ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>EĞİTİM
9 Ocak 2010 Cumartesi - 00:54

Bu ihmalin sebebi ne?

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi tarafından 2 Kasım 1973 yılında Kars’ta kurulan Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, adına herhangi bir adımın atılmadığı 29’uncu yılını da geride bıraktı.

Bu ihmalin sebebi ne?

Atatürk Üniversitesi tarafından 2 Kasım 1973 yılında Kars’ta kurulan Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, adına herhangi bir adımın atılmadığı 29’uncu yılını da geride bıraktı. Dönemin Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ile Atatürk Üniversitesi’nde bir döneme damgasını vuran Prof. Dr. Kaya Bilgegil ve Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu’nun ortak girişimleriyle kurulan ve Kars’ta hizmete sokulan Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, 1980 yılından sonra sadece hatıralarla anılmaya başlandı.
//HATIRALARDA KALDI
Kars’taki, ilk ve tek yükseköğretim kurumu olan Enstitü’nün, 1980 yılında Türkiye genelindeki tüm 2 yıllık enstitülerle birlikte kapatıldığı öğrenilirken, tahsis edilen bina ise, 2 yıl sonra Veteriner Fakültesi olarak kullanılmaya başlandı. Fakülte, Atatürk Üniversitesi’nden ayrılarak, 1992 yılında kurulan Kars Kafkas Üniversitesi’ne bağlanırken, Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü ise, Erzurum’dan Kars’a uzanan bir eğitim köprüsü olarak, 30 yıldır sadece arşiv kayıtlarında yaşatılıyor. Bilim çevreleri ise, Atatürk Üniversitesi’nin, 37 yıl önce Kars’ta kurduğu Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nü, 30 yıl aradan sonra yeniden Erzurum’da hizmete sokması çağrısında bulunuyor.   
//ENSTİTÜSÜ’NÜN FİKİR BABALARI…
Dönemin Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ve yine aynı döneme damgasını vuran öğretim görevlileri Prof. Dr. Kaya Bilgegil ve Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu’nun yanı sıra, ünlü şair ve yazar Orhan Şaik Gökyay’ın ortak fikri olan Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nün kuruluş serüveni 1973 yılının yazında başladı. Atatürk Üniversitesi’nin, aynı zamanda bölgenin de eğitim lokomotifi oluşu göz önünde bulundurularak, Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün Kars’ta açılması kararlaştırıldı. Dönemin Kars Valisi Alaetin Özkiper ile temasa geçen Rektör Prof. Dr. Bıyıkoğlu, Kars’ta kurulacak olan ilk ve tek yükseköğretim kurumu olması hasebiyle, enstitü için yer talebinde bulundu. Kars Valisi Özkiper, Atatürk Üniversitesi’nin bu girişimine tam destek vererek, Enstitü için çok kısa bir sürede yer tahsisinde bulundu. Durumun Atatürk Üniversitesi’ne bildirilmesinin ardından açılış için hazırlıklara başlanırken, Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, Şair ve Yazar Orhan Şaik Gökyay’ın da katıldığı bir törenle, 2 Kasım 1973 yılında Kars’ta hizmete açıldı.
//ENSTİTÜSÜ, 7 YIL HİZMET VEREBİLDİ
Kars Valisi Atatürk Alaetin Özkiper, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Prof. Dr. Kaya Bilgegil ve Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu’nun, açılış kurdelesi birlikte kestikleri Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, 1980 yılına kadar Kars’ta faaliyetlerini sürdürdü. 1980 yılında, 2 yıllık tüm eğitim enstitülerinin kapatılması kararlaştırılırken, Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü de, etkinliklerine son verilen yükseköğretim kurumlarından birisi oldu. Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün hizmet verdiği binada, daha sonra Atatürk Üniversitesi’ne bağlı olarak Veterinerlik Fakültesi kuruldu. 1992 yılına kadar Atatürk Üniversitesi’ne bağlı olarak öğretim görülen Veterinerlik Fakültesi, 1992 yılında tamamen Kars Kafkas Üniversitesi’ne bağlandı. Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü ile ilgili olarak Kafkas Üniversitesi tarafından bir adım atılmadığı gibi, yönetim değişikliğinin ardından bu konuyla Atatürk Üniversitesi de ilgilenmedi. Bilim ve edebiyat çevreleri, Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün, 30 yıl aradan sonra yeniden hayata geçirilmesi çağrısında bulunarak, “Dede Korkut Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, “Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Prof. Dr. Kaya Bilgegil ve Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu’nun, geride bıraktıkları en büyük hatıralardan birisidir. Onların bu hatırasını, arşiv kayıtlarında bırakmak yerine, Erzurum’da yeniden hayata geçirelim. Böylece Erzurum’a ve bilim dünyasına önemli katkılar sunmuş olan bu bilim adamlarımıza vefa borcumuzu da ödemiş oluruz.” diye konuştular.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yemliha Borluk 8 Kasım 2010 Pazartesi 11:29

http://karsdedekorkutarastirmaenstitusu.blogspot.com/

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 9 Ocak 2010 Cumartesi 01:38

Yazının başlığı,bir ihanetin,ahde vefasızlığın hınç alınarak gösterilen aymazlığın kanıtıdır.Hizmet yuvasının ihmal edilerek kapanmasına göz yumanları tarih affetmiyecektir.Muhabir kardeşimizin duyarlı davranışı takdire şayan bir harekettir.Kendisini bu hizmetinden dolayı kutluyor,üniversite yetkililerini,üzeri kasıtlı olarak örtülmek istenen enstitü'nün faaliyete geçirmeleri, konusunda duyarlı olmaya davet etmek vicdanı bir borç olarak sayıyor ve göreve çağırıyorum.Sizlere yakışanı yapın.Öksüz kalmış bu yuva şevkatinizi bekliyor,hatıralarla anılmayı değil.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü’de Nükleer Enerji gerçeği sorgulaması
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim ...
“Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe”
GHA/Erzurum’da “Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe, Gelecek Aydınlığa” ...
A.Ü’den yerel yönetimlere destek
Atatürk Üniversitesi’nin son dönemlerde yerel yönetimlere açılımı dikkat ...
 
Polis Amca, yine geçilmedi
İHA/Erzurum'un Palandöken ilçesinde düzenlenen ilköğretim okulları arası ...
Özel İdare’den eğitime destek
GHA/Hangi amaçla kullanılacağı hususunda çeşitli tartışmalara konu olan ...
Doğu Üniversitelerinde işbirliği süreci
İHA/Doğu Anadolu Bölgesi illerinde bulunan üniversiteler arasında, eğitim ...
 
Yağmurcuk’tan “bilgi” başarısı
CİHAN- Erzurum merkez Palandöken ilçesi 5. bölge bilgi yarışmasının birincisi ...
Öğretmenler için kültür etkinliği
GHA/Anadolu Eğitimciler Derneği (ANEDER), Erzurum’da öğretmenlere yönelik ...
“Birlik’te Okuyoruz” kampanyası
GHA/Oltu ilçesinde, ilköğretim okuluna yeni başlayan öğrenciler, anne ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva