ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2010 Çarşamba - 02:35

Bir verdik, 4 aldık

Türkiye'de geçen yıl 12 il kendi ayakları üzerinde durabildi. 2009 yılında da Türkiye'yi İstanbul sırtlarken, Hakkari'ye harcanan her 30 lira, ancak 1 lira olarak geri döndü. Her 1 liralık gelir için devlet Erzurum’a 4.3 TL harcadı.

Bir verdik, 4 aldık

Türkiye'de geçen yıl 12 il kendi ayakları üzerinde durabildi. 2009 yılında da Türkiye'yi İstanbul sırtlarken, Hakkari'ye harcanan her 30 lira, ancak 1 lira olarak geri döndü. Her 1 liralık gelir için devlet Erzurum’a 4.3 TL harcadı. 
//KAMU HESAPLARI
Maliye Bakanlığı Kamu Hesapları Bülteni verilerinden yapılan hesaplamalara göre, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları, illerin gelir gider durumlarını da olumsuz etkiledi. 2008 yılında 15 ilin kendine yettiği ülkemizde bu sayı geçen yıl 12'ye geriledi.
2009 yılında Ankara, Antalya, Bursa, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ ve Zonguldak, devlete aldığından fazlasını verdi. 2008'de geliri giderinden fazla olan Kırıkkale, Yalova ve Karabük, geçen yıl bütçesi açık veren iller arasına katıldı.
İSTANBUL FARKI
İstanbul, 2009 yılında da devlete en fazla katkı sağlayan il oldu. Geçen yıl devlet bütçesinden İstanbul'a 10 milyar 333 milyon 330 lira harcama yapıldı. Bunun 3 milyar 660 milyon 666 bin lirasını eğitim, 5 milyon 448 bin lirasını çevre koruma, 6 milyon 46 bin lirasını iskan ve toplum refahına dönük hizmet harcamaları oluşturdu.
Giderlerin ekonomik sınıflandırmasına göre de, geçen yıl İstanbul'da kamu personeline 5 milyar 993 milyon 20 bin liralık maaş ödendi. İstanbul'a yapılan yatırımların toplamı da, 1 milyar 120 milyon 168 bin lira oldu. 2009 yılında İstanbul'dan Hazineye giren para ise 80 milyar 963 milyon 210 lira olarak belirlendi. Devlete 1'e 8 kazandıran İstanbul, kişi başına gelirde 2. sırada, kişi başına harcamada ise sonuncu sırada yer aldı. Her İstanbullu Hazineye geçen yıl 6 bin 376,5 lira kazandırdı. Buna karşılık Hazineden yıl boyunca her İstanbullu için ortalama 813,8 lira çıktı.
//KOCAELİ
Tüpraş ve PETKİM'in devlete ödediği vergilerin de katkısıyla Kocaeli'de de geçen yıl 23 milyar 239 milyon 282 bin lira gelir elde edildi. Devletin Kocaeli'ye yaptığı harcama ise 2 milyar 73 milyon 809 bin lira oldu. Bu şekilde Kocaeli, Hazineye 1'e 11 kazandırırken, Kocaeli'de kişi başına gelir 15 bin 593 lira, kişi başına harcama ise 1391,5 lira şeklinde gerçekleşti.
//ANKARA'DA DURUM
Geçen yıl Ankara da, devlet bütçesine 28 milyar 420 milyon 449 bin lira katkıda bulundu. Ankara'daki bütçe giderleri ise 16 milyar 686 milyon 23 bin lira oldu. Bunun 4 milyar 940 milyon 531 bin lirası da eğitim için harcandı. Ekonomik sınıflandırmaya göre de, başkent için kullanılan ödeneğin 5 milyar 267 milyon 851 bin lirası personel harcamalarına gitti. Ankara'da, yatırımlar için bütçeden çıkan para da 2 milyar 960 milyon 442 bin lira olarak hesaplandı.
//İZMİR
2009'da bütçeye 18 milyar 617 milyon 399 bin lira katkı sağlayan İzmir'e ise 5 milyar 183 milyon 625 bin liralık harcama yapıldı.
Bu rakamlara göre, geçen yıl devlete ortalama 6 bin 247,7 lira katkıda bulunan Ankaralı için bütçeden de 3 bin 668,1 lira harcama yapıldı. İzmir'de ise kişi başına ortalama gelir 4 bin 904,5 lira, kişi başına harcama ise bin 365,6 lira düzeyinde gerçekleşti.
//69 İL DEVLET DESTEĞİYLE YÜRÜYOR-
Geçen yıl Adana, Aydın, Balıkesir, Çorum, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya, Manisa, Samsun ve Trabzon'un da aralarında bulunduğu 69 ilde ise gelirler, giderleri karşılayamadı.
Bütçesi en fazla açık veren il de Hakkari oldu. Hakkari için geçen yıl 748 milyon 725 bin lira harcandı, bu ilin bütçeye katkısı ise 24 milyon 726 bin lirada kaldı. Tunceli'de de 44 milyon 70 bin liralık gelire karşılık, 442 milyon 643 bin liralık gider meydana geldi.
 
Her 1 liralık gelir için devlet, Hakkari'ye 30,3 lira harcarken, 1 liralık gelir karşılığında Tunceli'ye 10, Bingöl'e 7,5, Bitlis'e 6,9, Diyarbakır'a 4,5, Erzurum'a 4,3, Muş'a 6,3, Siirt'e 6,7, Van'a 6, Şırnak'a da 7,7 lira verildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 bin esnafa ceza kesildi
GHA/Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2009 yılında da, vergi usulsüzlüklerine ...
Hydromx İle Isınmada Büyük Tasarruf
Uğurlu Kimya tarafından iki yıldır Erzurum’da satışı yapılan Hydromx tüm ...
Kalkınmada KUDAKA süreci
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, Kuzey ...
 
Çiftçi, çağdaşlığı tercih ediyor
Erzurum’da canlı hayvan satışlarından elde edilen bol gelir, traktör satışlarını ...
“Din görevlilerinin gönlü kırık”
Diva- Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum İl Temsilcisi Osman Temel, ...
İKMEP bölgenin umudu oldu
Malatya'da, İnsan Kaynaklarını Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi ...
 
Vatandaş memnun, kömürcüler üzgün
Doğu'da havaların sıcak gitmesi en çok kömür satışı yapanları etkiledi.
Ne varsa, ‘kamu’da var
Maliye Bakanlığı, 2009 yılı iller bazında merkezi yönetim bütçe harcamaları ...
DASİDEF’ten yatırım çağrısı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu 9.Başkanlar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva