ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>TÜRKİYE
5 Mayıs 2014 Pazartesi - 19:11

‘Çok farklı bir dünyadayız’

Görmez, ‘Çok farklı bir dünyadayız. Bütün dinlerin, kültürlerin iç içe girdiği, birlikte yaşadığı bir dünyayı yaşıyoruz. Hepimiz çok dinli ve kültürlü bir dünyada yaşamaya ve böyle bir dünyayı doğru yönetmeye alışmalıyız.’ dedi.

‘Çok farklı bir dünyadayız’

Görmez, ‘Çok farklı bir dünyadayız. Bütün dinlerin, kültürlerin iç içe girdiği, birlikte yaşadığı bir dünyayı yaşıyoruz. Hepimiz çok dinli ve kültürlü bir dünyada yaşamaya ve böyle bir dünyayı doğru yönetmeye alışmalıyız.’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil'i makamında kabul etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kabulde yaptığı konuşmada, Weil'ın yurt dışındaki Türk vatandaşlarının ve Diyanetin hafızasında çok müspet bir yerinin olduğunu söyledi.

Weil'in din özgürlüğüne verdiği değerin ve farklı din mensuplarının birlikte yaşaması için gösterdiği çabaların takdire şayan olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Aşağı Saksonya'nın Almanya'da ilklerin yaşandığı bir eyalet olarak bilindiğini, eyalet ve federal düzeyde başlamadan, İslamiyeti resmen muhatap din olarak kabul etme öncülüğünü yaptığını anlattı.

Eyalette, İslam ve din derslerinin yasal zemine oturması açısında da ilklerin yaşandığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Ramazanlarda, bayramlarda Müslümanlarla olan birlikteliğinizin fotoğrafları hep bize gelmiştir. Aldığım haberlere göre bu sene istisnai olarak 3 bayram gününü oradaki Müslümanlara tatil olarak ilan ettiğinizi duydum" dedi.

Aşağı Saksonya'nın hatırlamak istemedikleri bir ilkin de yaşandığı bir eyalet olduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu:"İyi ki geldiniz de daha önce arkadaşların yaptığı hatalar bir daha tekrar etmedi. Çünkü bilhassa camiye gidenlerin damgalanması meselesi, bütün muhayyilelere silinemeyen, kötü bir iz bıraktı. Ancak inanıyorum ki gösterdiğiniz çabalar artık o kötü örneklerin tamamını silip, ortadan kaldıracaktır.

Çok farklı bir dünyadayız. Bütün dinlerin, kültürlerin iç içe girdiği, birlikte yaşadığı bir dünyayı yaşıyoruz. Hepimiz çok dinli ve kültürlü bir dünyada yaşamaya ve böyle bir dünyayı doğru yönetmeye alışmalıyız. Böyle bir dünya içinde Almanya ile Türkiye çok daha farklı bir noktada. Çünkü artık milyonlarla ifade edilen ortak akrabalarımız var aynı zamanda. İç içe geçmiş iki toplum olarak bütün dünyada görülüyor. Artık 'sizdekinden bana ne' veya 'bende olup bitenlerden size ne' yerine, bütün meseleleri, sorunları konuşarak o birlikte yaşamanın en güzel prensiplerine ulaşmak gerektiğini düşünüyorum."

"NE OLURSAN OL GEL"

Hannover ile Konya'nın kardeş olduğunu duyduğuna sevindiğini dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mevlana ile Goethe arasındaki iletişimin, bugün hala iki toplumun örnek alması gerektiğini söyledi.

Mevlana'nın, "Gel, gel, ne olursan ol yine gel" sözünü hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Hristiyan'da, Yahudi'de, ateşperest'te, putperest de olsan gel diyor" dedi.

"SAYGI DUYDUĞUMUZU GÖSTERMEK İSTİYORUZ"

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil de Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'e teşekkür ederek, kendisi hakkında çok iyi bilgi edindiğini söyledi.

Almanya'daki şehirlerin hepsinin sadece çok kültürlülükle değil, çok dinlilikle kendini gösterdiğini belirten Weil, eskiden Almanya'da yaşayan Müslümanların bir kısmının, dinlerine saygı gösterilmediğini düşündüğünü, Almanya'nın durumuna baktığında, bu insanların yerine kendisini koyabildiğini kaydetti.

Belediye başkanlığı döneminde camileri ziyaret ettiğini ifade eden Weil, "Ziyaretlerim sırasında, devlet veya kent temsilcilerinin camide bulunduğu dikkatimi çekmişti. Eyalet olarak İslamiyet'i, Müslümanlığı ne şekilde kabul ettiğimizi, saygı duyduğumuzu ve takdir ettiğimizi de göstermek istiyoruz" dedi.

"İNSANLAR BİRBİRİNİ DAHA İYİ TANIMAK VE BİRBİRİNE SAYGI DUYMAK ZORUNDADIR… "

Almanya'da dinler arası diyaloğun geliştiğini gördüğünü aktaran Weil, şunları kaydetti:

"Dünyamızda artık bir sürü bölgede ve ülkede dinlere atıfta bulunularak bir takım çatışmalar bulunmaktadır. Bizim gibi çok dinli bir toplumda karşılıklı saygı olduğunu gösterebildiğimiz zaman insanlığın da bu çerçevede birlikte yaşayabileceğini gösterebiliriz. Bütün bu konularda artık geçmişe nazaran çok daha iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebilirim.

 

 

 

Almanya'da şunun özellikle altını çizmeye çalışıyoruz; İslamiyet, İslamcılıktan çok daha farklı. Hristiyanlık tarihine baktığımız zaman da birçok zaman Hristiyanlığın da suistimal edildiğini görmek mümkün. Toplumlarımız arasında bu güveni tesis edebilmek için karşılıklı iletişimin de gerekli olduğunu ve bunun teşvik edilmesi gerektiğini söylemem gerekir. Bunu, özellikle Osnabrück Üniversitesi örneğinde göstermiş olduk."

"ALMANYA'DA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ KURULDU"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Almanya göç aldığında, Türk vatandaşlarının dini ve manevi hayatının ne olacağı, Cuma ve bayramlarında ne yapacakları, cenazelerinin nasıl kaldıracağı konusunda herhangi bir hazırlık yapılmadığını, göç edenlerin kendi imkanlarıyla bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını anlattı.

Belli bir noktadan sonra kurulan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile önemli bir diyaloğun oluştuğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu ilişkinin siyasi ve politik değil, dini, manevi ve ahlaki bir ilişki olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu ilişkisinin sadece Almanya'daki Müslümanlarla değil, Rusya, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar'da yaşayan Müslümanlarla da olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu ilişkinin Avrupa'nın pek çok ülkesine örnek olduğunu kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, aynı ilişkinin Amerika, Avustralya, Kanada gibi uzak ülkelerle de kurulduğunu dile getirdi.

Almanya'daki Müslümanlar için sadece bu ilişkinin yeterli olmadığını, yeni alternatiflerin olması gerektiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Almanya'nın önemli bir adım atarak 5 üniversite bünyesinde ilahiyat fakültesi kurduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez daha sonra yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 
Altıparmak: ‘İşini güzel yapanı Allah sever’
 
ABİGEM’den “Gençler ve AB” Paneli
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Hüseyin 5 Mayıs 2014 Pazartesi 23:49

HOŞ GELMİŞ SE SEFALAR GETİRMİŞ,SN.STEFAL WEİL Wil kommen nach Türkei geehrte Herrn,Stefan Weil.. München 5.5.2014

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kimlik kabusuna son
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ...
Başbakan Erdoğan gündemi değerlendirdi
Erdoğan, “Emin olunuz ki, istiklalimizi, birliğimizi, kardeşliğimizi ve ...
‘Çocuklarımıza çığlık atmayı öğretmemiz gerekiyor’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, son günlerde artan çocuk ...
 
‘Yavuz Sultan Selim misyonuyla düşünelim’
Türk milletinin başka ülkelerin derdiyle dertlenen bir millet olduğunu ...
Güllüce: “Adam asmayı oyuncağa çevirdiler
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Mısır’da 683 kişiye daha idam ...
‘Yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Geçmişte yaşanan acıları bildiğimiz için, ...
 
TBMM Başkanı Çiçek gündemi değerlendirdi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, “Kimse bize soykırım ...
Başbakan Erdoğan koltuğunu devretti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
TBMM 94’üncü gurur yılında
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, illegal yoldan elde edilmiş ses kayıtlarının, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva