ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2018 Perşembe - 14:45

Bakü'de Erzurum gündemi

Azerbaycan ve Türkiye’nin Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars gibi büyük ölçekli projeleri başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Bakü de Erzurum gündemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti, özellikle Doğu Akdeniz başta olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklı tüm haklarını sonuna kadar kullanmakta kararlıdır” dedi.

Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 4. Bakanlar Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapıldı.

TÜRKİYE’Yİ ALBAYRAK TEMSİL ETTİ

Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın temsil ettiği toplantıda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği (AB), Gürcistan, Bulgaristan, İtalya, ABD, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan, Türkmenistan ve Romanyalı yetkililer yer aldı. British Petroleum, Snam, Enagas, Axpo ve Fluxys enerji şirketleri, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri de katıldı.

ALBAYRAK’IN SUNUMU

Açılış oturumunda konuşma yapan Berat Albayrak, “Enerji güvenliği arz noktasında çok önemli yer teşkil eden bu projenin önemli safhalarını tamamlamış bulunmaktayız. 45 milyar dolardan fazla bir yatırımla, üretim safhasından, tüketiciye kadar tüm bu safhalarda çok büyük bir projenin artık hayata geçtiğini ve TANAP fazının önümüzdeki yaz ayları içerisindeki Temmuz ayından önce inşallah ilk açılış töreni gerçekleştire bileceğimiz bir noktaya geldi. Türkiye bu noktada enerji arz güvenliğinin önemli hususlarından bir tanesi olan ve bugünlerde de bu konunun sıkça gündeme geldiği Doğu Akdeniz meselesine de aynı şekilde bakmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, özellikle Doğu Akdeniz başta olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklı tüm haklarını sonuna kadar kullanmakta kararlıdır. Deniz yetki alanlarımız sınırları içerisinde önümüzdeki dönemde Türkiye daha etkin ve etkili bir sismik ve sondaj faaliyeti göstermekte kararlıyız. Bu en az kendi ülkemiz kadar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Türklerinin de, özellikle Kıbrıs’ta gerçekleşen gelişmeler noktasında da, eşit ve vazgeçilmez haklarının destekçisi ve savunucusu olacaktır. Türkiye, Kıbrıs meselesinde ilk günden beri sağduyulu ve sorumluluk sahibi bir yapıcı ve adil, çözüm noktasında yaklaşmaktadır, bir politika yürütülmektedir. Özellikle Annan Planı çerçevesinde 2004 yılından itibaren Türkiye bu süreçte etkin ve adil bir çözüme oluşması için Birleşmiş Milletler platformunda çok önemli adımlar atmıştır. Lakin Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğinde yaşanan gelişmeler Kıbrıs’ta yaşayan eşit haklara sahip Türkleri maalesef bir cezalandırma süreciyle neticelenmiştir. Türkiye'nin barış ve huzur öncelikli yaklaşımı, hiçbir zaman pasiflik olarak görülmemelidir. Adanın tüm kesimlerinin huzur ve refahı için ortaya konulan bu yaklaşıma rağmen bugün karşılaştığımız fotoğraf, bir oldu bitti çabasıdır. Eğer Kıbrıs Türkleri, bu paylaşılmasında yok sayılacaksa, Türkiye bunun sonuna kadar karşısında olacaktır” dedi.

KABUL EDİLEMEZ TUTUM

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı ve uluslararası hukukla bağdaşmayan çabalarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Albayrak, “Kıbrıs Türklerinin adanın doğal kaynaklarının tamamı üzerinde eşit ve ortak sahibidir. Bugün Başta Doğu Akdeniz olmak üzere bölgemizdeki doğal kaynaklar için Türkiye öncelikli ve en büyük pazar konumundadır ve bu kaynakların Avrupa'nın enerji arz güvenliği konusunda taşınması hususunda da Türkiye önemli bir güzergahtır. Türkiye, Avrupa’nın enerji arz güvenliğini kendi enerji arz güvenliğinden ayrı görmemiştir. Avrupa'nın enerji arz güvenliği için ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ifade ettiğimiz gerek TANAP ve TAP projesi tıpkı Hazar'daki doğal kaynakların dünya piyasalarında taşınmasında ne kadar büyük önem arz ediyorsa, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların da Avrupa ve dünya pazarlarına taşınması için de öncelikli en makul ve en rasyonel alternatif yine TANAP ve TAP’dır. Bu vesileyle tüm uluslararası taraflara çağrıda bulunuyorum. Gelin tüm bu fırsatları iyi kullanalım ve bölgedeki ihtilafları, belirsizlikleri daha da artıracak gerilimler yerine kazan-kazan usulünü uygulayalım” diye konuştu. Güney Gaz Koridorunda bugüne kadar yapılan işlerle ilgili raporlar sunulduğu toplantıda, projenin finanse edilmesi, koridorun daha da genişletilmesi konularında müzakerelerde bulunuldu.

ALBAYRAK, ALİYEV'LE GÖRÜŞTÜ

Albayrak, aynı zamanda Bakü’deki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Bakü'de “Yüzyılın Sözleşmesi”nin uzatılması töreninde, geçen yıl Eylül ayında Berat Albayrak'la olan görüşmesini hatırlatan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin gerçekleştirilmesini sona erdiğini vurguladı.

GAZ ÜRETİMİ

Aliyev, Yakında Şah Deniz-2 sahasından gaz üretimine başlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Aliyev’e ileten Bakan Albayrak, Bakanlar'ın Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi 4. toplantısının önemini vurguladı.

“Yüzyılın Sözleşmesi” döneminin uzatılmasının önemine değinen Albayrak, geçtiğimiz ay TANAP projesinde kapsamında test çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkileri çeşitli alanlarda başarılı bir şekilde geliştiğinin vurgulandığı görüşmede enerji alanındaki iş birliğinin yanı sıra Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Kafkas Boru Hattı, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı'ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru müzakere edildi. Azerbaycan ve Türkiye’nin Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars gibi büyük ölçekli projeleri başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Bakan Albayrak, temasları kapsamında AB Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Dimitri Kumsishvili ve British Petroleum (BP) Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Sorumlusu Gary Jones ile ayrı ayrı ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

 
Raco'daki Kude köyü PYD'den alındı
 
Gazi’den ‘Zeytin Dalı Harekatı’ için kan bağışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
27 yaşında oda başkanı seçildi
Bakkal babanın oğlu olan 27 yaşındaki Samet Erdoğan, Erzurum Bakkallar ...
Havalimanında rötar sorunu yaşanmayacak
Erzurum Havalimanı’nda sis nedeniyle inişlerde yaşanan sorunlar asgari düzeye iniyor.
Alim beklentilerini paylaştı
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum İPEKYOLU ...
 
Genç Çiftçi projesi ile hayaline kavuştu
Erzurum’da düzenli bir işi olmayan, çiftçilik yapan ailesine yardım ederek ...
Kalkınma Ajansları bilgi ve tecrübe paylaştı
Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ...
Doğu Anadolu’da Tarım Zirvesi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gıda, Tarım ve ...
 
KUDAKA’dan bilgilendirme yaklaşımı
KUDAKA 2017 Yılı Mali Destek Programları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları yayınlandı.
Erzurum 2 sektörde fark attı
Mahmut Akdağ- Erzurum 2017 yılında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ...
Erzurum mükellef verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Erzurum 2018 faal ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva