askerimiz şehit olmuştur, bu topraklarda. Onların ruhlarını yad etmek, şad etmek için geldik buraya. Görüldüğü gibi Erzurum tarihin her döneminde mihenk taşı olmuş vatan savunmasında önemli bir yer edinmiştir. 100. Yılı gururla kutladığımız Erzurum kongresinin önemini anlatmak için valiliğimiz öncülüğünde geniş kapsamlı etkinlikler düzenleniyor, etkinliklerle gençlerimizin milli şuur kazanması bizler için çok önemli. Bu duygularla Erzurum Kongresinin 100. Yıl dönümünü kutluyor, vatan savunmasında şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum.”

İlbaş, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek, “Başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Emniyet İl Müdüdrlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, Kızılay, Müftülük, Gençlik ve Spor Hizmetleri il Müdüdrlüğü, olmak üzere izcilerimize, Emir Eğitim Derneğine, Türk Ocaklarına, ERZİMDER’e, Hayrat Vakfına, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimize, etkinliğe katılan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Göktaş ve Emekli Eğitimci Yazar Abdurrahman Zeynel, tabyaların tarihi önemi ve ecdadın vatan savunmasındaki yeri konusunda bilgi paylaşımında bulundular.

Akşam namazında başlayan etkinlik, sabah namazına kadar devam etti.

Etkinlikte Kuranı Kerim tilaveti yapılarak, akşam, yatsı ve sabah namazı kılınarak, ecdat için dua edildi. Toplantıya katılan vatandaşlara Kızılay tarafından çorba dağıtıldı. Gece yarısı sala verilerek, gece yürüyüşü yapıldı. İzcilerin yaktığı ateşlerin etrafında sabaha kadar ecdat için nöbet tutan vatandaşlar sabah namazı için saf tuttu, etkinlik sabah namazından sonra son buldu.

 
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
 
Orhan’dan 23 Temmuz Erzurum Kongresi mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Gençler, Şairleriyle Buluşuyor’ projesi tamamlandı
Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde, Gençlik Projeleri Destek Programı ...
Sekmen’den Milli Şuur vurgusu
Sekmen, ‘Bizim muradımız; binlerce yıllık zengin tarihi ve kültürel geçmişimizle ...
TRT’den 23 Temmuz konseri
Milli Mücadele'nin ve Erzurum Kongresi'nin 100. yılı dolayısıyla TRT sanatçıları ...
 
Girişimci Kadınlar’dan sanat etkinliği
Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Büyükşehir Belediyesi İle anlamlı bir etkinliğe imza attı
Zarifoğlu’na vefa
Merhum şair Cahit Zarifoğlu anısına düzenlenen tematik kampın açılışına ...
Türk Ocaklı gençler 100. yıl coşkusuna hazır
20 Temmuz gecesi Erzurum Aziziye Tabyalarında Erzurum Valiliği gözetiminde ...
 
100. yılda bar coşkusu
Erzurum Kültür ve Turizm Derneği, katıldığı birçok yarışmada dereceler ...
Aziziye Tabyasında Ecdatla buluşma
Erzurum Valiliği Koordinatörlüğünde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl ...
Kahramanmaraş’ta 'Erzurumluoğlu Camisi’
Kahramanmaraş'ta yapacağı ilçe ziyaretleri öncesi Büyükşehir Belediyesini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva