ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Ocak 2011 Salı - 19:40

‘Bu millete kılıç kalkmaz’

Salı günü yayınladığımız röportajın devamını bugün yayınlıyoruz. Milliyetçi kesimin duayenlerinden olan Erzurumlu Kösoğlu ile BUGÜN gazetesinde yapılan röportaj , Erzurum’da büyük yankı uyandırırken, röportajın dünkü bölümü de birbirinden ilginç, yorum ve değerlendirmeler içeriyor.

‘Bu millete kılıç kalkmaz’

Nevzat Kösöğlu röportajında Said-i Nursi’nin şu sözlerini aktardı: Eğer Mekke'de doğsaydım bile İslamiyet'e hizmet etmek için Türkiye'ye gelirdim. Benim en yakın müridlerim Türkler'dir… “
 
“Türk Milletinin toprağın üstündekinden fazla toprağın altında şehidi vardır”
Bu millete kılıç kalkmaz
 
 
 
ERZURUM gazetesi
Dün yayınladığımız röportajın devamını bugün yayınlıyoruz. Milliyetçi kesimin duayenlerinden olan Erzurumlu Nevzat Kösoğlu ile BUGÜN gazetesinde yapılan röportaj , Erzurum’da büyük yankı uyandırıken, röportajın bugünki bölümü de birbirinden ilginç, yorum ve değerlendirmeler içeriyor. BUGÜN Gazetesinden Seda Şimşek’in yaptığı röportajda özellikle Türklük, milliyetçilik kavramları ile Said-i Nursi hakkında dile getirilenler gündemi oluşturacağa benziyor. İşte röportajın devamı:
 
Türkiye Cumhuriyeti'ni Türkler ve Kürtlerin birlikte kurduğu dile getiriliyor.
Anadolu'da yaşayan Türk halkı Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur, Kürtler ve Türkler diye ayırmamak lazım. Anadolu'da yaşayan Türk halkı cumhuriyeti kurmuştur. Anadolu'da yaşayan Türk halkının da en az yüzde 80'i göçmendir, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Kırım'dan, dünyanın dört bir yanından sürülenler burada nefes almışlardır.
ATATÜRK İSTİSMAR VASITASI
Atatürk'ün Kürtler'e özerklik vereceği iddialarına ne diyorsunuz?
Doğru veya yanlış olması hiçbir anlam ifade etmez. Atatürk söylemiş olsa ne olacak? Atatürk devlet adamıdır, siyaset adamıdır. Atatürk'ün söyledikleri bir devlet adamının sözleri olarak değer lendirilmeli, kutsal metinler değil. Bugün kötü niyetliler çok fazla, Atatürk'ü balyoz topuz haline getirmişler, kalkanın kafasına "Sen Atatürkçüsün, sen değilsin" diye vuruyorlar. Bunlar çok çirkin şeyler. İnşallah Türkiye bunlardan da kurtulur.
Şu kadar  yıldır "Atatürk" diyerek herkese vuruyorlar, bir tane ciddi Atatürk kitabı çıktığını görmedim. Mete Tunçay bir kitap yazdı o kadar. Atatürk de siyasetimizin bir istismar vasıtası haline gelmiş, demoklesin kılıcı gibi, kim eline geçirirse öbür tarafa karşı sallıyor.
Küreselleşen dünyada milliyetçiliğin, hatta millî devletlerin durumu tartışmaya açıldı.
Dünya küreselleşince devletlere gerek kalmayacak, her türlü sınırlar ortadan kalkacak. Uluslararası yahut uluslar üstü bir otoritenin şemsiyesi altında insanlık mutluluğa erecek. Bu 16. Yüzyıl'ın, 17. Yüzyıl'ın rüyasıdır. O dönemlerde bu işin olmayacağına karar vermişler.
MİLLİYETÇİLİĞİ KAŞIYORLAR
Bir tehdit olarak görmüyor musunuz?
Bugün küreselleşme çok ciddi bir tarzda yürüyor. İnsanları, milletleri, kültürleri etkiliyor, yaşama üsluplarını değiştiriyor ama milli kurumları, milli devletleri yok etmesi mümkün değildir. Tam tersine milliyetçilikleri kaşıyor ve canlandırıyor, Avrupa'daki hasta milliyetçilik, ırkçılığı hortlatacak noktada kaşıyor. Milliyetçiliği Avrupa'da özellikle laf olarak söylemiyorlar, teorik olarak tartışmıyorlar, fiilen yapıyorlar. Nasyonalizmin orada kötü bir hatırası var, o kötü hatıradan o kadar yûnuslardır ki adını anmaktan kaçınırlar. Konuşmazlar fakat fiilen hepsi senden benden 40 defa milliyetçidir. Ya küreselleşmenin hakimidirler, küreselleşme onlara hizmet ediyordur ya da aleyhinde olduğu noktalarda derhal milli tavırlarını alırlar.
KÜRESELLEŞME TEHDİDİ
Şimdi mikro milliyetçilik ulus devletleri tehdit ediyor.
Bu küreselleşme ile igili bir hadisedir. Küreselleşme bugün karşısında en büyük güç olarak milli yapıları görmektedir. Milli devletler var olduğu sürece küreselleşme hedefine tam ulaşamaz. Karşısındakini, rakibini yıkmanın yolu da onu ufalamaktır, küçük kuvvet birimleri haline getirmektir. Mikro milliyetçiliklerin özellikle küreselleşme çağında ortaya çıkışlarının bir sebebi de budur.
ÜLKÜCÜLÜK SİYASİ PARTİ MENSUBİYET SİMGESİ OLDU
Ülkücülüğün milliyetçilikten farkı nedir?
Esasında ülkücülük milliyetçilik ahlâkının ismidir. Milliyetçi olan insanların milliyetçiliğin gerektirdiği gibi yaşaması, milliyetçiliğin değer ve ilkelerine sadık olmasına "ülkücülük" denir. Ama ülkücülük bir siyasi mensubiyetin simgesi haline geldi, bir partiye mensup olan gençlere "ülkücü" denildi. Ulusalcılık, milliciliğin maneviyattan soyulmuş hali
Ulusalcılık nedir? Türk milliyetçileri ulusalcı olabilir mi?
Ulusalcılıkla çok fazla ilgilendiğimi söyleyemem fakat gördüğüm kadarıyla ulusalcılık milliciliğin maneviyattan soyulmuş, kuru hali. Bir adam var, o adam bizim isimlerimizi gazetede ev adreslerimizle birlikte yayınladı ve Gün Bey (Sazak) oradan alınan adresle evinin önünde vuruldu. O da şimdi ulusala, ben onun nesiyle ilgileneyim?
Türk kavramı yerine 'Türkiyeli' kavramı önerilerini nasıl karşılıyorsunuz?
Türkiye vatan yapılan bir coğrafyanın adıdır. Canımızla, kanımızla, imanımızla, heyecanımızla, siyasetimizle, dehamızla bu Anadolu coğrafyasını biz vatan yaptık. Coğrafyadan vatan haline gelen bu mekânın adı Türkiye'dir. Türk ise bu coğrafyayı vatan yapan milletin adıdır.
'KÜRDİSTAN TABU DEĞİL'
Sizin Said-i Nursi kitabınız var. Milliyetçiliği "müspet ve menfi" olarak nitelendiriyor, Said-i Nursi'nin millet tarifi ve milliyetçilik anlayışında Türklerin yeri neresidir?
Bediüzzaman hakikaten bu toprakların yetiştirdiği en büyük insanlardan birisi. Son dönem tarihimizin en büyük insanıdır. Kendisi Kürt, yani Kürdistan'da doğmuş, Türkçe'yi çok sonra öğrenmiş.
TARTIŞMALAR MİLLETİ GERİYOR
Kürdistan'da doğmuş dediniz. Kürdistan demekten imtina etmiyorsunuz. Bu Türk milliyetçileri için bir tabu değil mi?
Bunlar, insanların psikolojik durumuna göre gerginlik getirir götürür. Ben ve Sadi Somuncuoğlu MHP milletvekiliydik, Ağrı'ya gittik. Ağrı'ya 30-40 kilometre uzaklıkta bizi karşıladılar. Kılıçarslanlar da Alparslanlar da bizim partili. Allah rahmet eylesin, aşiretin reisi bizi kollarını açarak "Kardeşlerim Kürdistan'a hoşgeldiniz" diye karşıladı ve kucakladı. Hiçbirimizin aklından da bir şey geçmedi. 70'li yılların sonunda. Bugün "Kürdistan" dedin demedin tartışmaları, millet bir gerilime giriyor, bunlar mânâsız şeyler. Osmanlı'nın kayıtlarında Kürdistan'dır orası, önemli olan insanlara bu tür meseleleri bir gerginlik malzemesi olarak vermemektir. Rize'nin adı Lazistan'dır, Lazistan mebusu Ziya Hurşit'tir.
SAİD-İ NURSİ ZİYARETÇİLERİNE KÜRTÇE KONUŞMA İZNİ VERMEDİ
Bediüzzaman sıradan bir düşünce adamı değildir. Üstad, "Eğer Mekke'de doğsaydım bile İslamiyet'e hizmet etmek için Türkiye'ye gelirdim. Kürdistan'da doğdum ama benim en yakın müridlerim Türkler'dir" diyor.
Said-i Nursi'nin milliyetçilik anlayışı"Eğer Mekke'de doğsaydım bile İslamiyet'e hizmet etmek için Türkiye'ye gelirdim" diyor. Şimdi bu çok düz bir laf gibi görünüyor ama mertebesini Allah bilir. Ama Said-i Nursi'nin maneviyatının çok yüksek olduğunu düşünerek bunu yorumlamalıyız. Sıradan bir düşünce adamı değil, bizim eskilerin dediği gibi ermişler tabakasından bir ademdir. "Kürdistan'da doğdum ama benim en yakın müridlerim Türkler'dir" der. Bir-iki Kürt isyanı var. Kürt Hüseyin Paşa'nın, Şeyh Said'in isyanında kendisine gönderilen mektuplara verdiği cevaplar vardır. O cevaplarda "Türk Milleti'nin toprağın üstündekinden fazla toprağın altında şehidi vardır. Bu millete kılıç kalkmaz" diyor.
Ben Said-i Nursi kitabını yazarken "Kürtçülüğün Tarihi" diye bir kitap okumuştum. Kitabın yazarı da bir Kürt'tür. "Kendisini son zamanlarda ziyarete gelen insanlara Kürtçe konuşturmadı, hep Türkçe konuşun" dediğini yazıyor. Sonra ben Said-i Nursi'yi tanıyanlardan birisine sordum bunu, bana "Üstat başından beri öyledir, sadece son zamanlarda değil" dedi.
SON GÜNLERDEKİ ÖĞRENCİ OLAYLARI İYİ İNCELENMELİ
Öğrenci olayları yaşanıyor son zamanlarda, siz o süreçleri yaşadınız, ne düşünüyorsunuz?
Bugünkü olayları çok fazla incelemedim. Geçmiş tecrübelerime dayanarak bir şeyi tavsiye ederim. Öğrenci hareketlerini görünen boyutlarıyla değerlendirmesinler. Arkasındaki sebepleri aramaya çalışsınlar. Biz de "Parasız eğitim isteriz" diye yumruklarımızı indirip kaldırmıştık.
Şimdi bunlar yeniden tezgâha koyuluyorsa burada görüntüye ve görünen kadarına göre yorum yapmakla yetinmeyelim. Arkasını araştıralım. 1960'lardaki hareketlerin arkası görülseydi 27 Mayıs'a, 12 Eylül'e gelinmezdi. Bu çocuklar derslerinden dolayı yürüyorlarsa bırakın yürüsünler. Demirel vaktiyle "Sokaklar yürümekle aşınmaz" demişti ama hata oradaydı. Demirel'in göremediği, ona anlatamadığımız buydu. İnönü "boykot da işgal de aynı şey" diye beyanat veriyordu. Biz 80'e nasıl, niye geldik?
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
afife 12 Ocak 2011 Çarşamba 17:21

Said Nursi hazretleri müridlerine Kürtçe konuşmayı yasaklamışken, şimdi bu büyük şahsiyeti istismar eden cemaatler tv'lerinde Kürtçe konuşturmak için olmadık şaklabanlıklar yapıyorlar. Bunların Allahla peygamberle, dinle imanla ve de said nursiyle ilgileri sadece dünyalık götürmek içindir. yoksa asla samimi müslüman değildirler. ve Allahu teala hazreltleride bunların hakettiklerini er veya geç verecektir. bunladan eminim enrimi eminim.

Yorumu oyla      6      4  
Cahit Coşkun 12 Ocak 2011 Çarşamba 12:13

Sayın Kösoğlu Türkiyedeki ülkücü hareketin duayenlerinden ve bu harekete büyük hizmetleri olan bir ağabeyimizdir.Hizmetine halen kalemiyle devam etmektedir. Kendisine büyük sevgimiz ve saygımız vardır.Fakat ben " aktif siyasette olsaydı acaba ülkücü harekete daha mı faydalı olurdu ? " diye hep düşünmüşümdür. Bana göre ülkücü hareketin 1970'li yılardaki çekirdek kadrosu olsaydı bu hareket bugünki perişan durumda olmazdı!.. Ülkücüler bunu hak etmediler.. Çünkü bu misyonun sahipleri bir dönem hayatlrını ortaya koymak sureti ile bir milli mücadele vermişlerdi. Dolayısı ile bu ülkeyi yönetmeye herkesten daha çok hakları vardı.Ne yazık ki bugün " ufak olsun benim olsun " zihniyeti ile yönetilen bu hareket Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerinden uzak, vizyonsuz ellerde barajı aşma mücadalesi vermektedir!..Şimdi ben bütün ülkücülere soruyorm?.. Bunun vebalini kim ödiyecek?..

Yorumu oyla      6      4  
vedat 12 Ocak 2011 Çarşamba 10:51

Eyyy Türk milletine düşmanlık besleyen imansız dinciler buyurun Sad Nursi Hz.'lerine kulak verin. Verin de dine imana gelin: Said-i Nursi'nin milliyetçilik anlayışı"Eğer Mekke'de doğsaydım bile İslamiyet'e hizmet etmek için Türkiye'ye gelirdim" diyor. Şimdi bu çok düz bir laf gibi görünüyor ama mertebesini Allah bilir. Ama Said-i Nursi'nin maneviyatının çok yüksek olduğunu düşünerek bunu yorumlamalıyız. Sıradan bir düşünce adamı değil, bizim eskilerin dediği gibi ermişler tabakasından bir ademdir. "Kürdistan'da doğdum ama benim en yakın müridlerim Türkler'dir" der. Bir-iki Kürt isyanı var. Kürt Hüseyin Paşa'nın, Şeyh Said'in isyanında kendisine gönderilen mektuplara verdiği cevaplar vardır. O cevaplarda "Türk Milleti'nin toprağın üstündekinden fazla toprağın altında şehidi vardır. Bu millete kılıç kalkmaz" diyor.

Yorumu oyla      6      4  
çetin korukçu 12 Ocak 2011 Çarşamba 10:50

Ulusalcı demek, milliyetçilere düşmanlık etmek demek.

Yorumu oyla      6      4  
Aykut Kurt 12 Ocak 2011 Çarşamba 10:50

Değerli mütfekkir ağabeyimize ufuk açan tesbitlerinden dolayı sonsuz minnettarlığımızı ifade ediyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
Alperen Aydemir 12 Ocak 2011 Çarşamba 09:59

Ülkücülüğü tarif budur işte... Bir partiye mensubiyetle ülkücülüğün gece ile gündüz kadar birbirinden farklı olduğunu bu tariften daha net nasıl ortaya koyabilirsiniz. Neymiş Ülkücülük: "Esasında ülkücülük milliyetçilik ahlâkının ismidir. Milliyetçi olan insanların milliyetçiliğin gerektirdiği gibi yaşaması, milliyetçiliğin değer ve ilkelerine sadık olmasına "ülkücülük" denir. Ama ülkücülük bir siyasi mensubiyetin simgesi haline geldi, bir partiye mensup olan gençlere "ülkücü" denildi. Ulusalcılık, milliciliğin maneviyattan soyulmuş hali"

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Herşey Erzurum İçin’
ERVAK Kadın Kolları'nın kuruluş yıl dönümü nedeniyle birlik, beraberlik ...
Dadaşlar, Aşıklarla coştu
Sakarya Erzurumlular Derneği aşıklar gecesi düzenledi.
Sümmani Geleneği devam ettiriliyor
Erzurum Halk Edebiyatı Kültür Derneği Başkanı Selami Yağar, “Sümmani gibi ...
 
Hür Adam’a ilginç tepki
ABDULKERİM KANTARCIOĞLU/BİNGÖL (İHA) - Tenvir Neşriyatın kurucusu ve Med-Zehra ...
Mehmetçik Vakfı’ndan Bingöl’e teşekkür
Mehmetçik Vakfı; TRT Erzurum Radyosu prodüktörlerinden, araştırmacı ve ...
Yakutiye'de icazet töreni
Erzurum Palandöken Müflüğü'ne bağlı kız Kur'an kurslarından mezun olan ...
 
Kösoğlu’ndan tarihi tespit..
Türk Milliyetçiliğinin en önemli fikir duaeyenlerinden olan Erzurumlu ...
Muhteşem Yüzyıl’a tepki yağıyor
Anadolu Gençlik Derneği Bölge Başkanı Abdullah İkinci, özel bir tv kanalında ...
‘Gurbetten Sıla’ya’ müzik ziyafeti
Erzurum 2011 Genel Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen halk konserleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva