ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>EKONOMİ
28 Nisan 2018 Cumartesi - 10:13

DOSİAD: ‘Erzurum Cumhurbaşkanımıza minnettar’

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Araştırma Merkezi, mart ayı bazlı Erzurum ekonomik bülteni yayımlandı.

DOSİAD: ‘Erzurum Cumhurbaşkanımıza minnettar’

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD)  Araştırma Merkezi, mart ayı bazlı Erzurum ekonomik bülteni yayımlandı. Raporda, Teşvikli Yatırım, kurulan şirket sayısı, marka, patent ve faydalı model, konut satış performansı, sektörel kredi kullanım hacmi, İl ticaret  sektörü ivmesi, İhracat, mükellef sayısı, kamu hizmet harcamaları bazında Erzurum ekonomisi verileri paylaşıldı.

ERZURUM EKONOMİ SEGMENTLERİ

Raporda, Erzurum’da 2. OSB’nin kurulumu ile birlikte organize sanayi alt yapısının geliştiği, Sakalıkesik başta olarak tarımsal sulama yatırımlarının artış kaydettiği, Ovit, Cankurtaran, Kop, Zigana vurgusunda ulaşım ağında reform gerçekleştirilerek ilin deniz ticaretine açıldığı, TANAP gibi Dünya ölçeğindeki enerji yatırımlarında Erzurum’un merkezi konumda bulunduğukaydedilerek, devasa altyapı yatırımlarının Erzurum’a yabancı sermayeyi çektiği, mart ayı düzeyinde ilde 2 yabancı sermayeli şirket kurulduğu değerlendirildi.

İSTİHDAM

Erzurum’da son 5 yıllık süreçte, ulaşım, enerji, sanayi, tarım ve turizm ayında yoğunlaşma gösteren yatırımların ilde istihdam açısından önemli kazanımlar sağlandığına işaret edilen raporda, ülke ekonomisindeki büyümenin Erzurum ekonomisine büyük oranda yansıdığı, bunun kamunun kişi başına düşen hizmet harcamalarında görüldüğü belirtildi.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ ARTIŞI

Erzurum’da nitelikli işgücünün arttığına dikkat çekilen raporda, teknik eğitim altyapısının güçlenmesiyle birlikte KOBİ düzeyinde tarımsal sanayiye yönelik yatırımların artış gösterdiği, 2002 öncesinde ilden sanayi kentlerine yapılan nitelikli insan ve beyin göçünün ise azalma sürecine girdiği vurgulandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ŞÜKRAN

Raporda Doğu Anadolu Bölgesi ve özelde Erzurum’da kaydedilen ekonomik büyüme ve gelişmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’a gösterdiği özel yaklaşımdan kaynaklandığı bildirilerek, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’a yaptığı kış turizmi yatırımı ve İli bu alanda dünya merkezi haline getirme kararlılığı, Erzurum’u küresel boyutta da ekonomik bakımdan ilgi alanı haline getirmiştir. ‘ denildi.

FAYDALI MODEL

Erzurum'un faydalı model bölge payı yüzde 50'ye çıktı. İlde bu yılın mart ayında 3, ocak-mart ayları kapsamında ise 7 faydalı model üretimi gerçekleşti. İlde 2007-2017 yıllarını kapsayan 11 yıllık süreçte ise ilde ortaya konan faydalı model sayısı 30’a yükseldi. Erzurum’da bu yılın ocak ayında 3, şubat ayında 1 ve mart ayında 3 olmak üzere 3 ayda 7 faydalı model oluşturuldu.

PATENT

Erzurum bu yılın ilk üç aylık düzeyinde de önceki yıllarda olduğu gibi patentte liderliğini sürdürdü. İl patent başvurusu sayısıyla Türkiye’de ilk 17 arasında yer alırken, Bölgenin lideri oldu. Erzurum’dan mart ayında 4, bu yılın ilk üç ayında da 10 patent başvurusu yapıldı.  İlin patent başvuru payı Türkiye toplamında yüzde 0.74, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 55,5’e yükseldi.

ERZURUM ŞİRKETLEŞME PERFORMANSI

Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında 57 şirket kurulumu gerçekleşti. İlde mart ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.91’lik artış göstererek, 46’dan 57’ye yükseldi. İlde tasfiyeye giren şirket sayısı ise yüzde 20 oranında düşüş kaydetti. önemde Erzurum’da yabancı sermayeli 1 anonim, bir de limited şirket kuruldu. Anonim şirket ülke sermaye toplamı 50, limited şirket ülke sermaye toplamı ise 100 bin TL olarak açıklandı. Doğu’da kurulan  yabancı sermayeli limited şirket sayısı ise 13 oldu.

KAMU HARCAMALARI

Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında ekonomik iş ve hizmetleri 338.3 milyon, çevre koruma hizmetleri  156 bin, iskan ve toplum refahı 1.2 milyon, sağlık hizmetleri 117.4 milyon, dinlence, kültür ve din hizmetleri  42.6 milyon, eğitim hizmetleri 389.2 milyon, sosyal güvenlik ve dayanışma 41.6 milyon TL olmak üzere toplam 1.2 milyar tutarında kamu hizmet harcaması gerçekleşti.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KAMU HARCAMALARI

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KAMU HARCAMALARI

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, Ocak Mart ayları kapsamında Erzurum’da 154.4, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 154.7, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinde 129.5, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise 126.9 TL tutarında kişi başı sağlık harcaması kaydedildi. Kişi başına düşen eğitim hizmetleri harcaması ise Erzurum’da 511.8, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 528,2, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinde 466,1, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde 440.5 TL olarak hesaplandı.

ERZURUM FAAL MÜKELELF SAYISI

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2018 mart dönemi iller faal vergi mükellef sayılarını paylaştı. Erzurum’da tüm vergi kategorilerinde 2017 yılı aralık ayına göre artış kaydedildi. En yüksek artış gösteren vergi kategorileri Kurumlar ve Gayrimenkul Sermaye İradı olarak belirlendi.  İl aktif mükellef sayısı da 21 bin 64’e yükseldi

KİŞİ BAŞI İL GELİRİ

Erzurum’da yılın ilk 3 ayında kişi başına düşen il geliri 1,5 bin TL, kişi başına yapılan kamu harcaması ise 1,6 bin TL olarak kaydedildi. İl, Doğu Anadolu Bölgesi illeri düzeyinde ocak ayı gelir bazında Van, Malatya ve Hakkari’nin ardından 4’üncü, tahsil edilen gelir ve kamu hizmet harcamaları bazında ise ilk sırada yer aldı.

ERZURUM VE İHRACAAT

Erzurum’dan bu yılın mart ayında 2.9 milyon dolar, yılın ilk üç ayında ise 5.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’da mart ayında kaydedilen ihracat değeri şubat ayına göre rekor seviye yüzde 158 oranında artış gösterdi.

ERZURUM’DAN MART REKORU

TİM İhracat verilerine göre Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen dönem mart ayı oldu. İlden ocak ayında 1.2 milyon, şubat ayında 1.1 milyon dolar, mart ayında ise 2.9 milyon dolarlık ihracat yapıldı

24 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın mart ayında 16, yılın ilk üç aylık bölümünde ise 24 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İhracatta ilk üç sırayı Azerbaycan, Irak ve Birleşik Devletler aldı. Azerbaycan’la kaydedilen ihracat değeri toplam ihracatın yüzde 38.42’sini oluşturdu.

Erzurum’da 2017 yılının ilk üç aylık bölümüne göre, bu yılın ocak-mart döneminde 9 ülkeye yapılan ihracat değeri arttı. Bir yıllık düzeyde ihracatta en fazla artışın yaşandığı ülkeler yüzde 164 ile Afganistan, yüzde 3842 ile Avusturya, yüzde 182.9 ile Azerbaycan, yüzde 5.2 ile Birleşik Devletler, yüzde 25 ile Bosna Hersek, yüzde 2.86 ile Bulgaristan, yüzde 67.8 ile Gana, yüzde 22.4 ile Gürcistan, yüzde 12.9 ile KKTC olarak belirlendi.

TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLAR

Erzurum’da bu yılın şubat ayında 2, yılın ilk iki ayında 3, 2002-218 dönemi içinde de 396 yatırımın teşvik belgesi aldığı bildirildi.  Erzurum’da şubat ayı kapsamında 2 bölgesel yatırım teşvik almaya hak kazandı. Teşvikli yatırımlar için 22 milyon TL tutarında harcama kaydedilirken, istihdam kapasitesi 126 kişi olarak açıklandı.

GENEL VE BÖLGESEL YATIRIMLAR

İlde bu yılın ocak-şubat ayları kapsamında 2 bölgesel bir genel ölçekte 3 yatırımın teşvik kapsamına alındığı kaydedildi. Bölgesel yatırımlar için 22 milyon, genel ölçekli yatırımlar için de 33 milyon olmak üzere toplam 54 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirildi. 3 teşvikli yatırım bazında 126 kişilik istihdam kapasitesi öngörüldü.

2001-2018 DÖNEMİ ERZURUM

İlde 2001-2018 yılları arasında 99 bölgesel, 297 genel toplam 396 yatırım teşvik kapsamına girdi. Bölgesel yatırımlar için 1.0 milyar, genel kapsamdaki teşvikli yatırımlar için de 1.7 milyar olarak toplam 2.8 milyarlık harcama kaydedildi. Bölgesel yatırımlarda 3 bin 650, genel yatırımlarda ise 3 bin 969 kişilik istihdam kapasitesi oluşturuldu.

Erzurum’un bölge toplamında teşvikli yatırım payı artışını sürdürdü. İlde 2001-2018 sürecinde  hayata geçirilen teşvikli yatırım sayısı Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 12’ye yükseldi. İlin bölge teşvikli yatırım payı 2018 yılı şubat ayında yüzde 7.14, ocak-şubat ayları kapsamında ise yüzde 5.26 oldu.

SEKTÖREL KREDİ KULLANIM HACMİ

TBB şubat ayı nakdi kredi iller dağılım sonuçlarını açıkladı. Erzurum’da  7. 1 milyar TL tutarında kamu bankası, 3.0 milyar TL tutarında özel banka, toplamda ise 10.1 milyar tutarında nakdi kredi kullanımı gerçekleşti. Sektörel yatırım ve hizmet kredi kullanımının yoğunlaştığı Erzurum’da kredi kullanım hacmindeki artış il ekonomisinin büyüme ve gelişme sürecinin sonucu olarak değerlendirildi.

KONUT ÜRETİM VE SATIŞ PERFORMANSI

Erzurum’da l mart ayında 568, 2018’in ocak-mart ayları döneminde ise bin 739 konut el değiştirdi.

ilde ocak-mart aylarını kapsayan 3 aylık ölçütte  bin 739 konut satıldı. Bu satışlardan 3460’ı ipotek, bin 279’u ise diğer yollardan gerçekleşti. 2017 yılının aynı dönemine göre ipotekli konut satış sayısı yüzde 31,34 oranında geriledi, diğer yollardan yapılan konut satış sayısı ise yüzde 5,1 oranında arttı. 2017 yılının aynı döneminde ipotek yoluyla bin 670, diğer yollardan ise bin 216 olarak toplam bin 886 konut satışı yapılmıştı.

 
6 terörist etkisiz hale getirildi
 
FETÖ elebaşının halasının oğlu tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜROB Raporunda Palandöken vurgusu
TÜROB Raporunda Kars Sarıkamış ve Erzurum Palandöken kayak tesisleri ile ...
Erzurum’un payı yüzde 50’ye çıktı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum 2002’de başlayan süreçle, sanayi alanında marka, ...
Erzurum patentte rakipsiz..
Mahmut AKDAĞ-Erzurum bu yılın ilk üç aylık düzeyinde de önceki yıllarda ...
 
Markada yüzde 17.6’lık artış
MAHMUT AKDAĞ-Türk Patent ve Marka Kurumu(TÜRKPATENT) mart ayı iller marka ...
Erzurum’da yabancı sermayeli 2 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-TOBB 2018 Ocak - Mart Döneminde Kurulan Yabancı Sermayeli ...
Erzurum’da 3 ayda 57 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-TOBB Türkiye illeri birikimli kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı
 
İŞKUR'dan beklenen açılım
Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nce, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ...
Rekor Erzurum’un
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ekonomisindeki istikrarı bozmak, güven ortamını yok ...
Erzurum’da 3 ayda bin 739 konut satıldı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Mart ayı Erzurum Konut Satış istatistiklerini açıkladı
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva