ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Erzurum eksi 6’yı gördü
Erzurum eksi 6’yı gördü
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
HABERLER>SPOR
16 Haziran 2011 Perşembe - 09:17

Cirit’te kadın hakem damgası

Erzurum'da özellikle köylülerin ilgi gösterdiği Mahalli Lig Atlı Cirit karşılaşmaları başladı. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen sınav sonucunda başarılı olan ikisi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) biri hemşirelik mezunu 3 kadın hakem, 4 yıldır cirit karşılaşmalarını yönetiyor.

Cirit’te kadın hakem damgası

ERZURUM gazetesi
Erzurum'da özellikle köylülerin ilgi gösterdiği Mahalli Lig Atlı Cirit karşılaşmaları başladı. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen sınav sonucunda başarılı olan ikisi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) biri hemşirelik mezunu 3 kadın hakem, 4 yıldır cirit karşılaşmalarını yönetiyor.
Erzurum'da 16 takımın katıldığı Mahalli Lig Cirit İl Birinciliği, Ilıca Atlıspor ile Ejder Atlıspor kulüplerinin Cirit Stadındaki oynadıkları karşılaşma ile başladı. Erzurum Kongresinin yapıldığı gün olan 23 Temmuz'da şampiyonun belli olacağı müsabakalara özellikle kırsal alanlardan gelenler büyük ilgi gösteriyor.
4 KADIN HAKEM GÖREV YAPIYOR
Cirit karşılaşmalarını hakem kulübesi ve saha içinde yöneten kadın hakemlerdan BESYO mezunu olan Yasemin Bakıcı (28), Kübra Özdemir (28), hemşire olarak görev yapan Arzu Kırıt (21), sporcuların kurallara uymasını sağlamak için dikkatle görev yapıyor. Hakemlerin kadın olması ise cirit sahalarındaki kötü tezahürat ve küfür olaylarını en az seviyeye indirdi. Türkiye'de cirit maçlarını yöneten kadın hakem sayısının 25'i bulduğunu ifade eden Gençilk ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, "Erzurum'da 8 kadın hakem vardı. Bunlardan 5'i çeşitli nedenlerle kentten ayrılınca 3 bayan hakemimiz kaldı. Görevlerini erkek meslektaşları ile birlikte en iyi şekilde yerine getiriyorlar. Bayan hakemler sayesinde cirit sahasındaki küfür olaylarında büyük ölçüde azalma oldu" diye konuştu.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen mahalli ligde başarılı olan takımların Türkiye şampiyonluğu için mücadele vereceğini vurgulayan Çintimar, "Ülkemizde 80 cirit takımı var. Bunlardan 13 takım Türkiye Şampiyonluğu için karşılaşacak. Erzurum'u 4 takım temsil edecek. Ata sporumuz cirit uluslarası bir spor dalı olmasa da bugüne kadar Dubai'den, İtalya'ya kadar birçok ülkede gösteri yaptık. Bu yıl da Türkmenistan'da yapacağız. Daha daha önce düğün, dernek ve köy şenliklerde oynan cirit, 20 yıldan bu yana kuralları olan ve her gün biraz daha Oyuncu sayısı hızla artan bir spor haline geldi. Mahalli ligde şampiyon ve centilmen olan takımlara süpriz para ödülü vereceğiz" dedi.
HEM HEMŞİRE HEM CİRİT HAKEMİ
Merkez Aziziye ilçesindeki Sağlık Merkezi'nde hemşire olarak görev yapan Arzu Kırıt, cirit hakemliği sınavlarını geçen yıl kazandığını ancak bu yıl görev yapma imkanı bulduğunu söyledi. Ciritin yanı sıra hentbol hakemliği de yaptığını vurgulayan Kırıt, "Cirit hakemliğinde bugün ilk günüm. Çok heyecanlıyım. Değişik spor dallarını sevdiğim için ciriti seçtim. Burada bayan hakemlerin olması benim için büyük bi avantaj" diye konuştu.
KÜBRA ÖZDEMİR İLK KADIN HAKEMLERDEN
Türkiye'deki ilk kadın cirit hakemlerinden biri olan Gençlik ve Spor il Müdürlüğü'nde görevli Kübra Özdemir, 4 yıldır bu işi severek yaptığını belirtti. Atın insanla uyumundan çok hoşlandığını ifade eden Özdemir, kadın cirit takımı kurulması halinde hakemlikte olduğu gibi Oyunculukta da ilk olmayı istediğini bildirdi.
KÖYLÜLER MAÇ İZLERKEN PİKNİK YAPIYOR
Cirit müsabakalarının başlaması ile birlikte köylerinden traktör, at arabası ve minibüslerle gelerek tribinlerdeki yerlerini alan köylüler ise yanlarında getirdikleri yiyeceklerle adeta piknik yapıyor. Tribünlere sofra kurarak karınlarını doyuran ciritseverler, "Futbol, basketbol ve diğer spor dalları ile işimiz olmaz. Köyde işlerimiz olmadığı için başlayan cirit ligi bizim vazgeçilmezimiz oldu. Lig bitene kadar tribünleri dolduracağız. Türklerin yüzyıllarden beri oynadıkları ata sporunu çok özlediğimiz için liglerin olmadığı aylarda köyler arası müsabakalar yapılır" dediler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Belediyespor’dan büyük hedef
Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Mehmet Aydın, "Önümüzdeki ...
Basketbol’da DSİ markası
Kulüplerarası Minik Erkekler Basketbol İl Birinciliği maçları sona erdi. ...
Biatloncular Palandöken’de toplandı
Erzurum'da 20 Mayıs'ta gerçekleştirilen Biatlon Türkiye Şampiyonası ve ...
 
Öztürk'ten karatecilere övgü
Geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan Kulüplerarası Avrupa Karate Şampiyonası’nda ...
Buz hokeyi takımı, süper ligde
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Buz Hokeyi Takımı, Süper Lig’e yükseldi. ...
Olimpik Havuz sezonu açtı
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yarı olimpik ölçülere sahip olan ...
 
Mahalli Cirit Ligi başladı
Erzurum Mahalli Atlı Cirit Ligi, Ejder ve Ilıca Atlıspor takımlarının ...
Erzurum süper kupa finaline odaklandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum mitinginde Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin ...
Tekerlekli Kayakçılardan Tosun'a Vefa
İki yıl önce antrenman esnasında traktörün çarpması sonucu yaşamını yitiren ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva