ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>TÜRKİYE
7 Aralık 2012 Cuma - 01:47

Başbakan'a bir ödül daha

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen Hazar Forumu kapsamındaki Hazar Devlet Adamı Ödülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verildi.

Başbakan a bir ödül daha

Hazar Devlet Adamı Ödülü'nü Başbakan Erdoğan adına, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ aldı. Bozdağ, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki gelişmeler ile Avrupa'yı derinden etkileyen küresel ekonomik krizin ortaya koyduğu yeni ve kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçildiğini, bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımaları olacağını söyledi.

Hazar Havzası'nın, komşusu olduğu Akdeniz ve Karadeniz havzalarıyla birlikte tarih boyunca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, insanlığın bugün ulaştığı noktaya engin katkılar sağlamış ve bu özellikleriyle de her zaman önemini korumuş bir coğrafya olduğuna işaret eden Bozdağ, ''Bu coğrafyanın batı yakasını oluşturan ve Orta Asya'ya açılan kapımız durumundaki Güney Kafkasya ülkelerinin siyasi ve ekonomik istikrara sahip, kendi aralarında barış ve işbirliği içinde yaşayan, evrensel değerleri benimsemiş ülkeler olarak varlıklarını sürdürmeleri Kafkasya politikamızın temel unsurları arasında yer almaktadır'' dedi.

Orta Asya'nın, Avrasya'da güvenlik ve istikrarın sağlanması adına stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu belirten Bozdağ, Türkiye'nin, Hazar bölgesiyle olan ilişkilerinin önemli boyutlarından birini enerji alanındaki işbirliklerinin oluşturduğunu ifade etti.

Bu alandaki ilişkileri karışlıklı bağımlılık olarak tanımlayan Bozdağ, ''Nitekim Hazar Havzası zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının karşılanması bakımından önem arz ederken ülkemiz de hem tüketici olarak hem de bölge kaynaklarının Avrupa'daki pazarlara taşınmasında kilit bir transit ülke olarak doğal bir köprü rolü oynamaktadır. Her alanda olduğu gibi, enerji alanındaki ilişkilerimizde de kazan-kazan ilkesini temel almaktayız'' diye konuştu.

-TANAP, 21. asrın en büyük projelerinden biri  -

Bu anlayışla bugüne kadar bölgenin refahının artmasına önemli katkıda bulunan stratejik önemi haiz enerji projelerini birlikte gerçekleştirdiklerini anlatan Bozdağ, ''Hazar bölgesinin enerji alanındaki potansiyelini daha etkin kullanabilmesine katkıda bulunacak yeni bir proje olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) önümüzdeki 5 yıl çerisinde hayata geçecek. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı projesi 20. asrın en büyük projesi olarak kabul edilmektedir. TANAP ise 21. asrın asrın en büyük projelerinden biri olarak görülmektedir. TANAP için BTC Petrol Boru Hattı'nın doğalgazdaki eşdeğeri diyebiliriz'' tespitinde bulundu.

Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle önemli coğrafyaların kesişme noktasında bulunan Avrasya bölgesinin, özel ise Hazar Havzası'nın jeopolitik ve jeostratejik ehemmiyetinin  arttığını dile getiren Bozdağ, güvenlik, refah ve barışın bölünmezliğinin tartışılmaz bir olgu haline geldiği yeni küresel ortamda uluslararası işbirliği ve dayanışmanın hiç olmadığı kadar önem kazandığını, ortaya çıkan risk ve tehditlerin bertaraf edilmesi ve fırsatlardan azami ölçüde faydalanılmasında anahtar kavram olarak bölgesel işbirliği daha da ön olana çıktığını belirtti.

Bozdağ, Avrasya bölgesinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkarabilmesinin ancak mevcut işbirliği mekanizmalarından etkin bir şekilde istifade edilmesi ve daha kapsamlılarının ihdas edilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Bölgede enerji, ticaret, ulaşım ve güvenlik başta olmak üzere birçok alanda sayısız işbirliği imkanları bulunduğuna dikkati çeken Bozdağ, Avrasya bölgesinin modern İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması bakımından hayati bir önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

-''Hazar bölgesine olan ilgi acilen artırılmalıdır''-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Hazar Forumu'nda farklı panellerde yapılan konuşmaların Bakanlık tarafından da dikkatle takip edildiğini belirterek, ''Forum'da gerek siyasi gerekse enerji ile alakalı konulara ve bunlar arasındaki korelasyona dikkat çekildi. Hazar'ın özellikle zenginliği ve bölge için oluşturduğu fırsatlara değinildi. Bir işin nasıl yapılmayacağından daha ziyade nasıl yapılacağının tarifleri oluşturuldu. Kapalı denizin derinliklerindeki inciler usulüne uygun bir şekilde çıkartılıp tüketim noktalarına ulaştırılacaktır'' diye konuştu.

Türkiye'nin gerek siyasi gerekse enerji politikaları stratejileri çerçevesinde bu tür projelere destek vereceğini kaydeden Yıldız, ''Projenin adı şu veya bu, Azeri kardeşlerimizle başta TANAP olmak üzere birçok proje geliştirme imkanı olacaktır'' dedi.

Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş ise, son 20 yılda dünyada çok şey değişip güç parametrelerinin yerinden oynayarak Hazar bölgesinin dünya sahnesine çıktığını söyledi.

Bu dönüşümler yaşanırken Hazar bölgesinin Türk dış politikasında hak ettiği önemi göremediğini dile getiren Yavaş, ''Ticarette biraz kıpırdanmalar olsa da beklenen hacme ulaştığı söylenemez. Türkiye'nin konumu ve bulunduğu coğrafya açısından bakıldığında çok yönlü politika izlenmesi aşikardır. Hazar bölgesine olan ilgi acilen artırılmalıdır'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'den geçen enerji boru hatlarının hayata geçirilmesi ve sayılarının artmasının Avrupa'nın, Türkiye'nin ve Hazar bölgesinin menfaatine olduğunu vurgulayan Yavaş, sadece enerjiyle sınırlı kalmayıp serbest ticaret bölgelerinin oluşturulması, vizelerin kaldırılması, taşımacılık ve güvenlik alanlarında da stratejik işbirliklerine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

-Ödüller-

Hazar Ödüllerinde, En iyi Proje Ödülü TANAP Projesi'ne verilirken ödülleri Azerbaycan tarafı adına SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve Türkiye tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız aldı.

Hazar Spor Ödülü Milli Sporcu Nazmiye Muslu'ya, Hazar Sanat Ödülü Anjelika Akbar'a, Hazar Bilim Adamı Ödülü Dr. Svante Cornell'e verildi.

''Kapalı Denizin Derinlikleri'' adlı belgesel film gösteriminin gerçekleştirildiği gecenin sonunda Piyanist Anjelika Akbar tarafından bir müzik performansı da sergilendi.

Kaynak: AA

 
‘Asgari ücret empati ile belirlenmeli’
 
Boks hakemlerine tam not
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan'dan 'Muhteşem' tepki
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Muhteşem Yüzyıl" adlı televizyon dizisine ...
Erdoğan’dan tarihi tespit
Başbakan Erdoğan, Kürt kökenli vatandaşlara seslenerek PKK terör örgütünün ...
Erdoğan partililerine seslendi
Başbakan Erdoğan, Filistin'in 29 Kasım'dan itibaren tarih sahnesindeki ...
 
Sungur dualarla uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Bediüzzaman Said Nursi’nin ...
'Birbirinizi Allah için sevin'
Erdoğan, “Filistin ile ilgili bu gelişme bölgemiz, dünyamız, insanlık ...
Başbakan Ulusa seslendi
Erdoğan, “Şu anda 900 milyon dolar borcumuz kaldı. 2013 yılının ilk aylarında ...
 
Kararı Meclis verecek
Başbakan Erdoğan, dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle ülkenin refahına, ...
Başkanlık sistemine bilimsel bakış
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve Posof Kaymakamlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ...
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan, “2023 vizyonu paralelinde ülkemizin dünyada savunma sanayinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva