BAHAR BESLENMESİNE DİKKAT
Erzurum’da gece ve gündüz sıcaklığı arasındaki büyük farklar, mevsim değişikliklerinde büyük ısı değişimleri, halk sağlığını etkiliyor. Nezle, grip vakaları artıyor. Buna birde bahar yorgunluğu eklenince, iş gücü kayıpları yaşanıyor.
Uzmanlar, Kış mevsiminin sona erdiği aylarda birçok kişide görülen ''bahar yorgunluğu''nun aşılması için, B vitaminleri ve antioksidan vitaminlerce zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesini öneriyorlar.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi uzmanlarınca hazırlanan raporda, sürekli değişen hava koşullarının, insan sağlığını etkilediği bildirildi.
Bu mevsimde, pek çok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetler görüldüğü kaydedilen raporda, ''Bu dönemin aşılması için B vitaminleri ve antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi yararlı olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü'nce, günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca havaların ısınmasıyla birlikte vücudun artan su ihtiyacını karşılamak için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir'' denildi.
Düzenli uyku, yeterli ve dengeli beslenmenin güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğuna işaret edilen raporda, bunun için çiğ veya pişmiş bol sebze ve meyve tüketilmesi önerildi.
Özellikle antioksidan vitaminler olan A ve C vitaminince zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesinin metabolizmanın güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin arttırılması için gerekli olduğu bildirildi.
Yılın bu mevsiminde özellikle mantar zehirlenmelerinin sık görüldüğü kaydedilen raporda, doğada kendiliğinden yetişen mantar ve yabani otları tüketenlerin zehirlenme riskiyle karşı karşıya olacaklarına dikkat çekildi.