ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Eylül 2009 Perşembe - 03:41

Ateşte Açan Çiçekler Kenti (3)

Bizde sanıyoruz Rüstem Paşa Çarşısı yalnız bizde var. Adamlar nasıl sahip çıkmışlar bu tarihi mekânlara. Vakıflardan Belediye devralmış ve burada iş yeri açmak isteyen halka kira ile tahsis etmiş. Rüstem Paşa El Sanatları çarşısının esnafının tamamı kadın. Harika bir El Sanatları Çarşısı oluşturmuşlar. 11 dükkân var içerisinde.

Ateşte Açan Çiçekler Kenti (3)

RÜSTEM PAŞA EL SANATLARI ÇARŞISI
Bizde sanıyoruz Rüstem Paşa Çarşısı yalnız bizde var. Adamlar nasıl sahip çıkmışlar bu tarihi mekânlara. Vakıflardan Belediye devralmış ve burada iş yeri açmak isteyen halka kira ile tahsis etmiş. Rüstem Paşa El Sanatları çarşısının esnafının tamamı kadın.
Harika bir El Sanatları Çarşısı oluşturmuşlar. 11 dükkân var içerisinde.
Hanımlar beni görüp bir de araştırmacı-Yazar olduğumu duyunca başıma toplandılar. Çok güzel sohbet ettik. Rüstem Paşa çarşısını Belediyenin hanımlara vermesi, onların buraları hem atölye hem sergi yeri olarak kullanmaları muazzam bir şey. ‘Erzurum’un kadınları bunlara layık değil mi?’ Diye üzüntü duymamak elde değil. Rüstem Paşa Çarşısında Kütahyalı girişimci kadınların bazıları makine nakışı, bazıları elle masa şeklinde ki tezgâhta yapılan bir nakış çeşidini, bazısı takı tasarımı, kimi dikiş, kimi tekzip üzerine iş yeri açmış. Kütahyalı hanımların özellikle düğünlerde genç kız ve gelinler tarafından kıyafetlerin vazgeçilmesi durumunda ki İğne Oyasının burada atölye kurularak yapılması çok ilginç geldi. İğne oyasına ‘dane’ diyorlar ve oldukça zor ve meşakkatli nakışları var, gerçek el emeği göz nuru buna deniliyor, iğne oyası zor olduğu kadar pahalı bir iş burada..
Erzurumlu kadınlara değil tarihi bir çarşıyı kiraya vermek, yıkılacak binaları bile layık görmüyorlar.
Batıda, kadınlara yönelik bu tür çalışmaları görünce ‘bu nasıl bir ufuk darlığıdır’ diye anlamakta güçlük çektiğimi itiraf etmeliyim.
Kütahyalı kadınlar hemen bir dernek kurmuşlar, fakat ne yapacaklarını çok iyi bilmiyorlar. İşkur ve KOSGEB ile hiç irtibat kurmamışlar, hatta Kütahya Ticaret Odasının Toplantısına kendi kendilerine katılmaya karar vermişler ve bir toplantıya katılmışlar. Orada çok ilgi ile karşılanmalarına rağmen hala tedirginler..
Rüstem Paşa El Sanatları Çarşısının güzeller güzeli, becerikli mi becerikli girişimci esnaflarından geleneksel sim sarma, gergef nakışı yapan Hülya Avlupınar, tekstil işi yapan Gülsüm İlbeyli, çini sanatçısı Nur Avlupınar, düğün ve doğum yatakları hazırlama ustası Hatice Tabakoğlu, çeyizlik el sanatları ile dükkânını işleten Sevil Lüleci’ yi çok güzel bir birliktelik sergileyerek bayanların gururu olmalarından dolayı anmadan geçemiyeceğim.
Umarım her şey gönüllerince olur, dernekleri ile güzel çalışmalar yaparlar fakat , hani diyoruz ya ‘Erzurum’da kadın Sivil Toplum Örgütü yok denecek kadar az’, burada hiç yok inşallah başarılı ve öncü olurlar ..
Bu da bizim batıdan bir adım önde olduğumuzu gösteriyor. Yine bu arada kendimize övünülecek bir konu çıkardım. Ama Kütahyalı kadınlardan daha az şanslı olduğumuzu tekrar söylemek istiyorum.
KÜTAHYA BELEDİYESİ SANATÇILAR PARKI
Hiç aklınıza gelir mi ya da hayal edebilir misiniz Erzurum Belediyesi Sanatçılar parkı. Aman hayal pilavı yemek ne güzel oluyor, bedava ya..
Bizim hayal bile etmeye çekindiğimiz bir konuda Kütahya belediyesi belediyeye ait bir parkın içerisinde çok şirin ve akla gelmeyecek güzellikte bir mekân oluşturmuş... Kütahya Belediyesi Sanatçılar parkı Üretim Merkezi olarak kullanılan bu mekân parkın içerisinde, 4-5- metrekarelik dükkânların halka verilmesi ile oluşturulmuş. Kimi dükkânında ahşap oyma yapıyor, kimi minyatür ile uğraşıyor, biri resim yapıyor, bir diğeri ve özellikle her ili ilgilendiren folklorik bebeklerden, Kütahya Bez Bebeklerinden yapıyor.
Evet Kütahya da yöresel bebek yapılıyor hem de Belediyenin verdiği park içinde ömür tazeleyen durum ve konumda ki dükkanlarda..İnanın buna da ‘sağlık olsun’ demekten başka bir şey gelmedi aklıma. Parkın duvarına oturdum, kendimizi düşündüm, bize layık görülen muameleyi muhakeme ettim. Biz bu devlete, hükümete, belediyelere ne yaptık ki bize güzel olan bir şey layık görmüyorlar. Çini, Ahşap oyma, hat, resim, minyatür, bez bebek yapıyorlar ve turistik bir mekân şeklinde küçücük şirin dükkânlarında sanatlarını icra ediyorlar yemyeşil ağaçların gölgelediği, bir tarafı tarihi Dönenler camisinin arka bahçesi bir tarafı caddeye bakan parkın içinde ki dükkanlarında..
Park ana caddenin üzerinde ve yukarda yazdığım tarihi Dönenler Camisinin bahçesinde. Dönenler camisinin adını nerden aldığını söylemeden geçemeyeceğim. Zamanında burada Mevlevi tekkesi varmış ve oldukça hatırı sayılır sayıda Mevleviler yetişmiş. Aralarında kadınlar da varmış Mevlevilerin. Caminin ortasında su kuyusu var. Bu suyun bedensel rahatsızlıklar yanı sıra özellikle psikolojik rahatsızlığı olan insanlara iyi geldiği söyleniyor ve saf bir adamcağızı da oraya bekçi olarak koymuşlar.
Adamcağız Dumlu’da askerliğini yapmış, benim Erzurumlu olduğumu öğrenince kuyudan su çekti, oradaki su tasını yıkadı bana ikram etti. Dedim ‘ bizim ekmeğimizin tuzu yoktur ama bu insan unutmamış.’Unutmadığı da adamcağızın saflığından, kalbinin temizliğinden, yoksa burada kalanlar kolay kolay Erzurum’a iyi diyemezler. Çok insanlar gördük, horoz göçü eşya ile gelip tır göçü eşya ile gitmelerine rağmen Erzurum’a dilleri varıp güzel bir şey söyleyemezler. Neyse oralara girmeyelim sözüm bitmez yoksa kilimle gelip Lâdik halıyı burada gördükten sonra Erzurum’a beğenmeyenler vardır, Allah büyüktür naapacaksınız ‘herkes emdiği sütün temizliğine göre hareket edermiş’ derler ya…
Belediye ana caddenin orta refüjüne çok güzel bir Mevlevi heykeli yaptırmış, gece ışıklandırılmış yirmi dört saat dönen bir heykel o kadar güzel ki anlatamam, görmek gerekir.
DÜNYANIN İLK VE TEK ÇİNİ MÜZESİ- KÜTAHYA ÇİNİ MÜZESİ
Kütahya’nın merkezinde, Ulu camii’nin hemen yanında bulunan ve tarihi çinileri bizimle buluşturan dünyanın ilk ve tek çini müzesi.
İçindeki yekpare mermer şadırvandan dolayı halk arasında ”Gök şadırvan” olarak adlandırılan bu yapı, aslında Germiyan Beyi II, Yakup (1387-1429) tarafından yaptırılan külliyenin imaret bölümü. 1999 tarihinde restorasyonu yapılarak Çini Müzesi olarak hizmete açılmış.
Restorasyondan önce uzun yıllar Vahid Paşa Halk Kütüphanesi olarak kullanılmış. 20. yy. da mihrap eklenerek bir süre ibadete açılmış. Türbe bölümünde topraklarını Osmanlı’ya vasiyet eden 2. Yakup Bey’in çinili sandukası yer almaktadır. 1960 yılında yıkılan medresede yer alan kitabe de Germiyanoğlu 2. Yakup’un vakfettiği yerler, burada çalışanlara verilecek ücretler ve medreseye gelen misafirlere nasıl davranılacağı belirtilmiş.
BİTİŞ,
Sanırım yeryüzünde gerçekten el emeği göz nuru denilen şekli ile el emeğinin sergilendiği en önemli mekân burasıydı. Hem tarihi mekânlarla hem el sanatları ile hem şehzadeler şehri diye anılmak kolay olmasa gerek. Müthiş onur verici. Her sanat eseri değerlidir ama bu çalışmaları görünce Kütahya da yalnızca sanat eserlerine değil, insana daha doğru bir değimle kadına verilen değeri daha iyi anlıyorsunuz.
Umarım sizleri bir Anadolu şehrinde görmeye değer yerlere hayallerinizle de olsa götürebildim. Özellikle yerel yönetimlere örnek olması açısından oralarda yapılan çalışmaları hatırlatmak istedim. Ateşte açan çiçekleri yani porselenin öyküsünü ve Kütahya’nın Pınarlarını bir başka sefere bir başka yazı dizisinde anlatacağım.
            Ana caddelerde, ara sokaklarda çok güzel bir müzik var, su sesi bu müzik, ninni sesi, her köşede içmen için seni bekleyen Kütahya’nın pınarlarının sesi. Dünyanın en güzel üç sesi su sesi, para sesi, kadın sesi derler ya, su sesinin güzelliği burada bariz bir şekilde , para sesi de öyle olmalı çünkü dünyanın ilk borsasının kalıntıları burada, kadınlarının sesine bir şey diyemeyeceğim, verilen kıymet ortada, onlarda ona göre güzel sesler çıkarırlar sanırım..
Bizde de beklentiler inşallah iyi olacak…
Dostça kalın…

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ateşte Açan Çiçekler Kenti (2)
Size bir hamamın müzeye dönüştürüldüğünü gördünüz mü desem sanırım bazılarınız ...
Ateşte Açan Çiçekler Kenti (1)
‘Kütahya’nın pınarları akışır Devriyeler kol kol olmuş bakışır’ diye ...
Mehmet Akif ve Tefekkür (II)
Akif'in, içinde yaşadığı halkın hayatını bütün özellikleri ile aksettirdiği ...
 
Mehmet Akif ve Tefekkür
Mehmet Akif tefekkürde güçlü bir şairdir. Şiirdeki etkileyiciliği yazdıklarının ...
İdeal İnsan Ve Müslüman Modeli
İdeal Mümin; İyi niyetlidir; inancında, düşüncelerinde, söz, iş, icraat, ...
Mehmet Âkif’in Gençlik İdeali
Mehmed Akif, büyük bir şair olduğu kadar - belki ondan da fazla - büyük ...
 
Mehmed Akif'in Kültür Çevreleri (II)
Akif Bey ya okur, ya okutur, ya yazar, yâhud fıkra söyler veya dinlerdi. ...
Mehmed Akif'in Kültür Çevreleri (1)
Akif ve çağdaşlarının ve öncekiler gibi Millî Mücadele neslinin de bilgili ...
Malazgirt Destanı
Türk destanları, milletine hizmet etmiş kahramanların başarı hikâyeleri ile doludur.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva