ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Emniyetten uyuşturucu operasyonu
Emniyetten uyuşturucu operasyonu
Erzurum  çevre yolunda kaza:  6 yaralı
Erzurum  çevre yolunda kaza:  6 yaralı
Atatürk Üniversitesinde TÜBİTAK istişaresi
Atatürk Üniversitesinde TÜBİTAK istişaresi
HABERLER>BÖLGEDEN
25 Mart 2010 Perşembe - 03:36

Bir yaşında diploma

İHA/Doğu Anadolu Bölgesinde çocukların nüfusa geç kaydettirilmeleri, eğitimde ciddi sorunlar yaşanmasına neden oluyor.

Bir yaşında diploma

 Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, bölgede çocuklarının kimlik yaşı ile fiziki yaşı arasında çok fark olduğunu belirtti.
Makamında okula devam etmeyen çocuklarla ilgili gazetecilere açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, sisteme kayıtlı olmasına rağmen çok sayıda çocuğa ulaşamadıklarını söyledi. En büyük sıkıntılarının kimlik yaşı ile fiziki yaşın birbirini tutmaması olduğunu ifade eden İlhami Bayraktar; "Devam takip işlemlerinde ulaşamadığımız çocuklarımız var. Çoğunluğu ilimiz nüfusuna kayıtlı olup ilimiz dışında ikamet ediyor. Biz daha çok bunlara ulaşamıyoruz. En büyük sıkıntımız da bu. Bizim ulaşma noktasındaki temelimiz tek tek hangi öğrencimizin nerede, ne kadar okula kazandırıldı, bunları tespit etmiş durumdayız. Bizim kayıtlarımızda da ilköğretim çağında olup ortaöğretime giden öğrenci sayısı var. İlköğretim çağında gözüküyor adrese dayalı nüfus kayıt sistemine baktığımızda bu ilköğretimde devamsız gözüküyor fakat ortaöğretimde eğitimine devam ediyor. Bu şekilde olan 936 öğrencimiz var. Yine ilköğretim çağında olup rehabilitasyon merkezlerine giden öğrencilerimiz var. Bunlar da yaklaşık 743 tane. İlköğretim çağında olup okul öncesine giden 500 civarında öğrencimiz var. Çocuğun yaşı küçük fakat ilköğretim üçüncü sınıfa gidiyor. Nüfus kayındaki yaşı 4-5 yaşında ama fiziki yaşı daha büyük" dedi.
"BİR YAŞINDA DİPLOMA ALAN VAR"
Kimlik yaşı küçük olduğu için erken yaşta diploma alanların olduğunu belirten Bayraktar; "İlköğretim çağında ilimiz nüfus kayında olup adreste bulunmayan 430 öğrencimiz var. Kayıtları var ama adreslerinde yok. Yani herhangi bir yerde okula gitmiyor. Çünkü Türkiye'nin neresinde okula giderse gitsin kayıtlardan düşüyor. Kız ve erkek karışık. Yine bölgemizde eğitim çağında görünen ancak hayatta olmayan 820 çocuk var. Çocuk ölmüş ama nüfustan düşüşü yapılmamış. Bizde kayıtlı gözüküyor, araştırıyoruz öldüğünü tespit ediyoruz. Ama nüfusta hayatta gözüküyor. Batı illerine göç etmiş ve bulundukları illerde aileleri tarafından okula gönderilmeyen 870 öğrencimiz var. Bizim en büyük sıkıntımız bunlar. Eğer biz gittiği yeri bilsek ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü'yle gerekli yazışmaları yaparız ve çocuğun bilgilerini veririz. Yine kimlik yaşı ile fiziki yaşı uymayan bin 613 çocuk var. İlköğretim çağında gözüküyor, adresine gittiğimizde çoluk çocuk sahibi biriyle karşılaşıyoruz. Bu bölgede genellikle ailelerimiz ölen çocuğunun yerine yeni doğan çocuğunu devam ettiriyor. Bir de ilkokula gideceği zaman ailelerin aklına geliyor ve o zaman kimlik çıkarıyor. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen bir yaşında gözüküyor. Bizde bir yaşında diploma alan çocuk var. Bu çocuğa bir taraftan diploma veriyoruz ama 8 yıl sonra da devamsız çocuklar arasında gözüküyor. İki yıl önce çocukların fiziki yaşına bakılıyordu. O yüzden çocukların kimlik yaşı küçük olmasına rağmen kaydı yapılıyordu. İki yıl önce yayımlanan yönetmelikten sonra çocukların kimlik yaşını esas alıyoruz. Bu şekilde yaşı küçük olanları takip ettirip yaş tashihi yaptırıyoruz" diye konuştu.
"ÇOCUKLARIN ÖLÜM KAYDI YAPILMIYOR"
Öldüğü halde kayıttan düşüşü yapılmayan 820 çocuğun olduğunu vurgulayan Bayraktar; "Bazı aileler bölgede çocuk parası olarak bilinen Şartlı Nakit Transferi'nde faydalanmak için ölen çocuklarının kayıtlarını düşürmüyorlar. Aileler müracaat ettiği zaman bu yardımdan faydalanabilir. Bu konuda gerekli takibin yapılması lazım. İl genelinde öldüğü halde kayıttan düşürülmeyen 820 çocuk var. Burada sorumluluk aileye düşüyor. Biz çocuğun öldüğünü söylesek de bir şey değişmez. Sadece okul olarak aileye ulaşıp çocuğun nüfus kaydını düşürün diyoruz. Öldüğünü biz tespit ediyoruz ama kağıt üzerinde ölüm raporu olmadığı sürece yapabileceğimiz bir şey yok. Ailenin beyanı tek başına olmuyor, ölüm raporu veya muhtar beyanı gerekiyor. Böyle durumda olan çocukları biz sistemde görüyoruz" şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Elanur'a yardım eli
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde doğuştan kalça çıkığı olan ve Kaymakam Ercan ...
DAKA Doğu kalkınmasına ufuk çiziyor
İHA/Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yönetim Kurulu, Bitlis Valisi ...
Doğu’da Nevruz Turizmi hareketliliği
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ...
 
Ölmeden mezarlarını hazırlıyorlar
İHA/Bingöl'ün Yedisu ilçesinde olası deprem öncesinde hazırlık yapmaya ...
10 yıldır derdine deva bulamadı
Muş'un Hasköy ilçesinde yaşayan bir kişi, 10 yıldır çeşitli illerdeki ...
Küçük Elanur yardım bekliyor
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde yaşayan Bakırçay ailesi, maddi güçleri olmadığından ...
 
“Vatan sağ olsun”
Van'ın Erciş ilçesinde bulunan Ebubekir Çiftci İlköğretim Okulu tarafından ...
Büyükkasap törenle uğurlandı
COŞKUN MENEK(İHA) - İntihar eden Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. ...
“Gelsinler Van'ın şehitliğini incelesinler"
Van Valisi Münir Karaloğlu, Ermenilerin, Ruslarla iş birliği yapıp Türk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva