ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Mayıs 2016 Pazartesi - 06:06

‘Burada Kalacağız’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur. Kudüs bilinci olursa her yer vatan olur…” dedi.

‘Burada Kalacağız’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur. Kudüs bilinci olursa her yer vatan olur…” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı anlatan "Burada Kalacağız" adlı belgeselin gala programına katıldı.

Kudüs Bilinci Derneğinin yapımcılığını üstlendiği "Burada Kalacağız" adlı belgeselin Başkent Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen gala programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kudüs bilincinin sadece mescit ve mukaddes mekan bilinci olmadığını belirterek, “Kudüs bilinci; tevhid, ümmet, tarih ve özgürlük bilincidir. Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur. Kudüs bilinci olursa her yer vatan olur" dedi.

ŞEAİR VURGUSU

Kabe, Arafat gibi Kudüs’ün de bir şeair olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, bütün Peygamberlerin inşa ettiği ortak bilincin bunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Başkan Görmez, İsra Suresi’nde “Sen bütün âlemlere gönderilen peygamber de olsan gecenin hikmetli yürüyüşüne çıkmadan Kudüs’e varamazsın. Kudüs’e varamadan miraca çıkamazsın. Eğer senin ümmetin miraca çıkmak istiyorsa bunun yolu Mescidi Haram'da da olsan gece yola çıkmak ve Mescidi Aksa’ya varmaktan geçer” ayetini hatırlattı.

Kudüs ile ilgili iki ayrı ictihadın olduğuna değinen Başkan Görmez, programda yaptığı konuşmada şu hususların altını çizdi;

“HAYATLARINI, EVLATLARINI, ÇOCUKLARINI HZ. MERYEM GİBİ MESCİD-İ AKSA’YA ADAMIŞ ANNELERİMİZ, ABLALARIMIZ, KIZ KARDEŞLERİMİZ VAR…”

“Bu belgesel ile Türkiye’de, Kudüs ile ilgili bilmediğimiz bir şeyi öne çıkarmışlar. O da murakıp, murakıba olarak adlandırılan hayatlarını zorluklara, zulme ve işgale rağmen Mescid-i Aksa’ya korumaya yöneltmiş, ona adamış kardeşlerimizi bize hatırlattılar. Kudüs’e gittiğimizde şahit olduk. Hayatlarını, evlatlarını, çocuklarını Hz. Meryem gibi Mescid-i Aksa’ya adamış annelerimiz, ablalarımız, kız kardeşlerimiz var. Bizim onları unutmamamız lazım. Bu belgeselin en önemli yönlerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

“KUDÜS’E GİTMEYENLERDE KUDÜS BİLİNCİ ZAYIFLADI…”

İslam âlimleri arasında iki ictihad vardı. Birçok âlim "Özgürlük olmadan Kudüs'ü ziyaret etmek caiz değildir" dediler. Birinci fetvanın amacı Kudüs bilincini diri tutmaktı. Ama gitmeyenlerde Kudüs bilinci zayıfladı. Bu fetvayı verenler  hem gitmediler hem de Kudüs'e karşı vazifelerini yerine getiremediler. Ben giderek Kudüs  bilincini diri tutmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Biz bu bilinci daima diri tutarak hem kardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu göstermek hem de Mescid-i Aksa’nın manevi ikliminden yaralanmak için seferber olunması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

“KABE VE ARAFAT ŞEAİRDİR. KUDÜS’TE ŞEAİRDENDİR…”

Kudüs, bir şeair meselesidir. Şeairi anlamadan kimse Kudüs’ü anlayamaz. Şeair, Müslüman olma ve Müslüman kalma bilincini diri tutan simge demektir. Kabe ve Arafat şeairdir. Kudüs de şeairdendir. Bütün Peygamberlerin inşa ettiği ortak bilinç bunu gösteriyor.

Başkan Görmez sözlerini “Cenab-ı Hak, Kabe’de olup gece yolculuğunu unutanlardan eylemesin. Gecenin hikmetli yolculuklara çıkıp bütün Peygamberlerin durağı olan Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü unutanlardan eylemesin. Bütün çocuklarımız yüreğinde, kalbinde, zihninde Kudüs bilincini daima diri tutsun” duasıyla bitirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Kudüs'te irad ettiği hutbeden bir bölümün de yer aldığı belgeselin gala gösterimi yoğun bir ilgiyle karşılandı.

 
Hava Kuvvetleri Komutanı hava harekatına katıldı
 
Türk Dünyası Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan Gençlik Rekoru
M.AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla genç göçü alan il oldu.
Engelliler için AB açılımı
M.COŞKUN-Yakutiye Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ‘Bedensel Engelli ...
‘Mazlumların duası bizimle’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, çeşitli temas ve ziyaretlerde ...
 
‘İslam Dünyası kendisiyle yüzleşmeli’
Sudan İrşad ve Vakıflar Bakanı Dr. Ammar Hüseyin Mirgani ve beraberindeki ...
Fethi Gemuhluoğlu’na vefa
Yeşilyurt Belediyesi ve Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi işbirliği ile Fethi ...
Ekonomide Kamu-Sanayi İşbirliği süreci
Erzurum Teknik Üniversitesi’nin (ETÜ) ev sahipliğini yaptığı Kamu-Üniversite ...
 
Ermenilerden yeni tezgah
ASİMED Başkanı Dr. Savaş Eğilmez, Almanya’da son günlerde Ermeni meselesinin ...
“Hayâ, hayattır, hayâsızlık ölümdür”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “Eğer bugün kıyamet kopacaksa, ...
ERGİM tanıtım turunda
Erzurum Genç İş Adamları Meclisi (ERGİM) Başkanı Kağan Alparslan Çakır ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva