ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
1 Nisan 2012 Pazar - 15:32

Borcumuzu ödeyemiyoruz

Tüketici Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen ve banka uygulamalarını kapsayan anket çalışmasına göre, tüketicilerin yüzde 26,1'i kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 79,9'u ise kredi kartı sözleşmelerini okumadığını ifade ediyor.

Borcumuzu ödeyemiyoruz

Tüketici Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen ve banka uygulamalarını kapsayan anket çalışmasına göre, tüketicilerin yüzde 26,1'i kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 79,9'u ise kredi kartı sözleşmelerini okumadığını ifade ediyor.
 Tüketici Hakları Derneği (THD) tarafından Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yapılan banka uygulamaları hakkındaki bir anket gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ankete göre, ankete katılan tüketicilerin sadece yüzde 26,1'i kredi kartı borcunu ödeyebilirken, yüzde 55,8'i ise kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarını bilmiyor. Ankete katılanların yüzde 79,9'u ise kredi kartı sözleşmesini okumadığını belirtirken, ankete katılan tüketicilerden yüzde 74,9'üne göre ise kredi kartı, harcamalarda artışa yol açıyor. Katılımcıların ankete verdiği cevaplara göre bankaların sadece yüzde 55,2'si kart limitlerinin artışı için tüketicinin onayını alıyor.
ANKET ANALİZİ
Ankete katılanların eğitim düzeyi dikkate alındığında ise, yüzde 65,6'sı yüksek okul ve üzeri, yüzde 26,3'ü lise, yüzde 8,1'i ortaokul ve altı olarak kayıtlara geçti. Katılanların mesleklere göre dağılım ise; yüzde 6,1 çalışmayan, yüzde 46,7 ücretli, yüzde 10,6 serbest, yüzde 36,6 emekli şeklinde gerçekleşirken, ankete katılanların aylık kazancı 0-1000 TL olanlar yüzde 26; 1001-2500 TL olanlar yüzde 57,3; 2501 TL ve üzeri olanlar yüzde 16,7 şeklinde dağılım gösterdi.
Anketin bankaların hesap işletimlerine ilişkin tüketici algısının ölçüldüğü ikinci bölümünde ise katılımcıların yüzde 95,8'i bankaların işlem ücretlerini fazla bulduklarını, yüzde 90,4'ü hesap kullanım ücretlerini doğru bulmadıklarını belirtiyorlar. Katılımcıların yüzde 64,7'sinin bankanın kestiği işlem ücretlerinin farkında olamadığını, yüzde 87,1'inin hesap açma sözleşmesini okumadığını, yüzde 63,4'ünün bu sözleşmeye müdahale hakkı olduğuna inanmadığını belirtiyor.
YÜZDE 69'U BANKASINA KIZIP BANKAYI DEĞİŞTİRİYOR
Anketin önemli göstergelerinden biri de bankalarının uygulamalarına kızıp bankasını değiştiren katılımcılara ilişkin sonuç oluşturuyor. Anket katılımcılarının yüzde 69,8'i en az bir defa bankasına kızıp bankasını değiştirdiğini belirtiyor. Bu bölümün diğer sonuçlarına göre bankaların yüzde 87,5 gibi çok büyük bir kısmı ise bankacılık işlemleri hakkında alacağı ücretleri önceden tüketicilere bildirmiyor. Ankete göre bankalar açısından sorunlu olan konulardan birisini de maaş hesabı olan müşterilere ek ödeme yapılması konusu oluşturuyor. Bu amaçla sorulan soruya katılımcıların yüzde 80,9'u bankalarının kendilerine yıllık bir ödeme yapmadığını belirtiyor.
Anketin üçüncü bölümünde tüketicilerin banka kredileri hakkındaki görüş ve algıları sorgulanıyor. Burada katılımcıların yüzde 61,2'si bankalara halen kredi borcu olduğunu, yüzde 53,9'u kredi bitmeden yeni kredi kullanma ihtiyacı olduğunu, yüzde 76,6'sı kredi ödemelerinin geçimlerinde zorluk oluşturduğunu ifade ediyor.
Ankete katılanların yüzde 77,4'ünün "Kredi kullanırken talep edilen ilave ücretler size açıkça bildirildi mi?" sorusuna cevabı 'hayır' olurken, tüketicilerin yüzde 77,4'ü kredi kullanırken sözleşmeyi okumadığını belirtiyor. Bu bölümün en çarpıcı yanıtını ise "Kredi kullanımı bankalara bakışınızda olumsuz bir değişiklik yaptı mı?" sorusunu, katılımcıların yüzde 68,8'inin 'evet' olarak yanıtlamış olmaları oluşturuyor. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 63,6'sı krediyi kendi hesabının bulunduğu bankadan kullanmayı tercih ediyor.
Tüketici Hakları Derneği ise anket sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, tüm bu sonuçların, Türkiye'de bankacılık sektöründe tüketiciler açısından tam bir vahşi kapitalizm örneği yaşandığının önemli bir yansımasını oluşturduğunu belirtiyor. Derneğin açıklamasında bankalar tüketicilere karşı, daha saydam, duyarlı ve tüketici haklarına saygılı olmaya davet edilirken, ayrıca başta hükümet ve BBDK olmak üzere yetkiler bu alanda gerekli düzenleme ve denetimleri yapmaları konusunda göreve çağırılıyor.
Açıklamada, tüketicilerin ise tercihlerini tüketici hakları konusunda duyarlı olan bankalardan yana kullanma ve hakları konusunda daha bilinçli olmaları konusunda uyarıldı.

 
Traktör sayısında 45’inciyiz
 
Pasinlerspor 2-1 mağlup oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Doğunun batıya öğreteceği çok şey var’
Lübnan Maruni Patriği Beşara Rai ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri ...
Önerge kabul edildi
AK Parti'nin "Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hayatı" derslerinin ...
‘Bunun arkası gelecek’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sahte bal üreten firmalardan ...
 
Sağlıkta çağdaş yaklaşım
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastane yapmaktan çok, toplum temelli ruh sağlığı ...
Hac kayıtları başlıyor
Kutsal topraklara gidiş için kayıtlar başlıyor. 12 Nisana kadar devam ...
Akdağ’dan ‘dönüşüm’ değerlendirmesi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıkta dönüşüm olmadan önce köylere ambulans ...
 
Dünya’nın en iddialı teşvik sistemi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni teşvik sisteminin dünyanın en iddialı ...
Gaziantep'te Dadaş rüzgarı
Erzurum'un 94. kurtuluş yıldönümü Gaziantep'te de çeşitli etkinliklerle kutlanıldı.
‘Diyarbakır’a da gidiyoruz, Erzurum’a da..’
TBMM Başkanı Çiçek, “Türkiye'deki 4 siyasi partinin Meclis dışında birlikte ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva