ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>EĞİTİM
17 Ekim 2019 Perşembe - 18:38

DAG teleskobunun testleri devam ediyor

Tamamlanma aşamasına gelen bina inşaatının yanı sıra İtalya’nın Lecco kentinde testlerine başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi Teleskobunun yapım süreci devam ediyor.

DAG teleskobunun testleri devam ediyor

Tamamlanma aşamasına gelen bina inşaatının yanı sıra İtalya’nın Lecco kentinde testlerine başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi Teleskobunun yapım süreci devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının desteklediği ve Atatürk Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ve en kapsamlı temel bilim yatırımı olarak 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevinde (DAG) çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İtalya’nın Lecco şehrinde bulunan teleskop fabrikasında ATASAM ve DAG Teknik Ekibinin katılımıyla 14 Ekim 2019 tarihinde başlanan DAG Teleskobunun fabrika testleri iki hafta boyunca devam ederek 26 Ekim’de tamamlanacak. İtalya’da bulunan Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyapak, sürecin başarılı bir şekilde devam ettiğini ve anlık olarak tüm gelişmelerin Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı ile paylaşıldığını belirtti.

Test Süreci iki Hafta Boyunca Devam Edecek Gerek yurt dışındaki üretim ve test süreçleri gerekse de Erzurum’da devam eden inşaat ve kubbe kurulum süreçleri kapsamında gerekli bütün ekip, ekipman ve hizmet desteğinin 2012 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi tarafından öncelikli olarak sağlandığını belirten Yeşilyaprak, Teleskobun test süreciyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Yeşilyaprak, “Atatürk Üniversitesinin öncelikli alanlarından biri olan uzay konusundaki en büyük altyapı yatırımı olan DAG’ın özellikle teleskop test programı ve süreci hafta sonları dâhil her gün 08.00 ile 23.00 saatleri arasında Lecco’da bulunan tesislerde, Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM ve DAG Teknik Ekibi ile AMOS (Belçika) ve EIE (İtalya) Teknik Ekiplerince gerçekleştiriliyor. Testler kapsamında; malzeme, mekanik, elektrik, elektronik, hareket, titreşim, alıcı, yazılım, kontrol sistemi, takip, ısı gibi fonksiyon ve performans testleri farklı senaryolar ve opsiyonlarla defalarca hassas bir şekilde ölçülüyor” ifadelerini kullandı.

ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyapak ayrıca, testleri başarıyla geçen teleskobun, daha sonra bulunduğu fabrikada sökülerek, özenle paketleneceğini ve belirli periyotlarla Erzurum’a getirilerek 2020 yılı itibariyle öncelikle DAG yerleşkesine taşınacağını ve esas yerinde kurulum çalışmalarına başlanacağını belirtti.

DAG Şimdiden Cazibe Merkezi Haline Geldi Erzurum Konaklı yerleşkesinde, 3170 metre yükseklikte yapımına devam edilen Doğu Anadolu Gözlemevinin bilim dünyası açısından büyük önem taşıdığını aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ileriye dönük birçok projesinin şimdiden hazır olduğunu kaydetti. Rektör Çomaklı heyetin, yapılan çalışmaları yerinde görmek için İtalya’ya gittiğini ve sürekli bilgi paylaşımında bulunduğunu aktardı.

DAG’ın üniversite sınırlarının çok ötesinde bir proje olduğunu vurgulayan Çomaklı, “Kurulacak ulusal ve uluslararası ortaklıklarla çalışma alanımızı genişleteceğiz. Doğu Anadolu Gözlemevi cazibe merkezi haline geldi. Şimdiden birçok kurum ve kuruluş ortak çalışmalar yapmak üzere kapımızı çalıyor. En kısa zamanda Teleskobumuzu da monte ederek ilk ışığı alacağız” ifadelerini kullandı.

 
Dua edip, asker selamıyla poz verdiler
 
6 çocuk annesi silahla intihar etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saraç açıkladı
Saraç, “Özel yetenekle öğrenci alımı devam edecektir. 128 programdan sadece ...
ATA AÖF’te Sınavsız İkinci Üniversite fırsatı
ATA AÖF’te Sınavsız İkinci Üniversite fırsatı devam ediyor
ATAUNİ’de Patent sahibi akademisyenler ödüllendirildi
Atatürk Üniversitesinin desteğiyle akademisyenler tarafından üretilerek ...
 
MEB’den İşte Bu Kadar Kolay” yaklaşımı
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenme süreçleri farklı olan her öğrencinin başarıya ...
ETÜ Senatosundan Barış Pınarı Harekatına destek
Erzurum Teknik üniversitesi Senatosu, TSK tarafından yürütülen Barış Pınarı ...
TÜBİTAK'tan Yetim'e Proje Performans Ödülü
TÜBİTAK, ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Fatih ...
 
Tarihi medresede tarih dersi
Fen Lisesi öğrencileri tarih dersini Çifte minareli medresede işledi.
ATAUNİ’den Barış Pınarı Harekatına destek mesajı
Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı TSK’nın gerçekleştirdiği ...
Öğrencilerden öğrencilere destek
İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Okulları Öğrenci ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva