ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Finansal hizmetler güven endeksi nisan ayında arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 4,70 arttı
HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2014 Pazartesi - 01:26

Bal’ın tadı kaçtı

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üstünde seyretmesi, arıcılığı olumsuz etkiledi.

Bal’ın tadı kaçtı

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üstünde seyretmesi, arıcılığı olumsuz etkiledi. Erzurum’da ispir, Pazaryolu, uzundere, oltu, olur ve Şenkaya ilçelerinde yoğunlaşılan arıcılık faaliyetleri sıcak havalar sebebiyle ciddi sekteye uğrarken, arı ölümleri arttı, üretimde de gerileme yaşandı.

TZOB AÇIKLAMASI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bal hasadının sıkıntılı başladığını, doğal afetlerin bu yıl bal üretimini vurduğunu bildirerek, “Don ve kuraklık bazı bölgelerde kovan verimini düşürdü. Son günlerde yaşanan sıcak havalar da arıları olumsuz etkiledi” dedi.

 Bayraktar, yaptığı açıklamada, girdi fiyatları ve verim düşüklüğünün balda maliyeti artırdığını belirtti. Kovan başı bal üretiminin bu yıl düşük kalacağını, kış aylarında yağışların yetersiz kalması, Mart ayı sonunda yaşanan zirai don, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcak havaların arıları ve bal üretimini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Doğal afetler, bazı yöreler hariç bal üretiminde düşüşlere neden oldu.Bu nedenle bu yıl rekoltenin, 2013’deki 94 bin 694 tonluk rekoltenin altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Mart, Mayıs ve Haziran aylarında birçok bölgemizin yağışlı geçmesi, rekoltenin daha da düşmesini önledi.

 Ülkemiz 6 milyon 641 bin koloni sayısıyla dünyada ilk sıralarda geliyor.Buna karşın koloni başına yıllık yaklaşık 14-15 kilogram bal verimi düşük kalıyor. Bu yıl koloni başına yıllık bal üretimi özellikle çiçek balında daha da düşük gerçekleşecek.”

BAYRAKTAR’IN DEĞERLENDİRMESİ

Gezginci arıcılığın ivme kazanarak yaygınlaşmasının arıcılığın gelişimini sağladığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:“Türkiye'de 1994 yılında 54 bin 908 ton olan bal üretimi, 2013 yılına kadar yüzde 72,5 artışla 94 bin 694 tona yükseldi. Bu dönemde koloni sayısı yüzde 75,4 artışla 3,79 milyondan 6,64 milyon adede çıktı.

Bugün ülkemizde polen ve arısütü gibi ürünlerin pazarının oluşmaya başlaması, propolis ve arı zehiri gibi ürünlerin ticari olarak üretilebileceğinin tartışılması bu gelişmişliğin önemli bir göstergesidir. Arıcılıktaki bu gelişmeler ülkemiz arıcılığını daha çağdaş boyutlara taşınmasına katkı sağlayacağı gibi tüketicilerin daha sağlıklı arı ürünleri almasına da olanak tanıyacaktır.”

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ VAR

 Türkiye'nin dünyada az görülür bir coğrafyaya sahip olduğunu, farklı iklim şartları ve bunun sonucu oluşan zengin floranın bütün dünyayı kıskandıracak şekilde arıcılık için önem kazandırdığını belirten Bayraktar, “kimyasal ilaç kullanılmadığı, tarımın yapılmadığı, hatta araçların ulaşamadığı, bu nedenle organik bal üretiminin yapılabileceği yerlere arılar gidiyor. Buralara arılarını götüren arıcıların binlerce değişik özellikte çiçekten elde ettikleri ballar, tadı, rengi, kokusu, aroması, hatta her derde şifa değerleri ile ayırt edici özelliklere sahiptir. Bu nedenle ülkemizde zengin flora ve faunası olan birçok yörede üretilen balların kalitesi tartışılmazdır” dedi.

 HASAR TESPİTİ GEREKLİ

Bayraktar, çeşitli afetlere maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri en az yüzde 30’un üzerinde zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin aldıkları düşük faizli zirai kredi borçlarının bir yıl ertelendiğini hatırlattı.

Arıcıların bulundukları yerdeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine giderek başvuru yapmaları, içinde ziraat odalarının da bulunduğu Hasar Tespit Komisyonları marifetiyle zararı tespit ettirmeleri gerektiğini bildiren Bayraktar, “bitkisel üretimde olduğu gibi arıcılıkta da yüzde 30'un üzerinde zarar veya ürün kaybının tespiti halinde, bu üreticilerimizin kredi borçlarının ertelenmesi mümkün olacak” dedi.

 
Doğu’da deprem gerçeğine bilimsel yaklaşım
 
Altıparmak il eğitim vizyonunu ele aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un online alışveriş haritası açıklandı
Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu Kliksa, Erzurum’un online ...
Vergi bilgilendirmesinde yeni süreç
M.COŞKUN-6 Bölümden oluşan Torba Yasa’da 5 bölüm onaylandı. Yasanın onaylanmasıyla ...
Erzurum TKDK'dan yatırımlara tanıtım yaklaşımı
İHSAN KUMRU-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)Erzurum ...
 
Bankacılıkta Malatya Erzurum rekabeti
Mahmut AKDAĞ-Erzurum’da faaliyet veren banka şubesi sayısı 69’dan 70’e ...
Erzurum konutta 2., taşıtta birinci sırada
Mahmut AKDAĞ-Erzurum 2014 yılı Mart-Mayıs ayları diliminde Bölge illeri ...
Sebze Bahçeleri Projesinde hasat zamanı
Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgede ...
 
Büyükşehir'den taksimetre uyarısı
M.COSKUN-Türkiye Şoförler Odası Erzurum Şubesi, taksimetrelere zam yaptı. ...
Büyükşehir payları açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Büyükşehir Belediyesi haziran ayında 20.4 milyon ...
İşte Erzurum’un 7 aylık çek gerçeği
MAHMUT AKDAĞ-BB Risk Merkezi'nce Duyurusu Yapılan İbrazında Ödenen Çeklerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva