ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yücelik ailesi yasta
Yücelik ailesi yasta
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Büyükşehir’den barınak açıklaması
Büyükşehir’den barınak açıklaması
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Ocak 2012 Çarşamba - 14:49

Cindilli’den vefa çağrısı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanlarından Muammer Cindilli, Nail Orhon ve Ali Karaavcı'nın emaneti anon Hemşin Pastanesi’nin Nev Hemşin’ adıyla yeniden hizmete girmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Pastanenin 'mektep' olma özelliğini sürdüreceğini belirten Muammer Cindilli, Unesco ödüllü pastanenin yaşaması için herkesin destek olmasını istedi

Cindilli’den vefa çağrısı

ERZURUM
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanlarından Muammer Cindilli, Nail Orhon ve Ali Karaavcı'nın emaneti anon Hemşin Pastanesi’nin Nev Hemşin’ adıyla  yeniden hizmete girmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Pastanenin 'mektep' olma özelliğini sürdüreceğini belirten Muammer Cindilli, Unesco ödüllü pastanenin yaşaması için herkesin destek olmasını istedi
KÜLTÜR OCAĞI
Erzurum'da hizmete girdiği 1938 yılından, işletmecisi Nail Orhon'un 30 Nisan 2009'da ölümüne kadar 71 yıl hizmet veren hoşgörü mekanı 'Hemşin Pastanesi', yaklaşık 3 yıllık aradan sonra kapılarını yeniden açtı. Unesco tarafından 1995 yılında 'Hoşgörü' ödülü verilen pastaneyi işleten Nail Orhon ile ortağı Zeki Karaavcı'nın anısını yaşatmak isteyen yeğeni Salih Karaavcı (26) ile arkadaşı Aydoğan Emeç (27) kapısına kilit vurulan hoşgörü merkezini, adına 'yeni' anlamında olan Farsça 'Nev' kelimesini de ilave ederek kültür, sanat ve edebiyat dünyasına kazandırdı.
Merkez Yakutiye ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1938 yılında hizmete açılan Hemşin Pastanesi, kentin kültür merkezi haline geldi. Sağ- sol çatışmaların yaşandığı 1970'li yıllarda, her iki gruptan insanların oturduğu ve hiçbir olayın yaşanmadığı Hemşin Pastanesi, 1980'lerde çıkan yangında hasar görünce, Vaniefendi Mahallesi'ndeki Milletbahçe Sokağa taşındı. Fikir, sanat ve edebiyat dünyasına yön veren isimlerin mekanı olan Hemşin, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Hemşin'in müdavimleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin vefat eden ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la birlikte önemli siyasetçi, devlet adamı ve edebiyatçılar yer aldı.
ORHUN’UN ANILARI
Hemşin'i, 'Biraz mektep, biraz dergah' olarak tanımlayan son temsilci Nail Orhon, kendi elleriyle yaptığı dondurma, köpüklü ayran, vişneden yapılan mestinaz, sütlaç, muhallebi ve Yoğurtlu yaprak sarmasıyla ünlüydü. Pastaneyi babası, amcası ve dayısından devralarak işleten Nail Orhan'a dil, din,ırk ve cinsiyet ayırımı yapmadan verdiği hizmet nedeniyle 1995'de Unesco tarafından 'Hoşgörü Ödülü' verildi. İnsanlara hep saygı ve anlayış göstermeyi, hoşgörüyü ilke edinen Nail Orhon'un 30 Nisan 2009'da gırtlak kanserinden vefatı üzerine Hemşin'in kapısını kilit vuruldu.
2 ÖRNEK GENÇTEN, ÖRNEK GİRİŞİM
Yaklaşık 3 yıl kapalı kalan Hemşin Pastanesi'ne eski müdavimleri Salih Karaavcı ile Aydoğan Emeç sahip çıktı. Diş Hekimi Salih Karaavcı ile Tedaş'ta görev yapan Aydoğan Emeç, el ele vererek hoşgörü mekanını yeniden kentin kültür, sanat ve edebiyat dünyasına kazandırdı. Mekanın iç dizaynında hiç bir değişikliğe gitmeyen Karaavcı ve Emeç, Türkçe 'yeni' manasına gelen 'Nev' kelimesini takarak 'Nev Hemşin' adına patent aldı. Cumhuriyet Caddesi'ndeki eski yerinde 'Nev Hemşin' olarak hizmete giren kültür-sanat merkezinin açılışını Vali Sebahattin Öztürk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler yaptı. Vali Sebahattin Öztürk, edebiyat ve sanat dünyasının Hemşin'e sahip çıkmasını isterken, Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, pastanenin adeta ikinci baharını yaşadığını söyledi.
İŞİNDEN İSTİFA ETMİŞ
Nev Hemşin Pastanesi'ni arkadaşı Salih Karaavcı ile birlikte açan Aydoğan Emeç duygularını şöyle dile getirdi: "İkimizin çocukluğu burada geçti. Buranın kapalı kalmasına gönlümüz razı olmuyordu. Salih Karaavcı, bana Hemşin'i yeniden açma teklifiyle geldiğinde Tedaş'ta çalışıyordum. İşimden istifa ederek buraya geldim ve bu tarihi mekanı yeniden Erzurumlulara kazandırdık. Hoşgörüsüyle yetiştiğimiz Hemşin'in yaşaması için biz adım attık, hemşehrilerimizden destek bekliyoruz."
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanlarından Muammer Cindilli de, Nail Orhon ve Ali Karaavcı'nın emanetinin yeniden hizmete girmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Pastanenin 'mektep' olma özelliğini sürdüreceğini belirten Muammer Cindilli, Unesco ödüllü pastanenin yaşaması için herkesin destek olmasını istedi. DHA(NOT: BU HABER ERZURUM KÜLTÜRÜNE HİZMET ANLAYIŞIYLA DHA TARAFINDAN GEÇİLEN VE HABERLER.COM’DA YAYIMLANAN METİNDEN ALINMIŞTIR)

 
Tosunoğlu Ailesi yasta
 
Öğretmen saldırganları yargılandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürhan Özorhan 25 Ocak 2012 Çarşamba 19:00

Erzurum kültür ocağı niteliğini taşıyan Hemşin pastanesinin yeniden hizmete açılması için emeği geçenleri kutluyorum.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emek hoca dualarla anılacak
21 Ocak 2011 tarihinde 94 yaşında vefat eden Çat eski Müftülerinden ve ...
Erzurum’da Eurovision 2011 rüzgarı
Eurovision-2011 yarışmasının birincisi Azerbaycanlı sanatçılar Eldar Gasımov ...
Mülteciler Türkçe öğreniyor
Gölbaşı Gençlik Merkezi Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi’nin Afganlı ...
 
Kardan Mimar Sinan Heykeli
Erzincan'da bir evin bahçesine yapılan kardan Mimar Sinan heykeli ilgi gördü.
Telgrafın tellerine kuşlar da konar
Erzurum'un Narman ilçesinde değirmen yanındaki elektrik telleri üzerine ...
Sakarya’da Rizekent buluşması
Sakarya Erzurum Derneği Gençlik Kolları Başkanı Halil Buğaçayır ve Yönetim ...
 
Aşıklar atıştı, dadaşlar coştu..
Sakarya Erzurum Derneğince aşıklar Gecesi düzenlendi.
Osmanlı Mimarisine ‘kar yorumu’
Erzurum'da ellerine aldıkları kazma, kürek ve leğenlerle adeta karla mücadele ...
TYB Erzurum Şubesi seçime gitti
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi 5.olağan genel kurul toplantısı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva