ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>TÜRKİYE
19 Temmuz 2013 Cuma - 01:06

Başbakan Büyükelçiler iftarında konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'nın düzenlediği geleneksel iftarındaydı.

Başbakan Büyükelçiler iftarında konuştu

Mısır'daki darbeye ve Suriye'de yaşananlara değinen Başbakan, Türkiye'deki darbelerin yasımalarından da bahsetti. "İfade özgürlüğünün önünü açtık. Şu anda Cumhurbaşkanı'na, Genelkurmay Başkanı'na fütursuzca saldıranlar, küfredenler 10 yıl önce böyle bir yazı yazabilirler miydi? Yazdıkları zaman gidecekleri yer belliydi. Ama şu anda içeride olanlar terör örgütleriyle bağlantısı olanlar, ruhsatsız silah taşıyanlar." dedi.

AÇIKLAMANIN SATIRBAŞLARI

Türkiye olarak 25 Ocak devrimini Mısır halkının onuru bir özgürlük mücadelesi olarak kabul etik ve başından beri destekledik. Mısır halkı özgürlük adalet ve ekonomik kalkınma için büyük bir mücadele vermişti. Bu 70 yıllık bir aradan sonra yapılan bir seçimdi. Bu seçimle oluşan bir parlamento ve işbaşına gelmiş bir Cumhurbaşkanı. Mısır halkının tarihi nitelikte kazanımları olmuştu. Mısır'da demokrasinin tesisi konusunda talihsiz bir gelişme yaşamış oluyoruz.

"MISIR'DA BELİRLİ KİŞİLERİ DEĞİL DEĞERLERİ SAVUNUYORUZ"

Biz Türkiye olarak, Mısır'da belirli kişi ya da kuruluşları savunan veya gözeten değil, evrensel değerleri ve ilkeleri gözeten bir politika izliyoruz. Türkiye'nin politikası çıkar odaklı değil değer odaklıdır. Biz Türkiye olarak, Mısır'da belirli kişi ya da kuruluşları savunan veya gözeten değil, evrensel değerleri ve ilkeleri gözeten bir politika izliyoruz. Türkiye'nin politikası çıkar odaklı değil değer odaklıdır.

Suriye'de, Tunus'ta, Libya'da bu değerler üzerinden hareket ettik. Türkiye bu zor anında kardeş Mısır halkının yanında olacak ve maddi manevi desteğini sürdürecektir.

"OMURGALI BİR ŞEKİLDE GÖRMEK İSTERİZ"

Demokratik değerleri benimseyen ülkelere düşen bu hadiseler karşısında yanlışa yanlış demektir. Bizimle bir araya geldikleri zaman demokrasiye övgü yağdıranların bu noktada tavırlarını omurgalı bir şekilde görmek isteriz.

Seçimle gelmiş hükümetlere yönelik anti demokratik girişimlerin karşısındayız. Mursi'ye değil başkasına da darbe olsaydı aynı tavrımızı koyardık. Kimsenin içişlerine karışmak arzusunda değiliz. Ama böyle bir meselede tavrımızı net bir şekilde ifade etmemiz örnek alınmalıdır. Seçimle gelen seçimle gitmelidir dedik.

Türkiye'de bir kişi polise şiddet uygularken ölüyor Twitter'da altını üstüne getiriyor. Mısır'da 300 kişi kuşunlanarak ölüyor, dünya sessiz. Bu insanlar ibadetini yaparken kurşunlanarak ölüyor, bizim feryadımız bunadır. 

"KATİL DEMEYECEK MİYİM"

Suriye'de şu ana kadar 100 bin insan öldü. Bu rejim hala öldürmeye devam ediyor. Şimdi ben bu rejime diktatör demeyecek miyim? Katil demeyecek miyim? Biz insanı yaradandan ötürü seviyoruz. Orada Müslüman olan olmayan diye ayrım yapılamaz. 100 bin insanın öldürüldüğü Suriye'ye karşı hala ciddi bir ses yükselmiyor. Neredeyiz? Sesim Müslüman ülkelere de Müslüman olmayan ülkelere de. Sadece 200 bin kamplarda beslediğimiz insanlar var. Bir o kadar evlerde beslediğimiz insanlar var. Maalesef sınırlarda iç savaş ve bu savaş neticesiyle bizim ülkemizde şehit olanlar var. Kardeş Suriye halkının bu rejimden kurtulması için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Ben buradan Rusya'ya, Çin'e, İran'a sesleniyorum. Bu işi çözmede sorumluluklarınız olduğunu söylüyorum. Ölen 100 bin insanın tarih boyunca affı olmayacaktır. 

"TÜRKİYE'DE BİR BAŞBAKAN İDAM EDİLMİŞTİR"

Türkiye'yi daha iyi anlayabilmek için Türkiye'nin nereden geldiğini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye'yi geçmişinden bağımsız analiz etmek yanıltıcı olur. Bundan 53 yıl önce 27 Mayıs'ta dönemin seçimle gelmiş başbakanı ve iki bakanı idam edilmiştir. Arkasında çok ağır travmalar bırakmıştır. Mevcut anayasamız 53 yıl önceki bu askeri darbenin hala izlerini taşıyor.

"35. MADDEYİ DEĞİŞTİREREK ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK"

İktidarı devraldığımızda sınırlı, sorunlu bir demokrasiye sahiptir. Bazen çok farklı şeyler duyuyorum. Bazı Büyükelçilerimizden de duyuyorum. Hem Türkiye'de yaşayacaksınız hem de anlamayacaksınız. 2002 yılına kadar demokrasimizin, siyasetimizin üzerinde bu darbenin tehditleri vardı. Biz 10.5 yıl boyunca bu tehditlere mücadele verdik. Türkiye'yi dünya ile bütünleştirmek için tarihi reformlar yaptık. Hukuku olması gereken bir mecraya kavuşturduk. Yasalarımızdaki darbe ürünü maddeleri ayıkladık. En son 35. maddeyi değiştirerek çok önemli bir adım attık. Bunları konuşmak işlerine gelmez.

"10 YIL ÖNCE BÖYLE YAZAMAZLARDI"

İfade özgürlüğünün önünü açtık. Şu anda Cumhurbaşkanı'na, Genelkurmay Başkanı'na fütursuzca saldıranlar, küfredenler 10 yıl önce böyle bir yazı yazabilirler miydi? Yazdıkları zaman gidecekleri yer belliydi. Ama şu anda içeride olanlar terör örgütleriyle bağlantısı olanlar, ruhsatsız silah taşıyanlar. Ama Avrupa'da gazetecileri hapse attınız diyorlar. Kaç kere açıkladık. Sadece fikirlerinden dolayı cezaevinde olan yok. Ya teröre yataklık etmişler ya da terörle iç içe olmuşlar. Daha 10 yıl öncesine kadar Türkiye'de yasaklı kelimeler, yasaklı konular vardı. Dokunulamayan kurumlar vardı. Gazetecilerin, sanatçıların üzerindeki baskıları kaldıran biz olduk.

"AZINLIKLARIN HAKLARINI BİZ DEVRETTİK"

Azınlıkların hakları konusunda hassasiyet yoktu. Gayrimenkullerini iade etme sürecini biz başlattık. Şu ana kadar 2.5 milyar doları bulan gayrimenkul iadesi yaptık. Devam eden mahkemeler var, bu rakam daha da ileri gidecek.

53 yıl boyunca dokunulamayan, sorgulanamayan uygulamalara biz son verdik. Hiçbir zaman yeter demedik. Demokratikleşmenin canlı bir süreç olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin reformları çok kritik noktalara ulaşmıştır. Yapılması gereken reformlar zor reformlardır.

"ŞİMDİ KİM İPE UN SERİYOR"

53 yıl içinde anayasa önemli değişikliklere de uğrasa özünde değişmemiştir. 2011 seçimlerinin ardından herkesi kucaklayan bir anayasanın çalışmalara başladık. Biz bu uzlaşma komisyonunda grubu olan partilerin milletvekili sayısı önemli değil dedik. Bizim 326 milletvekilimiz var, 30 tane milletvekili olan partiyle aynı sayıda milletvekili ile bu komisyonda çalışıyoruz. Bütün partiler 3 milletvekili ile katılıyor. Yeni anayasayı yapalım diyoruz. Ama çıkıp Ak Parti yeni anayasanın yapılmasını engelliyor diyorlar. Biz diyoruz ki gelin şu mutabık kaldığımız 48 maddeyi hemen bir haftada çıkaralım. Hala buna evet diyemiyorlar. MHP'nin genel başkan yardımcısı evet dedi. Ertesi gün genel başkanı hayır dedi. Ben arkadaşlarıma size haftada iki gün tatil, beş gün çalışma, bu işi bitirelim. Şimdi kim ipe un seriyor? Biz milletimize verdiğimiz sözün arkasındayız. Meclis Başkanı, bu iş yürümüyor, diyorsa bu süreci bitirme kararı onundur. Masadan kalkan taraf asla biz olmayacağız.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞLATTIK"

30 yıldır devam eden terörü sonlandırmak, red, inkar ve asimilasyonu bitimek için çözüm sürecini başlattık. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye huzur, güven ve istikrar noktasında farklı bir ülke olacak. 10.5 yılda devam ettirdiğimiz sessiz devrimlere yenilerini eklemek için gayretimiz var. Demokrasinin standartlarını, hak veözgürlükleri geliştirme kararlılığındayız. Bunları yaparken içeriden ve dışarıdan saldırılara uğramaktayız. Bakın bu 48 madde temel hak ve özgürlüklerle ilgili.

"TURİZM ÖLDÜ DİYORLAR %18 ARTTI"

Dünyada belli çevreler, Türkiye ekonomisinin durağana geçtiğini ifade ediyorlar. Durağana geçen ekonomide bütçe 3.1 milyar fazla veriyor. Nasıl oluyor bu iş! Turizm öldü diyorlar, geçen yıla göre yüzde 18 arttı.

"FAİZ LOBİSİNE DE DESTEK VERMEYECEĞİZ"

Ne yaparlarsa yapsınlar, biz kararlıyız. Faiz lobisine de destek vermeyeceğiz. Reformlarımızda en önemli destek noktalarından birisi AB olmuştur. Son zamanlarda kendi değerleriyle çelişerek Türkiye'ye çifte standart uygulamışlardır.

"AB'NİN BİZE BİZİM AB'YE İHTİYACIMIZ VAR"

AB'ye ihtiyacımız var, tabii ki AB'nin de bize ihtiyacı var. Avrupa'da 7 milyon Türk var, biz zaten AB'ye girmişiz. Eleştirilerin hakkaniyetle yapılmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin bir bütün olarak değerlendirilmesini istiyoruz.

 
Beklenen Düzenleme Geliyor
 
Sakın Bu Yanlışları Yapmayın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beklenen Düzenleme Geliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İnternet kafelere getirilecek ...
Fenerbahçeliler Çok Mutlu
Fenerbahçe'nin Avrupa kupalarından men cezasının yürütmesi CAS tarafından durduruldu..
İlginç Yasak!
Güney Kore'de 2014 yılından sonra ‘ampül' üretimi ve ithalinin sonlandırılacağı duyuruldu.
 
Türk Ordusunu Sarsan Ölüm
İZMİR'in Konak İlçesi'nde, bir dönem Türk Yıldızları'nda pilot olarak ...
'Erzurum var...'
Erdoğan, "Mısır halkı sessiz ve tepkisiz kalmadı. Çıktı meydana, 'peki ...
Doğu ve Güneydoğu'ya traktör aktı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ...
 
O başkan bakın kim çıktı!
Beyoğlu esnafının halinden memnun olduğunu savunan; bar, pavyon ve meyhane ...
Ankara alarmda !
PKK'nın Suriye'de yaptıkları Ankara'da olağanüstü devlet toplantısına neden oldu.
Erzurum da Bu İllerin Arasında
Bakanlar Kurulu kedisine gelen talepler doğrultusunda 22 ildeki bazı ilçe ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva