ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
HABERLER>TÜRKİYE
22 Haziran 2012 Cuma - 01:27

‘Bunu vicdanlar kabul etmez’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajla ilgili hazırladıkları raporu, Bakanlar Kurulu’na pazartesi günü sunmayı planladıklarını bildirdi. Akdağ, “kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da istenmeyen bir gebeliği engelleme yöntemi değildir. Bir kadın hamile kalmak istemiyorsa bunun modern yöntemleri var. Bunun yöntemi yaygın bir biçimde bebeği annenin karnından kazımak olamaz. Bunu hiçbir zaman vicdanlar kabul etmez.”dedi.

‘Bunu vicdanlar kabul etmez’

MÜGE ÇEVİK
ANKARA (İHA) – Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajla ilgili hazırladıkları raporu, Bakanlar Kurulu’na pazartesi günü sunmayı planladıklarını bildirdi. Akdağ, “kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da istenmeyen bir gebeliği engelleme yöntemi değildir. Bir kadın hamile kalmak istemiyorsa bunun modern yöntemleri var. Bunun yöntemi yaygın bir biçimde bebeği annenin karnından kazımak olamaz. Bunu hiçbir zaman vicdanlar kabul etmez.”dedi.
Bakan Akdağ, TBMM sağlık Komisyonu’na gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin kürtajla ilgili tasarının Meclis’e gelmeyeceğine ilişkin açıklamasının sorulması üzerine Akdağ, bu açıklamanın Meclis takvimiyle ilgili olabileceğini söyledi. Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, bu konuda bir rapor hazırladıklarını belirterek, “Pazartesi günü muhtemelen Bakanlar Kurulu’nun gündemi müsaade ederse bu raporu takdim edeceğiz” dedi.
Kürtajla ilgili tartışmalar başladığında baştan niyetlerini söylediklerini belirten Akdağ, “İstemli düşüğün güvenilir biçimde yapılması gerekir. Bunu başından beri reddetmedik. Güvenilir şekilde yapılacak bu işleme kadınların kolay ulaşabilmesi gerekir. Üçüncü bir bileşen de, istemli düşüğün hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da gebeliği önleme yöntemi gibi kullanılmaması gerekir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü yakın zamanda bu prensipleri Litvanya’da bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nün çok doğru bir tanımlamayı vurguladığını belirterek, “Bu da erişilebilir, güvenli, ancak nadir başvurulan kürtajdır. Mesele kürtajın yasayla yasaklanması ya da yasaklanmaması meselesi değil, mesele bu prensiplere uygun Türkiye’de yeni bir anlayışı hakim kılmak, yeni düzenlemeler yapmak. Bu yeni düzenlemeleri elbette yapacağız” dedi.
BASININ DESTEĞİ
Konunun Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi halinde Meclis tatile girmeden acil bir şekilde Meclis’e sevk edilerek görüşülmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Akdağ, şunları kaydetti:
“Mesele yasada yapılacak değişiklikler değil yalnızca; bu konuda yapacağımız o kadar çok şey var ki. En başka basınımızın desteğini isteyeceğiz. Belli kampanyalar yapacağız. Yani kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da istenmeyen bir gebeliği engelleme yöntemi değildir. Bir kadın hamile kalmak istemiyorsa bunun modern yöntemleri var. Bunun yöntemi yaygın bir biçimde bebeği annenin karnından kazımak olamaz. Bunu hiçbir zaman vicdanlar kabul etmez. Burada önemli olan husus güvenli istemli düşük imkanlarına kadınlarımızın her zaman sahip olması, ki bunu da geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu stratejik hedeflerimizin içinde bu da var. Ama bununla beraber bunun yaygın biçimde, kafalarda ‘nasıl olsa hamile kalırsam kürtaj olurum, önemli değil’ gibi algının ortadan kaldırılmasıdır. Kürtaj bir taraftan bebeğin yaşam hakkını ihlal ederken, öbür taraftan anneye de büyük zarar veriyor. Bunun çok daha modern, kolay yöntemleri var. Ailenin bu yöntemlere ulaşmasını sağlamalıyız. Fiziksel anlamda biz bunu ücretsiz olarak bu hizmetleri zaten veriyoruz, malzemeleri dağıtıyoruz. Ama bir takım sosyal bariyerler olabilir. Bu sosyal bariyerlerin de ortadan kaldırarak vatandaşın doğru olanı yapması lazım.”
Bakan Akdağ, Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün sezaryenle ilgili kanun teklifine neden kürtaj konusunun da dahil edilmediğinin sorulması üzerine de, “Çünkü orada kapsamlı bir stratejik planlama ve amaçlar manzumesi var. Değiştirilecek şeyler biraz daha farklı kanunları ilgilendiriyor. Zaman kısıtlıydı sezaryenle ilgili bir tıbbı zorunluluğu ortaya koymayı planlıyoruz. Sayın Erdöl’ün teklifinde de bu var. Özellikle kadın doğum doktorlarımızın bizden uzun zamandır talep ettiği bir şey vardı. Normal doğum sırasındaki beklenebilen komplikasyonlardan dolayı hekimlerin suçlanmaması lazım. Bunu da bu maddeyle bir teminata kavuşturacağız” diye konuştu.

 
‘Önceliğimiz, sosyal belediyecilik’
 
Diş Hekimliği’nde mezuniyet coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trabzon şehidine ağladı
Hakkari'de terör saldırısı sonrası şehit düşen 8 askerden Trabzonlu Piyade ...
Şehit Gümüş’e hüzünlü veda
Hakkari’de şehit düşen askerlerden Astsubay Kıdemli Çavuş Ali Gümüş’ün ...
Bölücülere lanet yağdı
Hakkari Yüksekova'da şehit olan piyade er Mustafa Türkmen'in annesi, son ...
 
Şehidi 9 aylık oğlu karşıladı
Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Yeşiltaş Karakolu’na düzenlenen saldırıda ...
Konya şehidini gözyaşlarıyla uğurladı
Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde karakola düzenlenen saldırıda şehit olan ...
Ağıtlar dualara karıştı
Hakkari’nin Dağlıca ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu ...
 
Kanları yerde kalmayacak
Hakkari Valiliği, PKK terör örgütü mensuplarınca yapılan saldırı sonucunda ...
Şehitlerin isimleri açıklandı
Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu'na ...
Başbakan hedefini açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz; 2023 yılı itibarıyla dünyanın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva