ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
2 Aralık 2010 Perşembe - 00:54

Atık sular tarımsal üretimde kullanılacak

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nde, atık suların yeniden kullanımına yönelik olarak çeşitli projeler yürütülüyor. “Serbest Yüzey Akışlı Yapay Sulak Alanlarda Atık Su Arıtımıyla Elde Edilen Suyun Sulama Amaçlı Kullanımı” adını taşıyan proje, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri fonundan onay alırken, çalışma, 2012 yılı sonunda tamamlanmış olacak.

Atık sular tarımsal üretimde kullanılacak

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nde, atık suların yeniden kullanımına yönelik olarak çeşitli projeler yürütülüyor. “Serbest Yüzey Akışlı Yapay Sulak Alanlarda Atık Su Arıtımıyla Elde Edilen Suyun Sulama Amaçlı Kullanımı” adını taşıyan proje, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri fonundan onay alırken, çalışma, 2012 yılı sonunda tamamlanmış olacak.
//ZİRAAT FAKÜLTESİ PROJE GELİŞTİRDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olan Talip Tunç, atık suların arıtılması suretiyle yeni sulama suyu elde edilmesini öngören projenin, Erzurum’da da hayat bulacağını söyledi. Her geçen gün hızla artan dünya nüfusunun, tarımsal üretime duyulan gereksinimi artırdığını anlatan Tunç, “Tarımsal üretimin artırılması ise birim alandan elde edilen üretimin artırılmasıyla yeterli düzeye gelecektir. Birim alandan elde edilen verimin artırılmasında, sulamanın önemi bilinen bir gerçektir. Buda su kaynaklarını yeryüzünün en önemli servetlerinden biri haline getirmektedir.” dedi.
//TUNÇ PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Tunç, Türkiye’nin, büyüme süreci içerisinde bulunduğunu, hızlı nüfus artışının, endüstriyel, kentsel ve tarımsal faaliyetlerin yol açtığı çevre sorunları ve tahribatının, zaten sınırlı olan su kaynaklarının kirlenmesine ve erişilebilir suyun stratejik ve ekonomik bir meta haline gelmesine neden olduğunu belirtti. Araştırma Görevlisi Talip Tunç, “Bu nedenle, mevcut su kaynaklarının korunması ve atık suların geri kullanımı çok önem arz etmektedir. Türkiye'de atık suların geri kullanılması daha çok sanayi tesislerinde geri devrettirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yakın dönemde başlamış olan çalışmalar sonucu atık suyun geri kullanımı sadece sanayide değil, özellikle sahil bölgelerinde kentsel atık suyun arıtılarak tekrar kullanılması uygulaması yaygınlaşmaktadır.” diye konuştu.
//ATIK SU ARITMA PROJESİ, ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMA ÇİFTLİĞİNDE YÜRÜTÜLÜYOR
Kullanılabilir tabii su kaynakları ile su ihtiyacı arasında giderek büyüyen açığın, diğer bazı tedbirler arasında atık suların da arıtılarak tekrar kullanılması konusunu gündeme getirdiğini kaydeden Tunç, artan su talebi ile yükselen alternatif tabii su kaynakları fiyatları ve gelişen geri kazanma teknolojilerinin, atık suların tekrar kullanılmasını hem çevre ve hem de kaynakların ekonomik kullanımı yönünden cazip hale getirdiğini kaydetti. Tunç, “Atık suların geri kazanılarak tekrar kullanılması potansiyelini artıran en önemli sebepler; şehir nüfus paylarının artması sebebiyle su ihtiyaçlarının belirli merkezlerde yoğunlaşması ve deşarj edilen atık sular için verilen deşarj standartlarının ve arıtma seviyelerinin giderek yükselmesi sayılabilir. Hatta bazı durumda alıcı ortamlara deşarj için gerekli arıtma ihtiyacı tekrar kullanım için gerekli arıtma ihtiyacından daha fazla olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu’ndan tam destek alan “Serbest Yüzey Akışlı Yapay Sulak Alanlarda Atık Su Arıtımıyla Elde Edilen Suyun Sulama Amaçlı Kullanımı” adlı projenin, 2012 yılı sonunda tamamlanacağını bildiren Tunç, üniversiteye bağlı araştırma çiftliğinde yürütülen proje sonunda, Erzurum’da da atık suların arıtılarak sulama suyu olarak kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük esnafa teknoloji darbesi
Hazır kapı ve pencere sistemleri, Erzurum’da inşaat sektörüne bağlı bazı ...
Tarım’da çelişkili yaklaşım
Erzurum’da ikinci el traktör borsası da giderek büyüyor. Tarımsal üretimden ...
ESOB Yöneticisinden şok suçlama
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Yönetim Kurulu Üyesi ...
 
Tarımda eğitim atağı
Erzurum’da Tarım-Geliştirme projesi kapsamında sözleşmeli personele tarımsal yayım eğitimi verildi.
Önder çiftçiler, köylüye örnek oldu
Erzurum’da 2010 yılı Entegre Mücadele çalışmaları sonuçlandı. Tarım İl ...
Asgari ücrette yaş sınırı 18'e çıkıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin tespiti ve işverenin ...
 
Köylerde değişim süreci hızlandı
Erzurum'da, toprak damlı, taşla örülü ve olası bir depremde büyük yıkıma ...
TOBB Projesi umut oldu
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe çözüm getirmek ...
Üniversitelilere girişimcilik dersi
Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı’nın düzenlediği söyleşiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva