ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
16 Aralık 2010 Perşembe - 21:26

Aytmatov Türk Dünyası’nın gururu

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, TRT Avaz ekranlarında canlı olarak yayınlanan “Yenigün” programına katıldı. Oldukça keyifli geçen programda dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov anıldı.

Aytmatov Türk Dünyası’nın gururu

ERZURUM gazetesi
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, TRT Avaz ekranlarında canlı olarak yayınlanan “Yenigün” programına katıldı. Oldukça keyifli geçen programda dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov anıldı.
//VİCDANI OLAN YAZAR BENZETMESİ
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Aytmatov denince dünya insanlarının vicdanı olan bir yazar akla geldiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Aytmayov’un sadece Kırgız bozkırlarında yetişen ve oranın öykülerini anlatan bir yazar olmadığını; bir atın öyküsünü anlattığı zaman bile bütün evrenin öyküsünü anlatabilecek kadar derin ve kapsayıcı bir anlatıma sahip olduğunu belirtti. Özellikle Fransız Eleştirmen Aragon’dan sonra dünyanın Aytmatov’u keşfettiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Korkmaz: “Biz de maalesef Fransızlardan sonra keşfettik. İşte sık sık Türk sinemalarında gösterilen ve seyretmeye doyamadığımız Elveda, Gülsarı, Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi filmler Aytmatov’un eserlerinden uyarlamadır. Gerçekten sevginin, aşkın, emeğin insanları nasıl değiştirdiğini, dönüştürdüğünü anlatır” dedi.
//AYTMATOV VE ÖTEKİLEŞTİRME
Aytmatov’un eserlerindeki insanların ve toplumların ötekileştirilmesine de değinen Rektör Prof. Dr. Korkmaz şöyle devam etti: “İnsanların ve toplumların ötekileştirilmesi, şimdi ve gelecekte insanlığı bekleyen en büyük tehlikelerden birisidir. Yani herkes kendisi olarak yaşamalı ve kendisi olarak dünyadaki insanlık kültürüne katılmalıdır. Kendisi olmayan insanlar hiçbir zaman başka bir şey olamazlar, başka büyük organizasyonların içinde yer alamazlar. Aytmatov’un yaratıcılığının temelini çok büyük hümanizma oluşturur. Bu hümanizma sadece insanlara ya da Kırgızlara, bütün insanlığa değil bütün evrene karşı bütün yaratılışlara karşıdır. Yani kurtların, kuşların bile dünyadaki yaşam haklarını savunur. Aytmatov, gelecek nesillerin de yaşama haklarını savunur.”
//NAYMAN A NA EFSANESİ
Aytmatov’un Nayman Ana Efsanesini anlatan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, bundan hareketle: “Bir insan annesini öldürebilecek kadar ötekileşmişse onun yapamayacağı hiçbir şey yoktur. İşte ötekileştirme insanları, toplumları başkalarına benzetme, onların hafızalarını silme, onların beyinlerini yıkamak, dünyada işlenebilecek en büyük insani suçtur. İşte Aytmatov, bunu hem mitolojiden örnekler verir hem de gelecek nesillere ve toplumlara mankutlaşmanın, ötekileşmenin insanları nasıl farklılaştırdığını, nasıl zavallılaştırdığını ve insanı annesini öldürebilecek kadar nasıl canileştirdiğini anlatır. Mankutlaştırma, buradan hareketle dünya felsefe tarihine girmiştir.” dedi.
// KASSANDRA DALGASI
Aytmatov’un Kassandra Dalgası kitabından da bahseden Rektör Korkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kassandra Dalgası, insanları gelecekte bekleyen tehlikeleri işaret ediyor. Bir şeyi savunmak adına başka şeyleri yıkarsanız aslında geleceğimizi yıkmış olursunuz demek istiyor. Kesin ve peşin inançlılara, sadece benim fikrim doğrudur, sadece benim dilim büyüktür, sadece benim kültürüm var diyen bütün kahhar toplumlara insanlara. Aytmatov, sesi kısık, cılız hatta sesi çıkmayan kültürleri, toplumları bizim entelektüel olarak onları savunmamızı gerektiğini söylüyor. Modernizm kendi kültürünü yayarken Aytmatov sesi kısık, cılız toplumların sesi olmayı başardığı için büyük yazardır.”
Ayrıca Rektör Korkmaz: “Elazığ’da 80. Yaş yılı anısı adına bir kutlama programı düzenlemiştik. Fakat buna kavuşmadan dünyadan göçtü. O sene Elazığ’da onun anısına park açtık, haberler ve sempozyumlar yaptık. Gene 80. Yaş yılı anısına “Aytmatov Armağan Kitabı” Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı yayınlarından çıkardık. Benim editörlüğümde çıktı. Dünyadaki seçkin Aytmatov uzmanlarının yazılarının olduğu bir eser bu. Gerçekten de Aytmatov adına dikilmiş bir abide şeklinde bir çalışmadır.” dedi.
//TÜRK DÜNYASININ BULUŞMA NOKTASI
Ardahan Üniversitesi’nin de logosunu ve anlamını açıklayan Rektör Korkmaz, “Ardahan Üniversitesi, Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya’nın bitişim noktasıdır. Ardahan Üniversitesi’nin logosu; Kafkasya ve Orta Asya halkları tarafından sıkça kullanılan “koçbaşı” simgesinden kompoze edilmiş, ortasında insan figürü bulunan bir kar tanesidir. Logo olarak biz bu coğrafyanın kültür kimliğini, tarihi derinliğini yansıtacak bir figürasyonun olmasını istedik ve kar tanesi düşündük.” şeklinde konuştu.
Rektör Korkmaz konuşmasının sonunda şunları ifade etti: “Yaklaşık 20 yıldır Aytmatov üzerinde çalışıyorum. Öğrencilerime de ders olarak anlatıyorum ve şunu söylüyorum. Bizim hayatımız Aytmatov’u okumadan önce ve okuduktan sonra diye ikiye ayrılır. Çünkü Aytmatov şunu söylüyor: Hayatın size dikta ettiği şeyler var. Onun istediği gibi mi yaşamalısınız yoksa kendi istediğiniz gibi mi yaşamalısınız? Bunu felsefi olarak çok sorgular. Yaşam sizi bazı şeylere zorlar, ötekileştirmek ister. Öyle mi olmak istersiniz yoksa kendiniz mi olmak istersiniz, bunu felsefi olarak sorgular. Okuyucularımız Aytmatov’u okuduktan sonra yaşamlarına çok büyük katkıları olacağını bilmelerini isterim.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Duvardaki Kan” ağlattı
Atatürk'ün silah arkadaşlarından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in ...
Savaş günlüklerini kibrit kutusunda sakladı
Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde Ruslar'a esir düşen Mehmet ...
Bütçenin üçte biri gıdaya harcanıyor
Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de ...
 
ZMO’dan Gıda Güvenliği tepkisi
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 13 ...
Yakutiye’nin nüfuzu da nüfusu da büyüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı nüfus sayım sonuçlarını açıklamak ...
İstiklâl Harbi’nde Bir İhtiyat Subayının Günlükleri
Oğuzhan Saygılı [*]/Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Birinci Dünya ...
 
Türk Büro-Sen İnsan Hakları Raporu açıklandı
Türk Büro-Sen tarafından hazırlanan rapora göre, kamunun parti organı, ...
Ceza ve harçlar zamlanıyor
Yılbaşından sonra alkollü araç kullananlar 590 TL, kırmızı ışık ihlali ...
Yeni Teşvik Sistemi Raporu yayımlandı
Yeni teşvik sistemiyle, önceki döneme kıyasla teşvik belgesi sayısında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva