ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2013 Pazar - 14:43

Bankalar Her Fırsatı Paraya Çeviriyor...

Faiz dışı uygulamalardan sağladıkları gelirlere yenilerini ekleyen bankalar, şimdi de müşterilerini uyarmak amacıyla gerçekleştirdikleri telefon aramalarında komisyon uygulamaya başladı.

Bankalar Her Fırsatı Paraya Çeviriyor...

Müşterilerini cep telefonlarından arayarak, “Borcunuzun son ödeme tarihi yaklaştı” diye hatırlatma yapan bankalar, bunun için 3 TL alıyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir yandan bankacılık işlemleri ve kredi kartlarında uygulanan komisyonlara “sınırlama” getirmek için çalışmalar sürdürürken, diğer yandan da bankalar, faiz dışı uygulamalardan elde ettikleri gelirlere sürekli yenilerini ekliyor. Sayısı 31’den 65’e ulaşan bu gelirlere, geçtiğimiz nisan ayında e-posta yoluyla gönderilen kredi kartı ve hesap ekstrelerini de katan bankalar, şimdi de müşterilerini uyarmak için yaptıkları telefon aramalarına da komisyon uygulamaya başladı.

3 LİRALIK ARAMA

Bir çok banka, borcunu ödemeyi aksatan müşterilerine gönderdiği uyarı SMS mesajlarına 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren 3 TL hizmet bedeli yansıtmaya başlıyor. Müşterilerini cep telefonlarından arayarak, “borcunuzun son ödeme tarihi yaklaştı” diye hatırlatma yapan bankaların, bu aramaları karşılığında müşterilerine yansıttığı hizmet bedeli de 3 TL oluyor. Bazı bankaların yurt dışında yapılan harcamaların hesap özetini TL cinsinden alan müşterilerine uyguladığı komisyon oranı da 28 Ağustos tarihinden itibaren yüzde 2’ye çıkıyor. Uygulamayla ilgili bilgilendirme ise son gönderilen hesap ekstrelerinde yapılıyor. Ekstrelerde, “yurt dışı harcamalar için TL ödemeli hesap özeti alınması durumunda bu harcamalar bankanın döviz satış kuru ve tutarı üzerinden aylık yüzde 2 komisyon ile birlikte TL’ye çevrilecektir” ibaresine yer veriyor.

EFT’YE DE ÜCRET

Bankalar ayrıca, kredi kartı ile yapılan EFT işlemlerine 28 Ağustos tarihinden itibaren 5 TL’nin altında olmamak kaydıyla BSMV hariç yüzde 3’lük komisyon uygulamaya başlıyor. Bazı bankalar ise yeni düzenledikleri ya da yeniledikleri kredi kartı ve bankakartları için bundan böyle kart bedeli dışında bir de kurye bedeli alacak. Bedel, gönderilen her bir kart için 5 TL olacak. Bankalar, nisan ayından itibaren de müşterilerinin e-posta hesaplarına sıfır maliyetle gönderdiği kredi kartı hesap özetleri için de 1 TL hizmet bedeli alma uygulamasını başlatmıştı.

GELİRİN YÜZDE 13.5'İ KOMİSYON

49 bankanın faaliyet gösterdiği sektörün mart 2013 itibarıyla kullandırdığı bireysel kredilerin toplamı 280,1 milyar TL’yi buluyor. Bunun 73,7 milyar TL’lik kısmını kredi kartı alacakları, 206,5 milyar TL’lik kısmını da tüketici kredileri oluşturuyor. Toplam kredi kartlarının sayısı, 56 milyon 361 bin 749 adedi, banka kartlarının sayısı da 95 milyon 129 bin 839 adede ulaşıyor. Toplam gelirleri geçtiğimiz yıl 142 milyar 496 milyon liraya ulaşan bu 49 bankanın faiz dışı gelir kalemlerinden elde ettiği gelir ise 19 milyar 237 milyon TL’yi buluyor. Bankalar bu yolla toplam gelirlerinin yüzde 13,5’ini hizmet bedeli, komisyon ücreti gibi adlar altında müşterilerine yansıttıkları faiz dışı gelirlerden elde etmiş oluyor.

65 MASRAF KALEMİ VAR

BANKALARIN uyguladığı tüm işlemler, bankalar için önemli bir gelir kaynağını oluşmasına neden oluyor. Bu da, bankaların komisyon uygulamasını sürekli yaygınlaştırmasına yol açıyor. EFT’den havaleye, çekten kullandırılan krediye kadar birçok işlem için ek ücret talep eden bankalar, sadece hesap ekstrelerinden değil, aynı şube içinde ki hesap işlemlerinden bile ücret talep edebiliyor. Ancak, bankaların masraf adı altında uyguladığı komisyonların sayısının son bir yıl içinde 31’den 65’e ulaşması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’ üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirmesini sağladı. Bakanlık, ücret vekomisyon alımına ilişkin düzenlemeleri artık BDDK üzerinden gerçekleştirecek. Yeni yasa tasarısı, bankaların uyguladığı ücret ve komsiyonları tamamen ortadan kaldırılmayacak. Ancak bunlarla ilgili önemli sınırlamalar getirecek. BDDK uygulanacakkomisyon oranlarıyla ilgili bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacaklar. Ayrıca, kredi kartları da iki gruba ayrılacak. Herhangi bir ek hizmet içermeyen klasik kredi kartlarına aidat yansıtılmayacak. Alışverişleri taksitlendirme ya da uçuş mili, puan kazandırma özelliği bulunan kartlarda ise müşteriler kart aidatı ödeyebilecek. Bunun da ne kadar olacağını BDDK belirleyecek.

 
Allah mesud etsin
 
Buz üstünde kostümlü şov
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ovit Yolu: Sevgi Yolu
İkizdere Erzurum arasında bulunan Ovit Dağı’ndaki geçit tüneli çalışmaları ...
Soma terminalini Erzurum firması yapacak
Soma Belediyesi şehrin en büyük ihtiyaçlarından biri olan Otobüs Garajı ...
Afetzede çiftçilere müjde
Hükümet, bu yıl afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım ...
 
2 bin 902 araca 4.3 milyon ceza
Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü denetim sonuçlarını açıkladı. Erzurum ...
Erzurum ilk beşe girdi
2012 yılı verilerine göre canlı hayvan üretim değeri en yüksek olan 5 ...
Marka verileri açıklandı
M.AKDAĞ-Türk Patent Enstitüsü (TPE) Temmuz ayı marka tescil verilerini ...
 
Markada 2007 özlemi
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da son 18 yılda en fazla marka başvurusunun yapıldığı ...
Erzurum’dan 7 ayda 110 başvuru
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın temmuz ayında 16, yılın yedi aylık diliminde ...
Köker hizmet hedeflerini paylaştı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi Başkanı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva