ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>TÜRKİYE
13 Ocak 2021 Çarşamba - 02:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Kültürü vurgusu

Ankara Geleneksel Sporlar Tesisinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada; atçılık, okçuluk ve güreş gibi geleneksel sporların Türk tarihindeki ve kültüründeki yere dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Kültürü vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olduktan sonra ülkemize gelen misafir devlet başkanlarının karşılama törenlerinde Muhafız Alayımıza bağlı bir atlı birliğimizin de yer almasını temin ettik. Bunları dahi eleştirecek kadar tarih, kültür, medeniyet yoksunu, hatta düşmanı kişiler çıktı, bundan rahatsız oldu. Aynı zihniyet muhtemelen bu tesisi de eleştirecektir, varsın eleştirsinler, biz işimize bakalım” dedi.
Ankara Geleneksel Sporlar Tesisinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada; atçılık, okçuluk ve güreş gibi geleneksel sporların Türk tarihindeki ve kültüründeki yere dikkat çekti.
1,5 yıldır faaliyette olan tesisin açılışının bugüne nasip olduğunu belirten ve günde 48 öğrenciye at binme, 150 öğrenciye okçuluk eğitimi verme kapasitesi bulunan tesise gençlerin dört elle sarılacağından şüphe duymadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; atçılık, okçuluk ve güreş sporlarının binlerce yıllık Türk tarihine tek başına anlatmaya yetecek zenginliğe sahip olduğunu belirtti.
Atın Türk kültüründeki yerini göstermesi bakımından Dede Korkut'tan örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk kültüründe atların uzakları hayalleri yakın ettiği için kıymetli olduğunu ifade etti.
Atın aynı zamanda Peygamber Efendimize Miraç yolculuğunda eşlik eden Burak olduğunun altını çizen Erdoğan, “Tarihte hangi toplum atla tanışmış, kaynaşmış, bütünleşmişse hemen arkasından büyüme, genişleme, özellikle bu döneme girmiştir. At bu bakımdan bir medeniyet kurma aracıdır. Osmanlı, devletle birlikte sarayın at ihtiyacını karşılamak için çiftlikat-ı hümayunu da kurmuştur. Cirit başta olmak üzere at ile ilgili pek çok oyunun yer aldığı geleneksel sporlarımızın yeniden canlanması bizi memnun ediyor. Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Cumhurbaşkanı olduktan sonra ülkemize gelen misafir devlet başkanlarının karşılama törenlerinde Muhafız Alayımıza bağlı bir atlı birliğimizin de yer almasını temin ettik. Bunları dahi eleştirecek kadar tarih, kültür, medeniyet yoksunu, hatta düşmanı kişiler çıktı, bundan rahatsız oldu. Aynı zihniyet muhtemelen bu tesisi de eleştirecektir, varsın eleştirsinler, biz işimize bakalım. Halbuki, kökü olmayanların akıbeti esen her rüzgarın önünde sürüklenip gitmektir. Biz köklerimize, tarihimize, kültürümüze sahip çıkarak maziden atiye güçlü bir köprü kurmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.
“OSMANLI DÖNEMİNDE OKMEYDANI’NA ABDESTSİZ VE SARHOŞ GİRİLEMİYORDU”
Tarihçilerin bir kısmının Türk milletini “ordu millet” veya “asker millet” olarak tarif etiğini, bu tanımın sembollerinden birinin at ise diğerinin de ok olduğunu söyleyen Erdoğan, Türk kültüründe ok ve yayın siyasetten sosyal hayata birçok göndermeye sahip zengin anlamlara sahip olduğunu belirtti. Erdoğan, “Yayın merkezi, okun ise uç beyliklerini temsil ettiği siyaset geleneğimizde bu semboller devlet idaresinde hakimiyet nişanesi olarak görülüyor. Ecdadın okçulukta gösterdiği başarı dünyaya parmak ısırtacak derecededir. İstanbul’un önemli yerlerinden birinin doğduğum, büyüdüğüm yer olması bakımından gurur duyuyorum, Okmeydanı olması tesadüfi değildir. Osmanlı döneminde Okmeydanı’na abdestsiz ve sarhoş girilemiyordu. Aynı şekilde okçular kabzar sınavında kabiliyetleri yanında ahlak ve karakterleriyle de imtihan ediliyordu. Okçuluk müsabakaları öncesinde muhakkak besmele çekilir, Peygamber Efendimize salavat gönderilirdi. Bu alanda kendini geliştirmek isteyenlerin rekabetle beraber dayanışma, mücadele ile birlikte çelebilik hasletlerini de gerekiyordu. Aynı değerler tüm spor dallarıyla uğraşanlar için de geçerliydi. Er meydanında yiğitlik gösteren pehlivanın hayatının diğer kısımlarında da civanmert olması gerekiyordu. Ata sporlarımızı ihya etmek için çalışırken aynı zamanda bu değerleri yeni nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Evlatlarımızı biniciliğe, okçuluğa, güreşe yönlendirirken aslında onları kendi medeniyet ve kültür miraslarına sahip çıkmaya ediyoruz. Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız. Son dönemde tarihimizi ve kültürümüzü anlatan dizilerin ilgi çekmesinin gerisinde milletimizin geçmişini bilme, tanıma ve yaşatma heyecanı yatıyor. İşte bu anlayışla yılların ihmalini giderecek, ata sporlarımızı insanımıza tanıtacak, özellikle çocuklarımızın tarihlerine sahip çıkmasını sağlayacak her çabaya destek veriyoruz” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ok ve yay hediye etti.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Hepsine hazırlıklıyız’
 
‘Böyle bir şeye asla müsaade etmeyiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Hepsine hazırlıklıyız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Büyük ve güçlü Türkiye’nin silueti belirgin hale ...
‘Hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz’
Erdoğan, "Vaka sayısının belirli bir rakamın altına düşmesiyle birlikte ...
‘Türk milleti yeni bir destan yazacak’
Bahçeli, 'Cumhur İttifakı bunu sağlamaya mahir ve muktedirdir. Türk milleti ...
 
‘Durmak yok, yola devam’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Cumhur İttifakı olarak hizmet ve eser siyasetinde ...
Erdoğan’dan Hakikat Mücadelesi vurgusu
Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, “Türkiye olarak basın ...
Erdoğan’dan net vurgu: ‘İzin vermeyeceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün her iki ülke için de tehdit oluşturduğu ...
 
Kurtulmuş’tan Mescid-i Aksa vurgusu
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Ayasofya’nın zincirleri ...
Aliyev: ‘Senin orada ne işin var?’
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kurmaylarıyla 2020 yılı sonuçlarına ...
Bahçeli: ‘Türk milleti basiretlidir, şuurludur’
Bahçeli, ‘Türk milleti basiretlidir, şuurludur; kudret, kuvvet ve ufuk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva