ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Ekim 2014 Çarşamba - 12:33

Atatürk Üniversitesi’nden bir ilk daha

Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatı, Doğuda ilk defa Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi`nde gerçekleştirildi.

Atatürk Üniversitesi’nden bir ilk daha

Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatı, Doğuda İlk Defa Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi`nde gerçekleştirildi.  Doğuştan işitme kaybı olan çocukların yeniden duymalarını sağlayan ameliyat, doğuda ilk defa Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı tarafından yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özgür Yörük’ün girişimleriyle Erzurum’a gelen, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken, Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatında Doç. Dr. Özgür Yörük’e eşlik etti ve ameliyatı gerçekleştirdi.
20 AYLIK BEBEK DUYMA YETİSİ KAZANDI
Doğuştan duyma ve konuşma engelli olan 20 aylık bir çocuğu ameliyat eden Prof. Dr. Yahya Güldiken, ameliyat esnasında Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatının nasıl yapılması gerektiğinin inceliklerini de anlattı. Ameliyat sonrası yeni doğmuş bir bebek gibi duymaya ve tepki vermeye başlayacak olan 20 aylık bebek, okul çağına gelinceye kadar yaşıtlarıyla aynı  becerilere sahip olacak.
AMELİYAT ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE DE YAPILABİLECEK
Bu ameliyatın İstanbul’da yapıldığını, ancak vatandaşların doğudan gelmelerinin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Yahya Güldiken, artık bu ameliyatın Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde rahatlıkla yapılabileceğini söyledi.  Ameliyatın masraflı bir ameliyat olmasına karşın devletin hiçbir ücret talep etmediğini belirten Güldiken şöyle konuştu: “Bu hastalarımıza normal bir birey gibi, işitme engelini kaldırabilmek için özellikle erken dönemde, yaklaşık 1 yaşından itibaren 2,5 - 3 yaşına kadar, uygulamayı tercih ettiğimiz biyonik kulak ameliyatı için Erzurum’da ilk defa Doç. Dr. Özgür Yörük ile birlikte bu sistemi başlatıyoruz. Bizim buradan ailelere mesajımız; özellikle  bir yaşına kadar sesli uyarılara cevap veremeyen çocukları, Araştırma Hastanesi’ne getirerek ileri tetkiklerle işitme değerlendirmelerini yaptırmalarını rica ediyoruz. Çünkü bizim için ilk yaşlar çok önemli. 4 yaşın üzerindeki doğumsal işitme kaybı olan çocuk bu hakkını kaybediyor. Yeni doğanın dışında ileri yaşlarda işitme kaybı olanlar, yani hayatının belli bir döneminde duyan, ancak sonraları işitme yetisini kaybeden ama normal konuşan birisi için 10 yıllık bir limitimizi var. Ancak yeni doğan bir çocuk için bu süre 4 yıl. 4 yaşından sonra beyine ses gitmezse beyindeki işitme merkezi kendini siliyor. Onun için yeni doğan çocuklarımızda sınırımız 4 yaş. Bu süreye aileler dikkat etmeliler” dedi.
YÖRÜK’ÜN AÇIKLAMASI
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük ise şunları söyledi; 30 Eylül itibariyle, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda artık bu ameliyat yapılabilmektedir. Cihazın masraflarının tamamını devlet karşılamaktadır. 
Erzurum ve hitap ettiği çevre iller ile birlikte 4 milyon nüfusa hizmet veren Üniversite hastanemizde başlatılan bu ameliyat sayesinde duymayan çocukların işitmesi ve konuşması sağlanarak topluma daha sağlıklı bireyler kazandırılması amaçlanmıştır.
Koklear implant (halk arasında biyonik kulak olarak bilinir) ameliyatı, doğuştan veya sonradan işitme kaybı olan ve bu işitme kayıpları işitme cihazları ile düzeltilemeyen hastalara yapılmakta ve bireyin yeniden duyması sağlanmaktadır.
Bizler duyduğumuzu konuşabiliyoruz. Doğuştan duyamayan bir çocuk maalesef konuşamamakta ve duyma işlemi 4 yaşına kadar tedavi edilmez ise toplumda sağır ve dilsiz olarak ifade edilen bireyler olarak yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. İşitme kaybı tedavi edilme dönemini kaçıran bu çocuklar hem aile, hem toplum hem de devlet için ağır bir yük oluşturmaktadır.  
Bu ameliyat ile hiç duymayan bir çocuk, toplumun en alt sosyo-kültürel seviyesinde yaşamak zorunda iken, normal işiten ve konuşan bir birey olup normal bir hayat yaşayabilir. 

Her yıl ülkemizde 3000 civarında çocuk bu ameliyat ile tedavi olabilecek iken maalesef ancak 900 civarında çocuğa ulaşılabilmektedir. Bölgemizde de 1000 civarında koklear implant adayı olduğu tahmin edilmektedir. Bölgemizde ilk defa kliniğimiz tarafından başlatılan bu ameliyatlara İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalından Sayın Prof. Dr. Yahya Güldiken hocamız destek vermiştir. Hastaların Raporlarının tamamlanmasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalından Sayın Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu ve arkadaşları desteklerini esirgemeyerek bu ameliyatların hastanemizde başlamasına yol açmışlardır. Üniversitemiz rektörü Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Hastanemiz Başhekimi Sayın Prof. Dr. Necib Becit hocalarıma ve ekibine vermiş oldukları destekler nedeniyle,  bölgemiz halkı adına sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.”

 
İşçi kavgasına polis müdahale etti
 
ESTP Halil İbrahim Buluşması’ndaydı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zehra yazici 1 Ekim 2014 Çarşamba 22:32

Allah razi olsun Baranimiz gibi çok ınsanlar var.

Yorumu oyla      7      4  
abdullah 1 Ekim 2014 Çarşamba 21:16

Ellerinize sağlık hocam... Allah yolunuzu açık etsin

Yorumu oyla      9      4  
seyit 1 Ekim 2014 Çarşamba 17:40

maşallah

Yorumu oyla      10      4  
Kurtbey 1 Ekim 2014 Çarşamba 14:41

Çok güzel .Allah yardımcıları olsun.İstenince güzel şeyler oluyor.

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu Bölgesinde kış seferberliği
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde havaların aniden soğuması soba satışlarını artırdı.
Bayramda Erzurum'da hava nasıl olacak?
M.COŞKUN-Erzurum’da Bayram hazırlıkları ve heyecanı sürerken, merak edilen ...
Engelliler 5 gün önce bayram etti
Aşkale İlçesinde düzenlenen “Hayatta bizde varız” projesi kapsamında engellilere ...
 
Kurban keserken, ceza almayın..!
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, cadde, sokak, ...
Yılda bir kez hatırlanan esnaf..!
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Erzurum’da kurban kesecek vatandaşlar, ...
Merdalioğlu Ailesinden Erzurumlu hekimlere dua
Erzurum Araştırma Hastanesine sevk edilen bebeğe Araştırma hastanesinde ...
 
Ekim ayı en’leri açıklandı
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da en sıcak Ekim ayı gününün 1981, en soğuk ekim ...
Kurbanlık satışına yağmur engeli
Erzurum’da iki gündür aralıkla yağan yağmurun ardından Doğu Anadolu Bölgesinin ...
ATAÜNİ’de Mimarlık Semineri
Atatürk Üniversitesi Türk Mimarlığına ışık tutacak
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva