ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>EKONOMİ
20 Mart 2018 Salı - 03:37

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi açıklandı

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Bölgesi tüketim ürünleri fiyatlarının en düşük olduğu 12 bölge içinde yer aldı.

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi açıklandı

Erzurum Bölgesi  tüketim ürünleri fiyatlarının en düşük olduğu 12 bölge içinde yer aldı. Bölge Doğu Anadolu illerini kapsayan 4 istatistik alan içinde ise fiyat endeksi düşüklüğü bakımından ise ilk sırada yer aldı. Erzurum bölgesinde fiyatlar Türkiye ortalamasının yüzde 1.8 oranında altında çıktı.

TÜİK VERİLERİ

İstatistik Bölgeleri satınalma gücü paritesi açıklandı. Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un yer aldığı Bölge fiyat düzey endeksi sıralamasında 26 bölge içinde 15’inci sırayı aldı. Bölge fiyat düzey endeksinin en düşük olduğu 12’inci bölge olarak kaydedildi. Erzurum Bölgesi 2017 fiyat düzey endeksi 98.2 olarak açıklandı. Bölge Türkiye ortalamasına göre yüzde 1.8 oranında fiyatların daha ucuz olduğu bölge olarak belirlendi.

BÖLGESEL SIRALAMA

Bölgesel fiyat düzeyi endeksi,  İstanbul bölgesinde 114,8, İzmir Bölgesinde 109,0, Ankara Bölgesinde 106,6, Kocaeli Bölgesinde 104.1, Tekirdağ bölgesinde 102.8, Trabzon bölgesinde 102.3, Bursa ve Aydın Bölgesinde 102.0, adana Bölgesinde 101.4, Balıkesir ve Antalya bölgelerinde 101.3, Zonguldak Bölgesinde 99.8, Samsun Bölgesinde 99.2, Konya Bölgesinde 99.0, Erzurum Bölgesinde 98.2, Manisa ve Kastamonu Bölgelerinde 98.0, Gaziantep Bölgesinde 97.6, Malatya Bölgesinde 97.5, Kayseri Bölgesinde 97.2, Şanlıurfa Bölgesinde 95.9, Kırıkkale Bölgesinde 95.6, Van Bölgesinde 95.2, Hatay Bölgesinde 94.2, Mardin Bölgesinde 93.6, Ağrı Bölgesinde 93.5 olarak kaydedildi.

İSTANBUL BÖLGESİ İLK SIRADA

Türkiye’de 2017 yılı fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölge TR10 (İstanbul) oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı bölgesel satınalma gücü paritesini açıkladı. Buna göre; bölgesel satınalma gücü paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk lirasının (TL) satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

BÖLGESEL SONUÇLAR

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) ikinci düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre 'pahalı', 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre 'ucuz' olarak ifade edildi. Türkiye’nin 2017 yılı sonuçlarına göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114,8 ile TR10 (İstanbul), en düşük bölgesi ise 93,5 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu. Bu endeks değerleri, TR10 (İstanbul)’un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14,8 pahalı, TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan)'ın ise yüzde 6,5 daha ucuz olduğunu gösterdi.

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEK

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı bölge TR10 (İstanbul) oldu

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile TR10 (İstanbul)’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

GİYİM VE AYAKKABI

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en pahalı bölge TR31 (İzmir) oldu

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,6 ile TR31 (İzmir)’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu. Dağılım genişliği en yüksek ana grup olan konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile TR10 (İstanbul)’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu.

ULAŞTIRMA

Ulaştırma ana grubunda en pahalı bölge TR31 (İzmir) oldu

Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107,1 ile TR31 (İzmir)’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93,5 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

Lokanta ve oteller ana grubunda en pahalı bölge TR51 (Ankara) oldu

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118,3 ile TR51’da (Ankara) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,7 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) oldu.

DİĞER ANA GURUPLAR

Diğer ana gruplarda fiyat düzeyi endeksleri bölgelere göre değişiklik gösterdi

Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubu oldu. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100,2 ile TRC2'da (Şanlıurfa, Diyarbakır) gerçekleşti. En düşük fiyat düzeyi endeksi 99,8 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) bölgesinde oldu. Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108,7 ile TR31’de (İzmir) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 89,5 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) oldu.

SAĞLIK

Sağlık ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145,3 ile TR51’da (Ankara) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73,8 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olması oldu. Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106,6 ile TR10’da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Eğitim ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 141,7 ile TR10'da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 76,9 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu. Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,1 ile TR10'da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu.

 
Cumhurbaşkanının kuzeni dualarla uğurlandı
 
DOSİAD analiz etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İletişimciler ETSO’da buluştu
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü son sınıf ...
Erzurum’da 2 ayda 32 şirket kuruldu
M.AKDAĞ-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) birikimli kurulan ve ...
Erzurum yüzde 33’lük seviyeye ulaştı
Mahmut AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü şubat ayı vergi ...
 
Doğu’da 17, Erzurum’dan 2 ova koruma altında
Erzurum’dan 2, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 17 Büyük Ova koruma altına ...
Erzurum’a 15 yılda 22 katrilyon liralık yatırım
Erzurum’a 15 yılda 22 katrilyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Cumhurbaşkanı ...
ETSO Eski Bakanlardan Arzu’yu ağırladı
TOBB Başkan Danışmanı ve eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin ...
 
İspirli: ‘Erzurum’da tüketici bilinci yüksek’
TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, 15 Mart Dünya Tüketiciler ...
Karaca: “Haysiyet celladı kim?”
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ...
CMDP’de proje başvuru süreci açıklandı
KUDAKA tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında açıklama yapıldı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva