ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gençlik Merkezleri Erzurum’da yarışacak
Gençlik Merkezleri Erzurum’da yarışacak
Çomaklı: ‘Gurur duyduk’
Çomaklı: ‘Gurur duyduk’
Tortum Şelalesinde bahar bereketi
Tortum Şelalesinde bahar bereketi
ETSO beklentilerini paylaştı
ETSO beklentilerini paylaştı
Erzurum’da curling heyecanı
Erzurum’da curling heyecanı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
22 Ekim 2018 Pazartesi - 03:39

‘Besmele çekmek yasak’

Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ermet, Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde Türk ve İslami isimlerin yasak olduğunu belirterek, “Yemekten önce besmele çekmek bile hapse girmek için yeterli” dedi.

‘Besmele çekmek yasak’

Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ermet, Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde Türk ve İslami isimlerin yasak olduğunu belirterek, “Yemekten önce besmele çekmek bile hapse girmek için yeterli” dedi.

Türk Ocakları Samsun Şubesi tarafından güz dönemi konferanslarının ilki Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ermet’in konuşmacı olduğu “Doğu Türkistan’ın Feryadı, Uygur Türklerinin Son Durumu” konferansı ile başladı. Samsun Öğretmenevinde yapılan konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konferans öncesinde açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Serkan Şen, “Bu ülkede ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım’ diye başlayan bir anttan rahatsız olanalar, andın içerisinde ifadeye taşınan değer yargılarıyla sorunlu insanlardır. Türklükten, doğruluktan ve çalışkanlıktan rahatsız olunmaz. Geçtiğimiz hafta Bafra ilçesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos ve grup Rum, safsatadan ibaret bir takım söylentiler üzerine kendilerince o topraklarda ayin düzenliyorlar. Ecdadımızın pak kanlarıyla sulanmış bu toprakların iftirayla kirletilmesine asla izin vermeyeceğiz. Türk Ocakları mevcut oldukça bunun karşılığını anbean vereceğiz. Bugün de Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yapılan zulümleri ele alacağız” ifadelerini kullandı.

“ÇİN’DE YEMEKTEN ÖNCE BESMELE ÇEKMEK, HAPSE GİRMEK İÇİN YETERLİ”

Çin’de Uygur Türklerine uygulanan zulmün artarak devam ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Erkin Ermet, “Doğu Türkistan coğrafya olarak Çin için büyük bir öneme sahip. Bu bölgede Çin raporlarına göre 10 milyondan fazla Uygur Türk’ü var. Çin’de elektrik kömürden üretiliyor. Bu kömüründe yüzde 40’ı Doğu Türkistan’dan çıkartılıyor. Petrol ve doğalgazın da yüzde 33’ü bölgeden sağlanıyor. Bu bölge Çin’in kalkınması için stratejik öneme sahip. Çin’in bu bölgeye bakışı 1949’dan sonra değişti. 1949’da bölgeyi komünist Çin işgal ettikten sonra bölgedeki etnik grupları tehdit olarak görmeye başlıyor. 1966’da Çinli stratejistler, bölgeye hakim olunması için tamamen Çinlileştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Yani ‘asimile’ yapılması konusunda karar alıyorlar. Asimile yapmak için de bölgede yaşan Türklerin din ve dillerine müdahaleler yapıyorlar. Bugün bölgede Çin’in yaptığı bir dinsizleştirme politikası var. Bugün Çin’de yemekten önce besmele çekmek, kampa götürmek için yeterlidir. Çocuğunuza Türk ismi koymak bile kampa götürülmek için yeterlidir. Çin’in dil ve din yok etme açısından ciddi politikaları sürüyor. Doğu Türkistan’da önceden sadece nüfusu en kalabalık olan Uygur Türklerine baskı yapılıyordu. Hedefte Uygurlar vardı. Bölgede bulunan Kazaklara, Kırgızlara ve diğer Türk boylarına dokunmuyorlardı. Geçen sene 2017 Ocak’tan itibaren Kazak Türkleri de Uygurlar ile aynı baskıyı görüyor. 500 bin civarında Kazak Türk’ü kamplara götürüldü” diye konuştu.

“TÜRK VE İSLAM İLE İLGİLİ HER ŞEY YASAK VE SUÇ SAYILIYOR”

Baskıların yaşamın her yerinde hissedildiğini vurgulayan Ermet, şunları söyledi:

“Uygurlar, çocuklarına İslami eğitim vermek için İstanbul’a ve Mısır’a gönderir. Son yıllarda Çin, buralarda eğitim alan çocukları çağırdı. Bazıları Çin’e geri döndü. Çin’e geri dönenler hapse atıldı. Şimdiye kadar 2 kişinin ölüm haberini aldık. Bu olay sonrasında çocuklarımız Çin’e bir daha dönmedi. Çin’de şu anda İslam ve Türk isimleri yasaklanmış durumdadır. Mücahit, Cihat, Ayşe, Talib, Muhiddin, Muhammed, Müslime, İmam, Osman, Vahap, Ebubekir, Seda, Usame, Zikrullah, Nasrullah, Müslim, Bağdat, Suriye, Kahire, Sümeyye, Zikriye, Saddam, Türkzat, Türknaz, Ezher, Haci, İslam, Arafat ve Medine gibi isimlerin koyulması tamamen yasaktır. Eğer bu isimler daha önceden koyulduysa gazeteye paralı ilan verilerek değiştirilmesi gerekiyor. Önceden isimleri bunlar olanların tamamın ismi de değiştirildi. Türkiye ve Türk kelimesi de yasak. Bir polis Doğu Türkistan’da sizi aldığında Türk, Türkiye, Huda ve Allah gibi isimleri söylediğinizde şüpheli sayılarak sorguya çekiliyorsunuz. Hapse bile atılabiliyorsunuz.”

 
Çavuşoğlu, " FETÖ bir terör örgütüdür"
 
Erbaş: "İslam’ın özünde birlik ve beraberlik vardır"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bedirhanoğlu ‘‘SıfırAçlık’ hedefini paylaştı
TEMA Vakfı, açlıkla mücadele edilebilmesi için tarım alanlarının ve meraların ...
Sanayi ve Teknoloji’de DAG gündemi
Çomaklı “Doğu Anadolu Gözlemevi” (DAG) projesi ile ilgili son gelişmeler ...
“Şiddetin beslendiği hiçbir referans İslami olamaz"
Erbaş, “Şiddetin beslendiği hiçbir referans insani, ahlaki, hele İslami ...
 
TÜGVA’da Nanoteknoloji gündemi
Türkez, ‘Türkiye, nanoteknoloji alanında 2018 itibari ile büyük başarı ...
4. Organik Kimya Kongresi tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü ile Kimyagerler Derneği ...
“Gıda hakkı en temel insan hakkıdır”
Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “16 Ekim Dünya Gıda Gününde hedef; 2030’a kadar ...
 
‘Güçlü İyilik’ Projesi TUBİTAK finalinde
Atatürk Üniversitesi'nde bir grup genç tarafından kurulan 'Güçlü İyilik ...
''En büyük nimet ve en önemli değerdir İslam''
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''En büyük nimet ve en önemli değerdir İslam'' dedi.
ETSO, akreditasyon denetiminden geçti
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva