ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Aralık 2016 Cumartesi - 11:20

Bilgin Sarıkamış Harekatını anlattı

'Sarıkamış Harekatı' konulu anma programına katılan Tarihçi-Yazar İsmail Bilgin, "Sarıkamış’ta askerimiz soğuk kış şartlarına yenildi" dedi.

Bilgin Sarıkamış Harekatını anlattı

'Sarıkamış Harekatı' konulu anma programına katılan Tarihçi-Yazar İsmail Bilgin, "Sarıkamış’ta askerimiz soğuk kış şartlarına yenildi" dedi.
Bağcılar Belediyesi ile Türkiye Gençlik Vakfı’nın M. Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde ortaklaşa düzenlediği programda konuşan Tarihçi-Yazar İsmail Bilgin, zaferlerle birlikte yenilgilerden de ders çıkarılması gerektiğini ifade etti. Osmanlı'nın 1914 yılında Balkanları kaybettiğini ve elinde Anadolu ile Arabistan Yarımadası’nın bulunduğunu belirten Bilgin, ittifak güçleri Almanya, Avusturya ve Macaristan İmparatorluğu ile itilaf güçleri İngiltere, Fransa ve Rusya arasında sömürge kazanma mücadelesi yaşandığını kaydetti. 28 Haziran’da Bosna Veliahtının öldürülmesiyle 1.Dünya Savaşı’nın patlak verdiğini belirten Bilgin, Osmanlı’nın, itilaf güçlerinin işbirliğini reddetmesi üzerine 2 Ağustos 1914’te ittifak güçleriyle gizli anlaşma yapıldığını belirtti.
Bilgin, "300 milyon Müslümanın ayaklanması düşünüldü. Ancak, itilaf güçleri denize hakimdi. Osmanlı'nın, doğuda Ruslara karşı bir cephe açması planlanmıştı" dedi. O yıllarda, 93 Harbi sonrası tazminat karşılığı Kars, Ardahan ve Batum’un Rusların eline geçtiğini de hatırlatan Bilgin, Sarıkamış Harekatı’nın bu şartlarla başladığını söyledi.

"Askere yiyecek, giyecek ve mühimmat ulaştırılamadı"
Rus filosunun İstanbul’dan Erzurum’daki kışlaya mühimmat, kıyafet ve yiyecek götüren Hilal-i Ahmer, Bezmi Alem ve Mithat Paşa vapurlarını batırdığını da anlatan Bilgin, "Toplanma yeri olan Erzurum’a yiyecek ve giyecek ulaştırılamadı. Güneyden gelen askerlerin ayağında çarık ve yazlık mintan vardı. Erzurum’da o kadar çok asker vardı ki, askeri tesisler yeterli gelmedi. Köylüler evini açtı, ahırda kaldı" dedi.
Başkomutan Enver Paşa’nın Erzurum’a gelerek İzzet Paşa ile görüştüğünü de kaydeden Bilgin, "Harekata karşı çıkan İzzet Paşa bu harekatın, orduyu ölüme sürükleyeceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine Enver Paşa onu görevden alarak 3'üncü Ordu Komutanlığını üstlendi" diye konuştu.
Vali Tahsin Paşa’nın çağrısıyla Erzurum halkının elindeki unu ve buğdayı birliklere taşıdığını da anlatan Bilgin, askerin ve halkın tifüs salgınıyla da büyük kayıp verdiğini söyledi. Bilgin, Sarıkamış Harekatında 11'inci Kolordu’nun Rusları oyalarken, 9'uncu Kolordu’nun Karga Pazarı üzerinden Sarıkamış’a inmesinin planlandığını da anlatarak, "Asker yarım metre karda ve soğuk havada yürüyordu. Ayaklarında çarık vardı. Yanlarında yeterli yiyecek yoktu. Sarıkamış’a yaklaşıldığında 9'uncu Kolordu taarruza geçiyor. Rusların karşı koymasına rağmen Sarıkamış’ın üst mahallelerine giriliyor. Ancak, Hakkı Paşa, en önde girmek istediği için önüne kattığı Ruslarla Kars’a kadar ilerliyor. Oysa, 9'uncu Kolordu ile birleşmesi gerekiyordu. Askerimiz 27 Aralık’ta üst mahallelere giriyor, ancak 10'uncu Kolordu ile buluşulamıyor" ifadelerini kaydetti.
Rusların, esir alınan 31'inc, Tümen Yardımcısı Nihat Bey’in üzerinde buldukları evraklardan planı öğrendiklerini de anlatan Bilgin, şöyle konuştu:
"Tren yoluyla taşıdıkları birlikleriyle bir gecede askerlerimizin karşısına çıkıyorlar. Hafız Hakkı Paşa, askerleriyle kısa yoldan Allahu Ekber Dağını aşmak isterken 11'inci kolordunun yüzde 90’ı burada şehit düşüyor."
Bilgin, yenilgi sonrası Rusların sancağı ele geçirdiklerini, donarak şehit düşen binlerce askerin cesedinin nisan ayı sonrası karların erimesiyle ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.

 
Atatürk Üniversitesi 1. Lig'de
 
Yücelik; “KOSGEB kredisi ve sicil affı sevindirici”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İMO deprem gerçeğini irdeledi
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi’nce düzenlenen "1 Öğrenci 1 Mühendis ...
Gıda denetimi ceza bilançosu açıklandı
M.COŞKUN-Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Denetim ...
Ilıcalı Erzurum'un yatırım avantajlarını paylaştı
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum'a yatırım ...
 
ŞEHİRDER’den sert tepki
ŞEHİRDER yaptığı basın açıklaması ile terör olayları ve terör destekçilerine sert tepki gösterdi.
ETÜ'ye YÖK çıkarması
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, Erzurum ...
ASPM'den “Eğitimde Erişilebilirlik” paneli
Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi ...
 
PGD ve ATASEM'den bilgilendirme etkinliği
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM) ...
TPF, 2017 eğitimleri başlıyor
Eğitimler; Ordu, Konya, Van, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Mersin, Ankara, ...
Kuyucuk Gölü kendi rekorunu kırdı
Gölün 233. kuş türü tarla ardıcı oldu
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva