ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2019 Perşembe - 11:58

Aydın, patates ekimi yasağını değerlendirdi

Aydın, Türkiye genelinde Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat'ta patates ekimi karantinasını değerlendirdi

Aydın, patates ekimi yasağını değerlendirdi

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Avni Aydın, Türkiye’de olduğu gibi patates üretimi yapan tüm ülkelerde “patates siğili, halkalı çürüklük” hastalığı mevcut olduğunu belirterek, bu hastalıktan karantina tedbirleriyle uygulamasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Türkiye genelinde 25 ilde karantinaya tabi zararlı organizma tespiti nedeniyle 141 bin 650 dekar alanda patates üretim alanında patates ekiminin yasaklandığını belirtmesinin ardından 25 il arasında yer alan Trabzon’un Akçaabat ilçesinin bazı mahalleleri karantina altına alınarak patates ekimi yapılmıyor. Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 18 mahalleden alınan numunelerde “Patates Siğili Hastalığı” tespit edilirken bu kapsamda karantina altına alınan yerlerde patates ekimi yapılmadığı belirtildi.

Türkiye genelinde Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, gibi illerdeki bazı bölgelerde karantina nedeniyle patates ekiminin yasaklandığını ifade edilirken Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Avni Aydın, bitki hastalığı sonucunda, ürünün yenmesinde insan sağlığı açısından bir zararı olmadığını söyledi.

"TÜRKİYE’DE 25 İLİMİZDE PATATES EKİMİ YASAKLAMASI VAR"

Türkiye genelinde 25 ilde olduğu gibi Trabzon’da patates ekimi yapılması yönünde bir uygulamanın olduğunu belirten Aydın, “Sayın bakanın yaptığı açıklamalar sonucunda bizde bir çalışma yaptık. Türkiye’de 25 ilimizde patates ekimi yasaklaması var. Trabzon’da ise bu yasak Akçaabat ilçesinde uygulanıyor. İlçemizin 18 mahallesinde yaklaşık 40 dekar alanda yani bunun tamamı değil de üretim parselleri bazında karantina tedbirleri uygulanmakta. Bu, hastalığın sönmesine bağlı olarak sürüyor. Yapılan çalışmalarda bazı ülkelerde 15-20-30 yıla varan dönemlerde hastalık etmenlerinin toprakta kaldığı görüldü. Karantinaya sebep olan “Patates Siğil Hastalığı” halk arasında patates kanseri diye söyleniyor, bakteriyel solgunluk, halkalı çürüklük gibi hastalıklar patates üretimi yapan tüm ülkelerde de mevcut. Bunların mücadelesi bizim ülkemizde olduğu gibi karantina tedbirleriyle yapılmaktadır. Üreticimiz üç yıl sonra buraya patates ekimi yapabilir. Karantina tedbiri uygulanan ekimi yasaklanan yerlerde Tarım Bakanlığının destekleme ödemesi vardır” dedi.

"YENİLMESİNDE BİR SAKINCA YOK"

Bitki hastalıkları sonucunda oluşan ürünün yenmesinde bir sakınca olmadığını kaydeden Aydın, “Bitki hastalık sonucunda oluşan ürünün yenmesinde insan sağlığı açısından bir zararı yoktur. Örneğin “halkalı çürüklük” ya da “Patates Siğili hastalığı” bulaşmış bir ürünü insan yediği zaman ondan hiçbir hastalık kendisine geçmez. Dolayısıyla üreticilerimizin, halkımız rahatlıkla bu ürünleri yemesinde bir sakınca yoktur” diye konuştu.

"DÜNYADA BU BAHSEDİLEN HASTALIKLARIN TEMEL KORUNMA YOLU KARANTİNA TEDBİRİDİR”

Trabzon’un her bölgesinde analizlerinin yapıldığını ancak Akçaabat dışında kayda değer bir durum görülmediğini belirten Aydın, “İlimizin diğer bölgelerinde analizler yapıldı ancak oralarda kayda değer bir sonuç çıkmadı. Akçaabat diğer bölgelere göre üretim alanı daha fazla. Dolayısıyla buradaki çalışmalarımız daha yoğun. Buradaki üreticilerimizde çok bilinci en ufak bir olumsuzlukta ilçe müdürlüklerine başvuruyorlar bizde yaptığımız tespitlerde bu sonuca vararak karantina uygulamasını yaptık. Dünyada bu bahsedilen hastalıkların temel korunma yolu karantina tedbiridir” dedi.

"TÜRKİYE DÜNYADA ÜRETİM MİKTARINDA 13 SIRADA"

Türkiye’nin patates üretiminde dünyada 13 sırada olduğunu ifade eden Aydın, “Dünyada üretim miktarı olarak bakıldığında 13 sıradayız. Ortalama verimimiz yaklaşık 3 ton civarındadır. Ülkemizde üretilen patates her yıl ihtiyacımızı karşılamayabilir o nedenle ithal edebiliriz. Bunun da nedeni o yılki iklim koşullarına bağlı üretim miktarı değişebilir. İlimizde yaklaşık 60 bin ton kadar patates üretimi var. Bu rakam ilimiz için hiç de anımsanmayacak bir rakam” diye konuştu.

 
Doğu’da 100. yılında Ardahan Kongreleri gündemi
 
“Kartal tek yürek, Ebubekir Taşyürek”
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut dönüşüm süreci başlıyor
Bakan Kurum, 81 il valiliklerine genelge gönderildiğini ve konut dönüşümü ...
Horasan HEM’de sertifika coşkusu
Horasan ilçe Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi tarafından sürü yönetimi ...
Pasinler TSO’dan bir ilk
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavları Pasinler’de yapıldı. Uluslararası ...
 
Erzurum’da 2019 bereketi
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL - Erzurum Türkiye illeri sıralamasında eğitim harcamaları ...
Erzurum’un tarımsal öncelikleri ele alındı
Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulum Projesi , Ortak Pazarlama Merkezi Projesi, ...
Üreticiye 3.4 milyarlık destek
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Şubat ayı için üreticiye 3 milyar ...
 
ETSO, Bölge Kariyer Fuarı’na destek verecek
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin öncülüğünde düzenlenen, bölgesel ...
ETB’de İran’la ticaret gündemi
İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh, Erzurum ...
Erzurum yapı izin istatistikleri açıklandı
M. AKDAĞ-Erzurum’da 2018 yılında toplam alanı 1.6 milyon metrekare alanda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva