ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
HABERLER>EKONOMİ
22 Mayıs 2011 Pazar - 20:28

DAİB’ten Gürcistan Çıkarması

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, “Gürcistan’ın inşaat malzemeleri ihtiyacının bir kısmının bölgemizden karşılanabileceğine inanıyorum. Mevcut karayolları ve demiryolu ulaşımının yanında Tiflis- Erzurum uçak seferlerinin başlatılmasının ülkelerimiz arasındaki ticaretin istenilen seviyelere gelmesinde önemli rol oynayacağı kanaatindeyiz.”dedi.

DAİB’ten Gürcistan Çıkarması

AYHAN TÜRKEZ(İHA) - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce (DAİB) inşaat malzemeleri sektörel ticaret heyetinden Gürcistan çıkarması. Başkent Tiflis ve Batum’da işadamlarıyla araya gelen DAİB üyeleri, TÜYAP tarafından 16’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Yapı ve Yapı Teknolojileri’ fuarına katıldı.
Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ardahan, Kars, Elazığ, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Batman, Bitlis, Van, Siirt, Şırnak ve Hakkari’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 50 işadamı, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel öncülüğünde geçtiğimiz 18 Mayıs’ta karayoluyla Gürcistan’a gitti. DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş tarafından Erzurum’dan uğurlanan ticari heyet, aynı gün akşam saatlerinde Türkgözü sınır kapısından geçerek başkent Tiflis’e ulaştı. Radisson Hotel’de konaklayan heyet onuruna Türk restaurantında yemek verildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞBİRLİĞİ
Gezinin ikinci gününde Radisson Hotel’de düzenlenen Türkiye - Gürcistan İnşaat Sektörel Ticaret programının açılış törenine DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Tiflis İşverenler Federasyonu Başkanı Elguca Meladza, Tiflis Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım, Gürcü ve Türk işadamları Derneği Başkanvekili Osman Nuri Öztürk ile Türk ve Gürcü işadamları katıldı.
Programın açılış bölümünde konuşan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, Devlet Bakanı Zafer çağlayan’ın himayelerinde sürdürülmekte olan komşu ve çevre ülkeler stratejik planı kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığı Koordinatörlüğü ve DAİB organizatörlüğünde gerçekleştirilen inşaat sektörel ticaret heyetiyle birlikte Gürcistan’da bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
ŞENGEL:TİCARET HEYETLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Şengel, “Uluslar arası ticaret, ülkelerin ekonomik olarak gelişmesi ve dolayısıyla vatandaşlarının refahının artırmanın en önemli unsurlarından biridir. Bunun bölgesel istikrar ve güvenliğe de çok önemli katkıları vardır. Bu nedenle biz, ticaret heyetlerine büyük önem veriyoruz. Doğru ve güvenilir işadamlarının bir araya gelmesini sağlayabilirsek, inanıyorum ki ticaret hacmimiz ve ilişki kuran işadamlarının sayısı hızla artacaktır. Amacımız küreselleşen ve mesafelerin çok kısaldığı günümüz dünyasında komşu iki ülke olarak karşılıklı ticaretimizi kat kat artırmaktır. Bilindiği üzere Türkiye ve Gürcistan önemli ticaret yolarlının üzerinde bulunan stratejik konuma sahip iki ülkedir. Bakü – Tiflis- Ceyhan boru hattı ve Bakü – Tiflis – Kars demiryolu projeleri sonucunda ülkelerimiz adeta bir ulaşım ve enerji koridoru haline gelmiştir. Görüldüğü üzere bizim kader bağımız var. Gürcistan ile Türkiye arasında her alanda gelişerek devam eden diyalog ve ilişkilerin bir sonucu olarak özellikle ticari ve ekonomik alandaki işbirliğimizin de diğer ülkelere örnek teşkil edecek bir düzeye gelmesi kanaatindeyiz. 2010 yılı itibariyle ülkemizden gürcistan7a toplam 823 milyon 118 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, birliğimiz kanalıyla kayda alınan ihracat 59 bin 732 dolar sevilerinde kalmıştır. Bu rakamlar komşu iki ülke dış ticareti için yeterli değildir. Gürcistan’a sınır olmasına karşın doğu Anadolu bölgemizle olan dış ticaret hacmi ise çok daha düşük seviyededir. Coğrafi yakınlığımızı ticari ilişkilerimize de mutlaka yansıtmamız gerekmektedir” diye konuştu.
GÜRCÜ İŞADAMLARINA DOĞU DAVETİ
Doğu Anadolu bölgesi’nde özellikle çimento, mermer, doğal taş, plastik, boya ve mobilya ürünlerinde önemli bir potansiyelin dile getiren Şengel, “Gürcistan’ın inşaat malzemeleri ihtiyacının bir kısmının bölgemizden karşılanabileceğine inanıyorum. Mevcut karayolları ve yakın bir zamanda hizmete açılmasını beklediğimiz demiryolu ulaşımının yanında Tiflis- Erzurum uçak seferlerinin başlatılmasının ülkelerimiz arasındaki ticaretin istenilen seviyelere gelmesinde önemli rol oynayacağı kanaatindeyiz. Buradan dostluğumuzu geliştirmek, birbirini daha yakından tanımak ve ilişkilerimizi artırmak amacıyla Gürcistanlı işadamlarını ticaret yapmaya, öğrencileri üniversitelerimizde okumaya, Gürcistanlı turistleri tarihi ve turistik güzelliklerden yararlanmaları için Doğu Anadolu Bölgemize davet ediyorum. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artarak gelişmesi adına büyük bir fırsat oluşturacağına inanıyor, bu tür temaslar sayesinde gelişen ilişkilerimin önümüzdeki dönemde dış ticaret ve yatırım alanlarına da olumlu katkı yapacağını ümit ediyorum” diye konuştu.
BİR ÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR
Gürcistan’da özellikle inşaat, tarım ve enerji sektörlerinde ciddi yatırımlar gerçekleştirildiğini dile getiren Tiflis İşverenler Federasyonu Başkanı Elguca Meladza, “Bu yatırımlar, Türk işadamları tarafından da yapılabilir. Türk işadamlarının Gürcistan’daki ticari faaliyetlerinin artırılması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bu tür gezilerle ikili ilişkilerin geliştirileceğine inanıyoruz. Gürcü ve Türk işadamları bir çok alanda işbirliği yapabilir. Böylece komşu iki ülke arasında ticaret hacmi de daha da artabilir” diye konuştu.
İŞADAMLARIMIZIN YANINDAYIZ
Tiflis Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım, Türk işadamları heyetini Tiflis’te görmekten dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok daha ileri boyutlara taşınabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızın burada yapmayı planladığı bütün çalışmalarda yanlarında olmaya hazırız. Her konuda bizimle işbirliği yaparak burada, güvenli bir ticari bağ kurabilirler” dedi.
İKİLİ GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ
Konuşmalar sonrası Türk ve Gürcü işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmelerde her iki ülke işadamları arasında yapılan ticari bağlantıların en kısa sürede eyleme dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
TİFLİS BÜYÜKELÇİSİ BURHAN, HEYETİ KABUL ETTİ
Gürcistan gezisi kapsamında Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Murat Levent Burhan’ı makamında ziyaret eden DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel ve beraberindekiler, programları hakkında bilgi verdi. Türk işadamlarının ziyaretinin kendisini memnun ettiğini belirten Büyükelçi Burhan, “Gürcistan, iş dünyası için hala bakir bir bölge. Birçok ülkeden işadamları, buraya ciddi yatırımlar yapıyor. Türk işadamlarının da burada olması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle Batum bölgesinde inşaat sektöründe büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Türk işadamları da Gürcistan’a olan yakınlıktan dolayı burada ciddi işler alabilir. Gürcistan’da son dönemlerde büyük çapta HES projeleri yapılıyor. Bu projeler de Türk işadamları için önemli bir potansiyel oluşturabilir” diye konuştu.
GÜRTİAD ZİYARETİ
DAİB heyeti, Büyükelçilik ziyareti sonrası Gürcü ve Türk İşadamları Derneği’ni ziyaret ederek Başkanvekili Osman Nuri Öztürk’le bir süre görüştü.
Daha sonra TÜYAP tarafından 16’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Yapı ve Yapı Teknolojileri’ fuarına katılan DAİB üyesi 50 işadamı, Erzurum’dan Polat Kardeşler Yapı Malzemeleri ve Isı Sistemleri ile Kale Blok Bims’in şirketlerinin standlarını ziyaret etti. Türk işadamları, bu ülkedeki ziyaretlerinin son gününde düzenlenen gala yemeğinde Gürcü mutfağından çeşitli lezzetleri tatma imkanı buldu.
DAİB heyeti, ziyaretin son günündeki Batum gezisinin ardından üç günlük gezinin ardından Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Türkiye’ye döndü.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayollarından 3 dev proje
Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, 2023 yılı hedefini açıkladı. Toplam 3 ...
Tarih gölgesinde turistik ticaret
Erzurum Kalesi’nde ticaret dönemi başlıyor. Erzurum Müze Müdürlüğü tarafından ...
Karasu 1 Hes’i üretime başlıyor
Akfen Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş.' nin (AKFEN) bağlı ortaklığı ...
 
İlçelere SUKAP desteği
Erzurum’da nüfusu 25 bin ve daha az olan 10 ilçede, belediyelerin programında ...
Kamu yatırımlarında öne geçtik
Erzurum ekonomisindeki büyüme ve gelişme süreci bu yılın ilk dört ayında ...
Esnafa ikinci müjde
Rekabet Kurumunun, esnaf ve sanatkarların ticari kredilerinin yeniden ...
 
İstihdama Büyükşehir desteği
Erzurum’da nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ...
Tapu’da çağdaş denetim
Palandöken İlçe Tapu Müdürlüğü, baştan aşağı güvenlik kameralarıyla donatıldı. ...
Oltu’da arıcılık konferansı verildi
Erzurum’un Oltu ilçesinde Balcılar Birliğince ‘Kafkas Arısı’nın bölgede ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva