ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
30 Haziran 2011 Perşembe - 09:13

Çek ve senedin yerini POS aldı

Vadeli ticari işlemlerde uzun yıllar ödeme aracı olarak kullanılan çek ve senet yerini elektronik ödeme sistemine bırakıyor. Karşılıksız çek sayısındaki sert düşüşün ardından 'POS cihazı' çıktı.

Çek ve senedin yerini POS aldı

ERZURUM gazetesi
Vadeli ticari işlemlerde uzun yıllar ödeme aracı olarak kullanılan çek ve senet yerini elektronik ödeme sistemine bırakıyor. Karşılıksız çek sayısındaki sert düşüşün ardından 'POS cihazı' çıktı. Ocak-nisan döneminde karşılıksız çek sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47.7, küresel krizin en ağır dönemi olan 2009'un ilk dört ayına göre ise yüzde 74.4 azaldı. Bu yılın ilk 5 ayında vadesinde ödenmediği için protesto edilen senetler ise yılın aynı dönemine göre tutar bazında yüzde 23 geriledi. Karşılıksız çek ve protestolu senet sayılarındaki bu keskin düşüşün ardında pek çok neden yatıyor. Ancak bunlar içinde en etkili olanı, iş hayatında 'taksitin' cazibesiyle kurumsal kredi kartlarına yönelinmesi ve çek kullanımının bu paralelde azalma...
KARŞILIKSIZ ÇEK AZALDI AMA ÇEK KULLANIMINDA DA DÜŞÜŞ VAR
Kriz yılı 2009'un ilk yarısında aylık bazda 200 bine yaklaşan karşılıksız çek sayısı, bu yılın nisan ayında 38 bin 898'e geriledi. Bankaların MB'ye yaptığı bildirimlere göre, 2009 yılının ilk dört ayındaki toplam sayısı 710 bin 807 adede ulaşan, 2010'un aynı döneminde 347 bin 944 olan karşılıksız çek sayısı, bu yılın aynı döneminde sadece 181 bin 963 adet olarak gerçekleşti.
Geçen yıl ilk 4 ayında 1 milyar 968 milyon lira tutarında 402 bin 648 senet protesto edilirken, bu yıl aynı dönemdeki sayı 280 bin 849, tutar ise 1 milyar 494.6 milyon lira oldu. İlk 5 ay itibarıyla protestolu senetlerin tutarı ise yüzde 22.6 düşüşle, 1.8 milyar TL'ye geriledi. Karşılıksız çek ve protestolu senette düşüş çok açık. Peki genel olarak çek ve senet kullanımında durum ne? Senede dair net rakamlara ulaşmak mümkün olmasa da Bankalaları Takas Odalarında Mahsuplaşmaya Tabi Tutulan Çekler'e bakıldığında çek kullanımında düşüş yaşandığı net biçimde ortaya çıkıyor. 2006 yılında çek sayısı 23.5 milyon adetken bu rakam 2011 Mayıs itibarıyla son 12 aylık olarak 18.5 milyon adede geriledi. Çek ve senet kullanımındaki düşüşün yerini ise kurumsal kredi kartları aldı.
BDDK verilerine göre 2011 yılının Nisan ayı itibarıyla kurumsal taksitli kredi kartlarının kullanımı yüzde 116.7 oranında arttı. Ticari kredi kartı uygulaması Türkiye'de Ekim 2004 tarihinde başladı. İlk yılında 141 milyon TL olan kurumsal kredi kartları büyüklüğü 2011 yılında ie yıllık bazda 1.917 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda.
ARTIK TAHSİLATÇILARDA POS CİHAZI VAR
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi de rakamların net olarak gösterdiği gelişmeyi, çek ve senet kullanımının yerini POS cihazının aldığını şu sözlerle anlattı:
"Karşılıksız çekteki düşüş ödeme enstrümanlarındaki değişikliğe bağlı. Bunun nedenlerinden birincisi; artık bankalar herkese çek karnesi vermiyor. Eskiden herkese çek karnesi verdikleri için bu karşılıksız çek oranları artıyordu. Çek karnesi taşıyan kişi sayısı azalınca karşılıksız çek miktarı otomatik olarak düştü. Şu anda bankalar ancak pozisyonu iyi müşterisine çek veriyor.
Geçen seneden beri her çek karnesi almada bazı zorluklar çıkarıldı ve çek karneleri için ücret almaya başladı bankalar. Bu durum şirketlerin açık hesaplarını çoğalttı. Senet konusunda ise; kullanımı gittikçe azaldığı için protesto edilen senetlerin oranı azalıyor. Ancak, artık çek-senet yerine tüccar bankadan POS cihazı alarak, kredi kartına taksit yapmaya başladı. Enstrüman değişti, artık bütün tahsilatçılarda POS cihazı var." DÜNYA
 

 
Yapılandırmada 2’inci fırsat
 
Şeker fabrikasından taşınmaz ihalesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu, Türkçe'nin Çiçekleriyle bezendi
9’uncu Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’de bulunan yabancı ülke ...
Atasever’den brucella uyarısı
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, halk arasında peynir ...
I. Çıldır Gölü Çalıştayı sona erdi
21 Haziran 2011 tarihinde Ardahan Üniversitesinde başlayan I. Çıldır Gölü ...
 
Yem Bezelyesi Projesi’nde başarı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye ...
Vardan MÜSİAD’ın beklentilerini açıkladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad ...
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
Prof.Dr. Ali ERBAŞ/Yüce Rabbimizin insanlığa lütfetmiş olduğu en büyük ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva