ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>TÜRKİYE
22 Mayıs 2015 Cuma - 00:55

‘Ay yıldızımız Uzaya taşınıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor" dedi. Erdoğan:"Türkiye 12 yıldır pek çok alanda hayata geçirilmiş olduğu ilklerinden birini de uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor.“ vurgusunu yaptı.

‘Ay yıldızımız Uzaya taşınıyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milli muharip uçağımızı 2023 yılında semalarımızda, 2030 yılında da Hava Kuvvetlerimizin envanterinde görmeyi arzu ediyoruz. Ben biraz tez canlıyım, aslında bunu öne çekmenin gayreti içerisinde de olmamız lazım. Ne kadar öne çekebilirsek o kadar isabetli olacak” dedi.

Türkiye’nin ilk uydu test tesisi TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nin açılış TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin Kazan’daki tesislerinde gerçekleştirilen TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’ açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayinde diğer kuruluşlar gibi TUSAŞ’da son 12 yılda çok büyük atılımların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bize yetmediğimiz durumda bağımsız bir Türkiye’den bahsedemeyiz. Bunun adımlarını atmak durumundayız. Dünyanın bir ucundaki de insan biz de insanız. O yapıyorsa biz de yapabiliriz. Yapmamak için hiçbir sebep yok. Ama birileri önümüze bariyeri koyuyor, sonra da bunun üzerinden atla diyor. Biz bunları da atlayacağız, gerekirse bu bariyerleri de kaldıracağız. İşte bu başladı" dedi.

TUSAŞ’ın 1984 yılında sadece F-16’ların fason üretimi için kurulduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TUSAŞ’ın yapısının 2005 yılında millileştirilerek yeni bir dönemin başladığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün artık TUSAŞ’ın havacılık alanında dünyanın en önemli kuruluşlarından biri hali geldiğini ifade etti.

UZAYA İLK ADIM

 ‘Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:"Türkiye 12 yıldır pek çok alanda hayata geçirilmiş olduğu ilklerinden birini de uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor. Tarihte savunma sanayi konusunda aslında çok büyük bir müktesebatı olan bir milletiz. Yani bizi şu anda bulunduğumuz noktada görmeyin. Kendimizi böyle bir noktada görmeyelim. Aslında biz bunları başarmışız. Ama nedense patinajla biz geriye gitmişiz. Kadırgalarımızla denizde, toplarımızla karada destanlar yazdık. İstanbul’un fethi başta olmak üzere pek çok savaşta kendi geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz silahlarımızla çok büyük başarılar kazandık. Birinci Dünya Savaşı’na geldiğimizde bu üstünlüklerimizi yitirmiştik, buna rağmen Kurtuluş Savaşımızı çok zor şartlarda ürettiğimiz veya yenilediğimiz silahlarla, cephaneyle kazandık. Cumhuriyetin kuruluşunun hemen ardından Gazi Mustafa Kemal’in talimatı ve desteğiyle başlatılan savunma sanayii hamlesi maalesef 1940’lı yıllardan itibaren akamete uğradı. Kurduğumuz uçak fabrikalarını, geliştirdiğimiz otomobilleri, motor fabrikalarını birer birer kapattık. 1926 yılında kurduğumuz tayyare ve motor Türk şirketi 1939 yılına kadar tam 112 uçak üretti. O dönemin şartlarında bu gerçekten muazzam bir başarıdır. Ama maalesef kapısına 1939 yılında kilit vuruldu. Rahmetle andığımız Nuri Demirağ’ın 1936’da başlattığı girişim 1943’te aynı akıbete uğradı. Şayet bu hamle devam etmiş olsaydı hiç şüphesiz bugün Türkiye dünyanın en önemli uçak üreticilerinden biri olurdu."

“KAÇAK DÖVÜŞTÜLER”

Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasına giren TUSAŞ’ın Türkiye’nin gurur kaynağı haline geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz bu listeye en az 20 şirketle girmek olmalıdır. Bildiğiniz gibi şuanda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması içerisinde 42 şirketle yer alıyoruz. Aynı başarıyı savunma sanayi alanında da göstereceğimize inanıyorum. TUSAŞ bu listeye ilk giren Türk şirketi olarak öncülük görevini yerine getirmiş bulunuyor. Şimdi sıra diğer firmalarımızda. Tabii TUSAŞ’ın bu konuma gelmesinde 2003 yılında savunma sanayinde yerli üretime verdiğimiz önemi bu doğrultuda ortaya koyduğumuz güçlü iradenin çok payı var. TUSAŞ’ta sağolsun kendisine olan güvenimizi boşa çıkarmadı. İşte ATAK helikopterlerimiz tüm zorluklar aşılarak tasarlandı, üretildi. Semalarımızda gururla vazifesini yerine getirmeye başladı. ATAK ile ilk adımları attığım zaman yetkilileri ile İtalya’da ilk görüşmeleri yaptığımız zaman doğrusu zaman zaman ‘acaba soru’ aklıma geliyordu. Çünkü yıllar yılı bildiğiniz gibi küresel sermaye bizlerle ortak üretimlere girme noktasında hep kaçak dövüşmüştür, gelmemiştir. Samimi olarak bir ortak üretimi ülkemizde yapmaya yanaşmamıştır” dedi.

HÜRKUŞ uçağının Avrupa’da sertifika alma aşamasına geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ANKA İnsansız Hava Aracı’nın sürekli geliştirilerek hedefledikleri düzeye yaklaştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, GÖKTÜR-2 uydusunu 2012’de uzaya fırlattıklarını ve bu uydunun başarıyla hizmet vermeye devam ettiğini vurguladı.

“BEN BİRAZ TEZ CANLIYIM”

“TUSAŞ’ın hikayesi Türkiye’nin hikayesinin aslında bir özetidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu bu şekilde değerlendirmemiz lazım. Bu kuruluşumuz 2000 yılında 90 milyon dolarlık cirosu ve 2 bin çalışanıyla neredeyse kapanma durumuna gelmişti ve o gün iktidara geldiğimizde doğrusu o zamanki Savunma Bakanım Veysi Bey’le birlikte bu konular üzerinde değerlendirmelerimizi yapmış ve kararlılıkla işin üzerine üzerine gitmiştik. Bugün ise TUSAŞ 1 milyar doları aşan cirosu ve 5 bin çalışanıyla kendi alanında dünyanın en büyük 80. şirketi olarak karşımızda duruyor. Nereden nereye. TUSAŞ’ı sadece buradan, Kazan’daki bu tesislerden ibaret görmemek gerekir. Biz sadece burada yokuz. Biz şuanda Ostim’de varız. Ankara’da organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren kuruluşlarla yürütülen çalışmalarda takdire şayan bir büyüme göstermiş bulunuyor. Sadece Ostim’e aktarılan iş hacmi 12 yılda 10 kat arttı. Çok önemli. TUSAŞ’ın bugün sadece yardımcı olarak yan sanayi verdiği iç hacmi 2005 yılındaki toplam cirosundan dahi fazla. Bu büyük iş hacmi Kazan’da bir havacılık ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasının da yolunu açtı. İşte böylesine önemli bir başarıyı konuşuyoruz. 2023 yılında TUSAŞ’ı her bakımdan çok daha ilerde, çok daha büyük projelerin içerisinde görmek istiyoruz. Milli muharip uçağımızla ilgili karar savunma sanayi icra kurulundan bildiğiniz gibi çıkmış bulunuyor. Bu uçağı 2023 yılında semalarımızda, 2030 yılında da Hava Kuvvetlerimizin envanterinde görmeyi arzu ediyoruz. Ben biraz tez canlıyım, aslında bunu öne çekmenin gayreti içerisinde de olmamız lazım. Ne kadar öne çekebilirsek o kadar isabetli olacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN İLK UYDU MERKEZİ”

Yatırım maliyeti Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türksat A.Ş. tarafından karşılanan USET Merkezi, GÖKTÜRK-1 projesi kapsamında TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. yerleşkesinde kuruldu. İşletme hakkı TUSAŞ’A verilen USET Merkezi’nin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atıldı. 9 bin 800 metrekare kapalı alana ve 3 bin 300 metrekare- yüz bin sınıfı temiz odaya sahip olan merkezde, uyduların fırlatma esnasında ve uzayda görevi boyunca maruz kalacağı mekanik, ısıl, akustik ve elektromanyetik etkileşim ortamları oluşturabilecek ve uluslararası standartlarda kalifikasyon testleri gerçekleştirebilecek. Merkezde, GÖKTÜRK-1 uydusu ile Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat-6A’nın montaj yapımı, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek.

 
Kentsel dönüşümde milat
 
Aydemir: ‘AK Dava ezber bozdu’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Bizim tek kıblemiz var, o da Mekke’de’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘ Şimdi HDP bizim Kabe’miz Taksimdir diyor. Bizim ...
‘Sisi’yi cumhurbaşkanı olarak kabul etmiyorum’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülfettah El Sisi’yi Mısır’ın cumhurbaşkanı ...
‘AK Parti, milletin ta kendisidir’
Başbakan Davutoğlu, "Ümit ediyorlar ki şiddeti artırarak veya şiddet dilini ...
 
‘Bize baş yazılarla dizayn veremezsiniz’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğan Medya Grubuna ...
Cumhurbaşkanı Gençlere seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnancımızdan kopartılmaya çalışıldık. ...
Davutoğlu: ‘Milli birikime sahip olun’
Davutoğlu, gençlere, "Evrensel ve milli birikime sahip olmadıkça tarihe ...
 
‘Dağları deldik, Erzurum’u suya kavuşturduk’
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ‘Erzurum’da su yoktu Çat barajını ...
‘Yeter, söz de karar da milletin’
Erdoğan, ‘Türkiye eski Türkiye değil. Bugün artık milletiyle bütünleşmiş ...
‘Bizim için millet önemli’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva