ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Kıskaç-12' operasyonu
Erzurum’da 'Kıskaç-12' operasyonu
Varto yolunda trafik kazası: 10 yaralı
Varto yolunda trafik kazası: 10 yaralı
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Şehitlere vefa
Şehitlere vefa
Kene popülâsyonuna dikkat!
Kene popülâsyonuna dikkat!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Ekim 2009 Cuma - 04:28

Çakıl taşlarını tabloya dönüştürüyor

İHA/Erzurumlu ünlü ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu, Türkiye'de bir ilke imza atarak çakıl taşları ile resimler yapıyor. Deniz kenarlarından ve akarsu yataklarından küçük çakıl taşları toplayarak yaklaşık yarım asırdır resimler yapan sanatçı, devlet büyüklerine yaptığı tablolarla da dikkat çekiyor.

Çakıl taşlarını tabloya dönüştürüyor

 Erzurumlu ünlü ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu, Türkiye'de bir ilke imza atarak çakıl taşları ile resimler yapıyor.
Deniz kenarlarından ve akarsu yataklarından küçük çakıl taşları toplayarak yaklaşık yarım asırdır resimler yapan sanatçı, devlet büyüklerine yaptığı tablolarla da dikkat çekiyor. Bir tabloya 4 ile 12 ay arasında bir zaman ayırdığını belirten Fehim İbrahimhakkıoğlu, resimlerine yağlıboya çalışmalarıyla başladığını daha sonra herkesin sıcak olarak gördüğü çakıl taşları ile resimler yaptığını söyledi.
ÇAKIL TAŞLARIYLA TABLO
İlk başladığı zamanlarda zorluk çektiğini ve zamanla çakıl taşlarının yağlı boyadan daha verimli olduğunu gördüğünü ifade eden İbrahimhakkıoğlu, önce soyut resimler yaptığını ancak daha sonra klasik türde eserler ortaya koyduğunu kaydetti. Konularını daha çok güncel olaylardan aldığına vurgu yapan Fehim İbrahim Hakkıoğlu, 20'nin üzerinde devlet büyüğünün de portresini yaptığını belirtti.
Fehim İbrahimhakkıoğlu, ayrıca Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz'in makam odaları için de şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini, tabii ve doğal güzelliklerini anlatan tablolar yaptı.
ÇAKIL TAŞI İLE RESİM YAPAN TEK SANATÇI
Deniz kenarlarında ve akarsu yataklarındaki taşları elinde sanat eserine dönüştürerek bir ilke imza atan Fehim İbrahimhakkıoğlu, "Erzurum Öğretmen Okulu mezunuyum ve lise yıllarımda yağlı boya resimler yapmaya başladım. Mozaiğe olan ilgim gençlik yıllarıma dayanıyor" dedi.
Gençlik yıllarından itibaren mozaiğe ilgisinin olduğunun altını çizen İbrahimhakkıoğlu, çakıl taşlarını kullanarak süsleme yapan çok sanatçı olmasına karşın, tablolarda sadece çakıl taşı kullanarak resim yapan tek sanatçının kendisi olduğunu vurguladı. Resim yaparken çakıl taşlarını tercih etmesindeki nedenleri de açıklayan Fehim İbrahimhakkıoğlu, ucuz malzeme ile güzel sonuçlar elde ettiğini ve resim yaptıkça da bu dili çözdüğünü ifade etti.
DEVLET BÜYÜKLERİ İÇİN TAŞ GİBİ PORTRE
Doğa manzaralarının yanı sıra pek çok ünlünün de portresini çizdiğine işaret eden İbrahimhakkıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Barack Hüseyin Obama, Lady Diana, Bill Clinton, Saddam Hüseyin, General De Gaulle gibi yirminin üzerinde devlet büyüğünün de portresini yaptığını söyledi. Doğa ve insan resimleri yaparken kendini daha özgür hissettiğini, ancak taşlarda renk kısıtlaması olduğu için zorlandığını belirten İbrahimhakkıoğlu, "Doğa
resimleri yaparken içimden geleni çiziyorum ve taşlarla düzenliyorum. Portreleri ise fotoğrafa bakarak çizdiğim için zorlanıyorum. Portrelerimde resmini yaptığım şahsiyetlerin de iç yapılarını dışarıya vurmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Erzurum kültürünü ve doğa yapısını anlatan tablolar yaptığına dikkat çeken Fehim İbrahimhakkıoğlu, eserlerinin beğeni toplamasının da kendisini son derece mutlu ettiğini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen "2007 Mevlana Yılı Etkinlikleri" kapsamında "Çakıl Taşlarında Hoşgörü" sergisi açan sanatçı, büyük mutasavvıfı doğal bir obje olan taşla farklı, sade ve bir o kadar da yoğun bir biçimde anlatarak, sanatseverlerden tam not aldı.
RESSAM FEHİM İBRAHİMHAKKIOĞLU KİMDİR?
1940 yılında Erzurum'da doğan İbrahimhakkıoğlu, ilk resim çalışmalarına Öğretmen Okulu'nda başladı. Resim öğretmeni Burhan Alkar'ın teşvikleri ile insan figürleri üzerine desen çalışmaları yaptı. Daha sonra ressam Cemal Bingöl'den iki yıl ders alarak renk anlayışını geliştirdi.
Önceki tablolarında yağlı boya kullanan İbrahimhakkıoğlu, 1963'den sonra çakıl taşları ile resimler yaptı. Çakıl taşlarını olduğu gibi, tabii şekil ve rengiyle tablolarına taşıyan ressam, bu tarzın dünyada ilk temsilcisi oldu. Renk bakımından sınırlı bir malzemeyi ustaca kullanarak canlı ve derinliği olan eserler verdi.
İLK SERGİSİNİ ERZURUM’DA AÇTI
İlk Sergisini 1963'de Erzurum Halk Eğitim Merkezi'nde açan sanatçı, 1964'te Ankara Halk Evleri Merkezi'nde, 1965'te Erzurum Kuşkay'da, 1967'de Ankara Sanatseverler Derneği'nde, 1974 ve 1976'da Taksim Sanat Galerisi'nde, 1986'da TEDEV Sanat Galerisi'nde, 1998'de Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde, 2000'de Ebrista'nda, 2005'te Beyoğlu Sanat Galerisi'nde, 2008'de İstanbul İdentist'de, 1972'de Belçika, 1986'da Bağdat, 2005'te Lüksenburg, 2006'da Şam, 2007'de Jakata ve 2008'de Amerika'da iki sergi olmak
üzere yurt dışında sergiler açtı.
Sanatçı, yaptığı çalışmalarıyla dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Çakıl taşlarını kullanarak taşların doğal renkleri ile tuvalde ışık-gölge, derinlik oluşturan sanatçı, değişik ülke liderlerinin portrelerini çalışmış ve dünyanın farklı köşelerinde koleksiyoner sahibi olmuştur.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TRT GAP’tan Erzurum tanıtımı
GHA/Erzurum’da çeşitli televizyon kanallarınca hazırlanan belgesellere, ...
Tekstil Desenleri Sergisi açıldı
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nce yeni kurulan ...
Bursa’da Erzurum etkinliği
Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen ...
 
Evini sanat galerisine çevirdi
GHA/Erzurumlu dört çocuk babası emekli müstahdem Reşit Yanmaz, evinin ...
‘Düşler’ resim sergisinde buluştu
Erzurum'da Reşit Yanmaz isimli vatandaş 30 yıllık el emeği göz nuru eserlerini ...
GSF’den Tekstil Sergisi
Erzurum Atatürk Üniversitesinde Ekim ayı kültür ve sanat etkinlikleri başladı.
 
Avrupa Kültür Haftası başlıyor
İHA/Goethe Enstitüsü’nün, “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde, Türkiye’de ...
Erzurum’a medya ilgisi
GHA/Erzurum, yazılı ve görsel yayın kuruluşlarında gezi-yazı, program ...
BSO Sezonu 9 Ekim'de Açıyor
ANKA/Dinleyicilerini Bilkent Konser Salonu, Bilkent Odeon ve Bilkent Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva