ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Eylül 2015 Çarşamba - 03:39

Dadaş kültürüne büyük destek

M.COŞKUN-Erzurum Kültür Turizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği(EKTUD) her yıl yaklaşık olarak 200 gence yöresel oyunları öğreterek, önemli başarılara imza atıyor.

Dadaş kültürüne büyük destek

Gelecek nesilleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak için tüm dünya da sporsal ve ya kültürel birçok alanda çalışmalar yapılıyor. EKTUD’da bunlardan birisi olarak Erzurum’da faaliyet gösteriyor. 2015-2016 yılı için kayıtları almaya başlayan EKTUD, 11 farklı alanda gençlere yöresel olarak müzik ve oyun eğitimleri veriyor. Ortalama her yıl 200 kursiyer eğittiklerini belirten EKTUD Başkanı Gökhan Kılınboz, yetiştirdikleri öğrencileri farklı bölgelerdeki yarışma ve programlara götürerek başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesini temsil ettiklerini söyledi.

AMAÇ; GENÇLERE ÖZ KÜLTÜRE BAĞLAYARAK TURİZME YARDIMCI OLMAK

Derneğin tarihçesine değinerek çalışmaları anlatan Kılınboz, “1974 yılında Erzurum Musiki ve Folklor Cemiyeti adı altında kurulan dernek, 1984 yılında Erzurum Kültür ve Turizm Derneği adını almıştır. Daha sonraki yıllarda Türkiye Halk Oyunları Federasyonu kurularak, çıkan yasaya göre artık dernek, kamu-kurum ve kuruluşlar arası Halk Oyunları yarışmalarının yapılmayacağı ve sadece kulüpler arası yarışma yapılacağından, 2006 yılında kulüpleşmiş ve yeni adı Erzurum Kültür Turizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olmuştur. Dernek faaliyetlerini 1986-2013 yılları arası Havuzbaşı mevkiinde bulunan Kültür Merkezinde yapmış, Kültür Merkezinin yıkılmasından sonra, 2013'de İl Özel İdaresi kampusunda bulunan eski kantin binasına taşınarak faaliyetlerini orada sürdürmektedir.  Derneğin amacı; Ülkenin her tarafında başta mahalli folklorumuz olmak üzere Türk musikisini, Türk kültürünü, Türk Halk Oyunlarını ve Türk tiyatrosunu özünden koparmamak kaydı ile en iyi biçimde yaymak, geliştirmek, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarıp öz kültürüne bağlamak ve turizme yardımcı olmaktır.” dedi.

HER YIL 200 KURSİYER

Derneğin faaliyetlerini anlatan Kılınboz, “Bu amaçlar doğrultusunda, Türk halk müziği, Türk sanat müziği, bağlama, mahalli tiyatro, Erzurum, Elazığ, Antep, Van, Artvin ve Kafkas Halk Oyunları çalışmaları ve spor faaliyetleri yaparak, dernek üye ve kursiyerlerini bu faaliyetler çerçevesinde yetiştirmektedir. Yetiştirdiği bu elemanların faaliyetlerini sergilemek maksadı ile çeşitli gösteriler düzenler. Yurt içinde ve yurt dışında yapılan Halk Oyunları ve Türk musikisi ile ilgili festival ve yarışmalara katılır. Özellikle tarihi ve milli günlerimizde derneğin her türlü faaliyetlerini seferber ederek kutlama ve merasimlere katılır. Yukarıda belirtilen faaliyetlerle ilgili dernekte her yıl ortalama 200 kursiyer çalışmalara katılmaktadır.” diye konuştu.

 
Erzurum’da yeni uygulama
 
Ağustos ayı sektör performansları açıklandı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necati YAVUZER 6 Eylül 2015 Pazar 16:33

Gökhan KILINBOZ kardeş,aman aman dikkat edin, yakında sizin faaliyetleriniz de sona erebilir. Ben yıllarca bar oynamış, devlet ricalinin önemli simalarını karşılama törenlerinde bulunmuş birisi olarak Eski Cummhurbaşkanı Abdullah GÜL'ün ERZURUM'da AKÇAABAT halk oyunları ekibi ile karşılanmasını hazmedemiyorum. Siyaseten oryantilist olanların Türk Halk Oyunlarına düşman oluşunu biraz da "Ben Dadaşım" diyen Erzurumlu hemşehrilerimiz düşünsün.

Yorumu oyla      7      4  
Gökhan kılınboz 5 Eylül 2015 Cumartesi 23:37

Sayın cahit altı parmak hocam yorumunda ifade ettiğin 20 erkek erzurum halk oyununu erzurum kültür turizm gsk derneği bünyesinde olan halk oyuncu kursiyerlerimiz 2 yıl içinde bu barları öğreniyor öğretiyor ve oynamaktadır bir gün ziyaretimize gelirseniz bu oyunları sergilemek isteriz size saygılar

Yorumu oyla      6      4  
Cahit Alparmak 4 Eylül 2015 Cuma 15:43

Duyumlarla varsayımlarla Erzurum halk oyunlarımız anlatılamaz 20 erkek barını ve de 16 kadın barlarını kim oynamış kim görmüş de bizim haberimiz olmadı? Sevgilerimle...

Yorumu oyla      6      6  
Suat KILINBOZ 3 Eylül 2015 Perşembe 12:36

Nevzat bey, Erzurum'un 36 barı var. 20 tanesi erkek 16 tanesi ise kadın barı. Çocukların Hoşbilezik barını bilmemeleri normaldir. Erzurum barları zor oyunlar, hepsi bir yılda öğretilemiyor, hepsini öğrenmesi 2-3 yıl sürebiliyor.Ama haklısın ekipler genelde saydığın barları oynuyorlar.Haberdeki dernek olan EKTUD' da tüm oyunlar bilinmekte ve herkes oynanmaktadır.

Yorumu oyla      6      4  
Nevzat Bilginer 2 Eylül 2015 Çarşamba 09:25

Erzurum barları dört tane mi?neden böyle sordum,şundan zaten ahlk tarafında artık bar oynanmıyor özel kurs alanlar onlarda başbar,uzundere,hançer barı,bazende sekmeyele meydandan kaçıyorlar.oysaki biz büyüklerimizden 32 bar var diye duyduk.yani eğer bu bir kültür ise, yani bölgesini ve halkın yaşamını anlatan bir durum söz konusu ise tamamını öğretmek lazım.bunu nerden biliyoruz? bir düğünde bir arkadaşımız gençlerden hoş bilezik barını rica etmiş bilmiyoruz demişler,eğer çocuklar şaka yapmamışsa bu çok acı bir şey.hadi hoşça kalın.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görmez gündemi yorumladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kanal A televizyonunda ...
Erzurum Güncel çıktı
Erzurum gazetelerine bir yenisi daha eklendi. Güncel Medya Grup, "Erzurum ...
Türkiye-Afganistan Ortak Tarihine TİKA desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’da ...
 
Dumlu’da Fayton Kültürü’ne destek
Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Dumlu Ceza İnfaz Kurumu'nda atlı ...
Kale Şehir’de Kale açılımı
M.COŞKUN-Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü, Erzurum kalesi çevresindeki çalışmaların ...
‘Oltu Taşı özellikli taş’
Tespihçi Ergin, 'Elimizde mesela akik taşları var, Erzurum Oltu taşı var. ...
 
Ciritte heyecan dorukta
Atlı Cirit Türkiye Şampiyonası çeyrek final müsabakaları Erzurum’da başladı.
‘30 Ağustos Türk’ün gurur tablosudur ‘
M.COŞKUN-ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Bu yıl ki 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ...
Cirit’te heyecan başlıyor
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva