ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Haziran 2017 Perşembe - 03:55

Bayoğlu Lavaş Kültürünü irdeledi

ELİF YILMAZ-Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ata Bayoğlu, Erzurum’da lavaş (acem) ekmeği kültürünü Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisinin son sayısında kaleme aldı.

Bayoğlu Lavaş Kültürünü irdeledi

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ata Bayoğlu, Erzurum’da lavaş (acem) ekmeği kültürünü Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisinin son sayısında kaleme aldı.

Erzurum’un, coğrafi konumu itibariyle, Anadolu’yu Kafkasya ve Ortadoğu’ya bağlayan önemli yolların kavşak noktasında olması sebebiyle köklü, zengin bir mutfak ve sofra kültürüne sahip olduğunu dile getiren Bayoğlu, “Bu kültürün en önemli unsurlarının başında hiç şüphesiz ekmek gelmektedir.” dedi Modern fırınların yaygın olmadığı dönemlerde ekmek ihtiyacının geleneksel yöntemlerle karşılandığını aktaran Bayoğlu, Doğu Anadolu bölgesinin iklim şartlarına uygun ekmek üretim yöntemlerinin başında ise tandırda pişirme yönteminin geldiğini ifade etti.

ERZURUM VE YÖRESİNDE YAYGIN

Bayoğlu, “Geçmişten günümüze tandırlar Erzurum ve çevresinde hem ısınmak hem de ekmek pişirmek için kullanılmaktadır. 150-200 yıldan beri bilhassa Erzurum kültürüyle özdeşleşen, lavaş (acem ekmeği) bu tandırlarda üretilmektedir. Kullanılan malzeme yönüyle tandır ekmeğine benzeyen ancak meslek olma ve tüketim ortamı bakımından kendine has bir kültürü bulunan lavaş ekmeği yöreye ait özel bir ekmek çeşididir. Lavaş fırınlarında usta çırak ilişkisiyle yetişen ustaların zor şartlara rağmen bu işi meslek olarak devam ettirmeleri önemlidir. İnce ve uzun yapılı oluşu, tazeliğini uzun süre koruyabilmesi gibi özelliklerinden dolayı diğer ekmeklerden farklı olan lavaş, genellikle et yemekleri, çiğ köfte ve kahvaltılarda yine yöre kültürüne has peynir çeşitleriyle tüketilmektedir. Lavaş kelimesinin tarihi kökenine bakıldığında bu ekmeğin eskiden beri Türkler arasında ve özellikle de Erzurum ve yöresinde yaygın olduğu görülmektedir. Erzurum yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası olan lavaş, hazırlanışından meslek olma biçimine kadar kendine has özellikleri olan lavaş, türkülere dahi konu olmuştur.”

TÜRK VE İSLAM ORİJİNLİ BİR BESİN MADDESİ

Kökeni çok eski dönemlere dayanan lavaş ekmeğinin, Erzurum’da bugün hâlâ devam ettirilen mesleklerden biri olduğu kaydını düşen Bayoğlu, “Lavaş ekmeği tarihi süreç içerisinde Erzurum yemek kültürünün vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Yapılışından tüketilmesine kadar kendine has bir kültürü ve geleneği olan bu meslek, yaşayan ve somut olmayan kültürün bir parçasıdır. Yukarıda bahsedildiği gibi tarihi ve kültürel kökleri itibariyle lavaş ekmeği (Acem ekmeği) Türk ve İslam orijinli bir besin maddesidir. Türkülerimize bile konu olan lavaş ekmeği Erzurum halkının toplumsal hafızasında yerini almıştır.

 
Hisarcıklıoğlu’ndan yerli otomobil açıklaması
 
258 genç çiftçiye destek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdal Turhan 23 Ekim 2018 Salı 12:51

Nerede o güzelim lavaş tandırmı kaldıki

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tansiyon 14. yılında
İlk olarak Erzurum’un yerel televizyonu Kanal 25’te ekranlara gelen ve ...
Erkal mevlidle anılacak
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı’nca İbrahim Erkal’ın vefatının ...
Ramazan Ayında Müzakereler, beğeni topluyor
“Ramazan ayında Müzakereler” adlı programlarla şehrin geçmişten bugüne ...
 
'Kalktık, böyle gördük'
Dilek Bayrak-Erzurum’a 13 kilometre uzaklıkta bulunan Yakutiye’ye bağlı ...
Büyükşehir Belediyesi EBFAD 3. oldu
Karşıyaka Belediyesi ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu işbirliğiyle ...
Siyer-i Nebi ödülleri sahiplerini buldu
Oltu Birlik ve Beraberlik Vakfı tarafından düzenlenen Siyer-i Nebi Hafızlık ...
 
Moda Dünyasında Ehram gündemi
NESRİN ÇETİNKAYA-Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim ...
GSF öğrencisinden Kişisel Heykel Sergisi
NESRİN ÇETİNKAYA-60’ıncı yıl etkinlikleri kapsamında Güzel Sanatlar Fakültesi ...
Torun: Her şey okuyan bir nesil için
N.ÇETİNKAYA-İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü Kültür İşleri Şube Müdürü Şahin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva