ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>GUNCEL
12 Aralık 2009 Cumartesi - 00:50

Böyle gitmez….

Erzurum son yıllarda görülmemiş ölçüde, bir “gündem” sorunu yaşıyor. İlin çözüm bekleyen sorunları kamuoyu tarafından gecikmeli biçimde algılanıyor. Çözüm üretme mekanizmalarını harekete geçirecek dikkat ve yoğunlaşma eksikliği, Erzurum’un sosyal ve ekonomik performansını olumsuz etkiliyor.

Böyle gitmez….

5084 SORUNU
Gündem sorunun en önemli örneği bu ay itibariyle yürürlükten kalkacak olan 5084 sayılı yatırım ve istihdamı teşvik yasasının uzatılması beklentisi. Aylardır ilgililer ve yetkili meslek örgütleri tarafından dile getirilmeyen teşvik sorunu, yasa uygulama süresinin bitimine yalnızca bir aylık süre kala gündeme geldi. İlin sorunlarına ilgililerce gösterilen bu ilgisizliğin faturasını Erzurum ağır ödeyecek.
AKİBET İYİ DEĞİL
Erzurum’da teşvik yasası uygulamasından 18 bin işveren yararlanıyor. Yasa süresinin uzatılmaması durumunda, ciddi istihdam sorunları baş gösterecek. Süre uzatımının gerçekleşmemesi durumunda kayıtdışı istihdam artacak, pirim ödemesi yapamayacak durumdaki işverenler ise zorunlu biçimde eleman çıkarma yoluna gidecek. Haliyle bu olumsuz süreç, işverenleri olduğu gibi, asgari ücretle de olsa, bir geçim kapısı bulan binlerce insanı mağdur edecek.
GEÇ UYANDIK
Teşvik süresinin uzatılmasıyla ilgili olarak Erzurum medyası temmuz ayından beri sürekli uyarıda bulunurken, aynı ilgi yetkin meslek teşekküllerince sergilenmedi. İlin sosyo ekonomik sorunlarını çözmek adına görev yaptığını deklare eden meslek teşekküllerinin büyük bir bölümü ise sorunu algılamadı ve çözümü zamana yaydı. Teşvikten yararlanan il sayısının 49 olması yüzünden çoğu yetkin sivil toplum kuruluşu da, çözümü diğer illere ihale etti.
ERZURUM NEREDEYDİ?
Teşvik uygulama süresi üç hafta sonra bitecek. Erzurum yeni uyandı. Siyasi partiler de 5084 sayılı Yatırım ve istihdamı Teşvik yasası süresinin uzatılması noktasında kamu oyuna kılavuz olmadı. Özellikle iktidar partisine mensup siyasiler sorunu dile getirmekten kaçınırken, muhalefet partileri ise durumu sadece izlemekle yetindi. İl sorunlarının siyasi zeminde ifade bulamaması ise Erzurum ekonomisini endişeli bir sürece soktu.
MALATYA’YA ÖZENMEMEK MÜMKÜN MÜ?
Teşvikten yararlanan diğer Doğu Anadolu Bölgesi illeri olan ve bölgede ekonomik performansları her geçen gün artış kaydederek Erzurum’u geçen Malatya, Elazığ ve Van illerinde sivil toplum kuruluşları ortak biçimde ve aylarca öncesinden sorunu dillendirirken Erzurum’dan ses çıkmadı. Üç ilde siyasiler, meslek teşekküleri ve STK’lar beklentilerini Ankara’ya taşırken, Erzurum seyirci kaldı.
YENİ DÜZENLEMEYE İLGİSİZLİK
5084 sayılı teşvik yasasını tadil eden yeni teşvik düzenlemesi konusunda da sessiz kalan Erzurum kamuoyu, düzenleme kapsamında yer aldığı 4. bölgede,teşvikli yatırımlardan 30’a yakın ilin yararlanacak olmasına, daha avantajlı illerle Erzurum’un bir tutulmasına kayıtsız kaldı. Yeni düzenleme boyutunda yatırımlar daha uygun koşullar barındıran Malatya, Trabzon, ordu, Elazığ, Diyarbakır gibi illerde yoğunlaşırken, Erzurum yeni düzenleme kapsamında henüz yatırım alamadı.
HİBE GERÇEĞİNİ GÖREMEDİK
Hükümet, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illere GAP Projesi kapsamında “Hayvancılık hibe” uygulaması başlattı. Tarımsal kaynakları daha verimli, tarımda istihdam beklentisi daha yüksek olan Erzurum ise kapsam içinde yer almadı. Sorun basın ve bazı sivil toplum kuruluşlarınca dile getirilmesine rağmen yeterli ilgi bulmadı. Haliyle kamuoyu baskısı oluşamadı ve Erzurum hibe desteği uygulaması dışında kaldı.
 
2011 TANITIM PROBLEMİ
Erzurum’un gündem sorununun bir diğer örneğini de 2011 tanıtım eksikliği oluşturuyor. Erzurum için hayati önem taşıyan 2011 Üniversite Kış oyunlarının tanıtımı noktasındaki yetersizlik, ilin geleceğini de oyunları da olumsuz etkileyecek. Ancak Erzurum’da her önemli sorunda olduğu gibi bu noktada da işbirliği ve ortak bir ses yok. Herkes ve herkesim seyirci.
NELER YİTİRDİK, NELER…
Bazı sivil toplum kuruluşlarının 2011’in tanıtım eksikliği, Teşvikte süre uzatımı, Yeni Teşvik düzenlemesindeki sorunlar noktasındaki çabaları ise siyasi sebepler ve endişeler sebebiyle yeterli destek bulamadı. Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi, Erzurum’da hipodrom kurulması, Yeni Teşvik düzenlemesi kapsamında 5’inci bölge oluşturularak Erzurum’un bu bölgeye kaydırılması, ilde rafineri tesis edilmesi gibi teklifler ve vurgular kamuoyuna taşınamadı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MÖKKEM DADAŞ 13 Aralık 2009 Pazar 11:35

GÜRHAN hocam öle bi yorum yazmışki bunun üstüne yorum olmaz hocam aynen katılıyorum kutluyor saygılar sunuyorum ALLAHA Emanet olun YORGUN SAVAŞÇI

Yorumu oyla      6      4  
burak 13 Aralık 2009 Pazar 10:44

şu ne olacak erzurum'un hali lafını artık her gün duyuyoruz herkes bişeler söylüyor .... bence çok fazla süslü laflar kurmaya gerek yok sebep çok açık erzurum'lu insanların kafa yapısı.Erzurum'lu insanların şu 3 özelliğini değiştirmesi gerek:yobazlık,önyargılı olmak ve içine kapalılık.bunlar var oldukça erzurum hergeçen gün geri gidecektir erzurmlular buraları terk edecek buralara kimlerin geleceğide çok açık gözüküyor.

Yorumu oyla      6      4  
şerif efendiye 13 Aralık 2009 Pazar 08:10

bazen amiyane tabirle cahil cühale derizya.hah işte öyle bir şey ..AKP zihniyeti erzuruma tekke ile sarıkla bismillahla dağılıyor eee ALLAH .PEYGAMBER oylar cebe oğullar kızlar ABD DE TAHSİL OĞULLAR ENİŞTELER ARMATÖR FABRİKATÖR..krediler hibeler pkk cılara yani ne yazayım şerif efendi adamların öyle sermayesi varki din bitmek bilmez bir sermaye tabi erzurumdad cahil cühale sermayesi çokca ...ne diyelim hep beraber ALLAHIM sen biz bu cahillerin yüzünden helak etmeyesin..

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 13 Aralık 2009 Pazar 02:32

Sevgili Dadaşım,sen Kura'na,vatana, bayrağa yemin olsun diyerek yürüyorsun,onlar şehidimin alkanında boğulacak.Onlar kiracı sen ev sahibisin.Onlar it dölü,sen Bozkurt'sun.Sen kimine göre kral,kimine göre yalansın.Ama Herkes rahat olsun,Sen Adamına göre Adamsın yiğidim.Onlar Cumhuriyetimizi rafine etmeye çalışan,ABD ve AB nin kapı kulu.Sen Efendisin.Onlar demokrasi dedikleri uyuz eşeğin üstünde pinti,Sen Kır'atın üstünde Alperensin.Onlar Ebucehil askeri.Sen İslamın Kılıcısın.Onların damarlarında irin.Senin damarlarında asil kan.Onların yüreği kedi.Sen Aslan yürekli.Onlar Şeh sait'in torunu.Sen Alparslan'ın,Yavuz'un,Fatih'in ve Atatürk'ün torunusun.Onlar Marksiz,kominist ve ırkçı kürt.Sen Bedr'in Aslanısın yiğidim.Varsın olsun bütün teşvikler onların.Elbet birgün doyacaktır işkenbeleri,işte ozaman o işkenbelerden davul yapmak nasip olur,tokmagıda Haz.Alinin zülküfarı olursa değme keyfine dadaşımın,palandökende oynarken hancer barını.Ülkü İle güzel günlere,hepberaber omuz omuza.

Yorumu oyla      6      4  
şerifefendi 12 Aralık 2009 Cumartesi 21:17

Acaba hükümet teşvik yasalarını çıkarırken neden ırkçılık yapıyor.Güneydoğuda yaşayana hayvancılıkta hibe verirken erzurumu niye kapsama almıyor.Eğer siyasetse erzurum toptan akp ye veriyor.Ama bir farkı var. Çünkü erzurumun dadaşı polisine askerine molotof atmıyor,kamu kurumlarına saldırmıyor vatan hainliği yapmıyor bu yüzden teşviği hak etmiyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teröre lanet yağdırdılar
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde düzenlenen terörü lanetleme mitinginde Devrekli ...
İnsan hakları ödülleri dağıtıldı
İHA/10 Ocak İnsan Hakları Günü dolayısıyla Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş ...
Oltu’da “Sosyal Market Projesi”
GHA/Oltu Halk Eğitimi Merkezi’nin “Sosyal Market Projesi” ihtiyaçlıları sevindiriyor.
 
Türk Ulaşım-Sen’den 25 Kasım Teşekkürü
İHA/Türk Ulaşım-Sen Erzurum Şube Başkanı Mükremin Aktaş, yaptığı yazılı ...
PTT’den Milli Piyango açılımı
GHA/Milli Piyango İdaresi ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ...
2009 hüsran dönemi
TOBB 2009 yılı Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık şirketleşme istatistik ...
 
"Hepimiz Sözün Bittiği Yerdeyiz"
İHA/Şehit er Cengiz Sarıbaş'ın Edirnekapı Şahitliği'ndeki kabri, gün boyu ...
Şehide vefa
Tokat'ın Reşadiye ilçesinde terörist saldırıda şehit düşen Fatih Yüce'nin ...
Kasımpaşa Bulvarı açılış safhasında
GHA/Cedit Caddesi’ni, Kasımpaşa üzerinden Kongre Caddesi’ne bağlayacak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva