ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>GUNCEL
29 Nisan 2009 Çarşamba - 05:03

Atatürk, gurur duyulacak lider

Atatürk'ün askeri ve siyasi bir deha olarak savaşı ve siyaseti çok iyi bildiğini vurgulayan ABD Baylor Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. George Gawrych, Atatürk'ün Türkiye'yi inşa ederken "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüyle vizyonunu da ortaya koyduğunu söyledi. Gawrych, "Bütün Türkiye Atatürk ile gurur duymakta haklıdır" diye konuştu.

Atatürk, gurur duyulacak lider

ABD Baylor Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. George Gawrych, Atatürk'ün askeri ve siyasi bir deha olarak savaşı ve siyaseti çok iyi bildiğini vurguladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında dünyada takdir ve hayranlık uyandıran nedenleri anlatan Gawrych, Atatürk önderliğinde Anadolu'nun paylaşılmasına karşı verilen Kurtuluş Savaşı'nın bir klasik olduğunu belirtti.
 Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sonunda başarılı bir devlet adamı olarak görev yaptığına işaret eden Gawrych, ''Atatürk'ün askeri başarısını savaştan sonra politikbaşarıyla dönüştürmesi, Amerikalı askerleri de etkilemiştir'' şeklinde konuştu. "Atatürk, Lenin, Mao, Ho Chi Minh gibi 20. yüzyılın en önemli liderlerinden biridir" diyen Gawrych, Atatürk'ün bir savaş teorisyeni, savaş uygulayıcısı olarak bir deha olduğunu ifade etti.
 
Atatürk'ün Amasya Tamimi ile birlikte kurtuluş mücadelesinde önce siyasi mücadelenin geldiğini ortaya koyduğunu belirten Gawrych, "Atatürk sadece cephedeki mücadelenin değil, siyasi mücadelenin de gerekliliğini ortaya koydu. Bu nedenle de askerlikten devlet adamlığına geçişi gerçekleştirdi" dedi.
 
Atatürk'ün büyük bir yıkımın ardından kısa sürede önemli değişimlere imza attığını vurgulayan Gawrych, "Çünkü savaşın trajedisini çok iyi bildiğinden sonunda bir iyileştirme sağlanması gerektiğini biliyordu" ifadelerini kullandı. Atatürk'ün askeri ve siyasi bir deha olarak savaşı ve siyaseti çok iyi bildiğini vurgulayan Gawrych, Atatürk'ün Türkiye'yi inşa ederken "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüyle vizyonunu da ortaya koyduğunu söyledi. Gawrych, "Bütün Türkiye Atatürk ile gurur duymakta haklıdır" diye konuştu.
 
 
ERZURUM gazetesi
 ABD'nin Baylor Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. George Gawrych, ''Atatürk'ün dahiliği, ilk olarak, bir devlet adamı olmasından kaynaklanır'' dedi. Prof. Dr. Gawrych, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Mustafa Kemal Atatürk ve Türk İstiklal Savaşı'' konulu konferansta, Büyük Önder Atatürk'ün askerliği ve devlet adamlığını, Kurtuluş Savaşı'nı ve sonrasını değerlendirdi.
    ATATÜRK’ÜN SİYASİ DEHASI
 Gawrych, Türkiye'de bir kitap araştırması için bulunduğunu belirterek, konferansta Atatürk'ün savaşlarına değil daha çok strateji ve politikaya dikkati çekeceğini söyledi.
     Clousewitz isimli bir generalin askeri literatürde bir klasik olarak yerini almış bir kitabından bahseden Gawrych, ''Clousewitz teorisini kullandığımızda evrensel bir konuya varıyoruz. Birisi savaş dehası diğeri ise bunu uygulama bazındadır. Dünyada lider olmak için zekaya yani dahiliğe sahip olması gereklidir. Bu da Atatürk'te fazlasıyla vardır'' diye konuştu.
     Gawrych, bir askeri yönetici için gerekli olan diğer önemli şeyin mizaç olduğunu belirterek, Atatürk'ü bir lider olarak analiz ederken bu iki unsurun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
     TRABLUSGARP VE ATATÜRK
     Prof. Dr. Gawrych, Atatürk'ün doğduğu topraklarda çok uzaklarda, Arapça konuşulan Trablusgarp'ta yaptıklarına dikkati çekerek, Atatürk'ün burada kurduğu diyalogların ve yaptığı müzakerelerin önemine değindi. Atatürk'ün burada hem asker hem de diplomat olarak insanların karşısına çıktığını kaydeden Gawrych, ''Çadırlarda geçen tartışmalar daha sonra TBMM'nin görkemli binasındaki tartışmalara dönüşecektir'' dedi.
     Gawrych, Atatürk'ün Libya'da genç bir asker olarak gösterdiği mizacın bağımsızlık savaşında daha üst seviyeye ulaştığını kaydetti.
   ATATÜRK’ÜN YÜKSEK VİCDANI
 Prof. Dr. Gawrych, bir lider için dimağ ve vicdanın da büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: ''Atatürk için dimağ, kritik bir boyutta eleştirel bir zekaya ve mizaca sahip olmaktır. Bir orduyu yönetmek ve orduyu istediği pozisyona getirebilmek için askeriyenin her kademesinde kendi zekasını kullanmak zorundadır. Atatürk'ün bunu yaparken kullandığı en büyük şey ise organize olmak ve takım içerisinde hareket etmektir. Bir devlet adamı, bir kumandan, bir asker olmak arasında giden bu paralellikte Mustafa Kemal bunları kullanarak önemli bir bağ kurmuştur. Vicdan da Atatürk için diğer önemli bir mizaçtır. İnsanların ve toplumun sahip olduğu bir bilinç çeşididir vicdan. Bu vicdana gönderme yaparak ordunuzu harekete geçirebilirsiniz.''
ATATÜRK’ÜN MUHTEŞEM LİDERLİĞİ VE KURTULUŞ SAVAŞI
     Prof. Dr. Gawrych, Atatürk'ün bir asker olarak başladığı hikayesinde daha sonra devlet adamı mertebesine gelmesinin önemli olduğunu ifade etti.
     Atatürk'ün öncelikle vatanın, ikinci olarak milletin bütünlüğünü savunduğunu belirten Gawrych, şöyle konuştu: ''Bu ikisi birlikte gitmektedir. Daha sonra cumhuriyetin kurulumunda bunların temellerini göreceğiz. Birisi başarıya gitmek istiyorsa hedeflerini politik noktada da bilmelidir. Atatürk bu geçişleri çok iyi başarmıştır. Akıl ve siyaset, şans ve olasılık, tutku, husumet, nefret ve kin gibi özellikler başarılı olabilmek için bir kumandanın sahip olması gereken özelliklerdendir. Atatürk bunları kavramıştır. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı kazanması çok büyük ve muhteşem bir şeydir.''
 KURTULUŞ SAVAŞININ İKİ GAZİSİ:ATATÜRK VE TÜRK MİLLETİ
Gawrych, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında en küçük seviyedeki askerlerin bile cephelerde savaşan askerlerin savaşın önemini kavrayabilmeleri için her şeyi yaptığını bildirerek, ''Kurtuluş Savaşı'nın bitiminde iki gazi vardır. Birisi Mustafa Kemal, diğeri de halktır'' dedi.
     ATATÜRK'ÜN DEHASI
     Prof. Dr. Gawrych, Atatürk'ün dahiliğinin, ilk olarak, bir devlet adamı olmasından kaynaklandığını söyledi.

     Mustafa Kemal Atatürk'ün orduyu ve halkı birleştirirken askeri güçle birlikte TBMM oluşturduğunu ve halifeliği ve sultanlığı kaldırmaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Gawrych, şunları kaydetti: ''Atatürk'ün asker ve devlet adamı birleşiminden bir deha olduğunu görüyoruz. Atatürk'ün Samsun'a indiği zaman politik olarak önce meşruiyetini göstermesi gerekiyordu. Bir asker olan Atatürk'ün söylediği ilk şey önce meclis, sonra ordudur. Bunları yapmak için önce Erzurum'a önemli bir kongreye adım atmıştır. Daha sonra Sivas'a, sonra da Ankara'ya gitmiştir. Bunların hepsi meşruiyeti kazandırma çalışmalarıdır.''

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü. yapamadı, Fırat Teknokent kuruyor
Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk Teknokent projesinin üretildiği Erzurum’da, ...
Başkanlar önceliklerini anlattı
AA/Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, 3 ay içerisindeki ilk hedefinin, ...
İzciler’den Milli Coşku
Türkiye İzcilik Federasyonuna bağlı Erzurum izcileri Çanakkale Kabatepe’de ...
 
Tarihin Tanığı, Ermeni zulmünü anlattı
Ermenilerin1918 yılının Mart ve Nisan aylarında Kars'ın Kağızman ilçesine ...
Kriz turizmi vurdu
A.TÜRKEZ/İHA/Palandöken Kayak Merkezi’nde 2008-2009 kış sezonunda yeterli ...
GSF’den Türk El Sanatları’na destek
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “İpek Halı ve ...
 
Kendini arayan şehir…
Samet ÖZÜNAL/GHA/Erzurum, ekonomik ve sosyal değerleriyle, özellikli bir ...
“Gerçeği niçin görmüyorsunuz?”
Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yaptığı ...
Vali Bulut’tan örnek girişim..
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Her Okula Fidan Kampanyası” ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva