ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
27 Haziran 2011 Pazartesi - 08:41

Atasever’den brucella uyarısı

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ‘Brucella’nın, hem Erzurum’da, hem de Türkiye’de yaygınlaştığını ileri sürdü. Atasever, devletin ilgili organlarının piyasada çok ciddi bir tarama çalışması başlatması gerektiğini kaydetti.

Atasever’den brucella uyarısı

ERZURUM(GHA) – Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ‘Brucella’nın, hem Erzurum’da, hem de Türkiye’de yaygınlaştığını ileri sürdü. Atasever, devletin ilgili organlarının piyasada çok ciddi bir tarama çalışması başlatması gerektiğini kaydetti.
Halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ‘Brucella’nın, giderek büyüyen bir tehdit haline geldiği bildirildi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Brucella karşısında çok ciddi tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, devletin ilgili organlarının bir an önce harekete geçmesi uyarısında bulundu. Brucella hastalığının, genellikle çiğ süt ve peynir yoluyla insanlara bulaşabildiğinin altını çizen Atasever, özellikle Yaz mevsimlerinin, bu hastalığın yaygınlaşması noktasında en uygun ortamı oluşturduğunu dile getirdi. Hayvanlarda ve insanlarda kısırlığa bile neden olabilen Brucella hastalığının iönüne geçilebilmesi noktasında en etkin yolun planlı bir aşılama ve çok ciddi piyasa denetimi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Atasever, Erzurum’da bu yönde yürütülen çalışmaların yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını öne sürdü. Atasever, “Şu anda etkin biçimde Brucella hastalığı aşısı yapılmıyor. Hastanelerimiz, genellikle Brucella yüzünden çeşitli sağlık problemleri yaşayan insanlarla dolu.” diye konuştu.
ATASEVER, BRUCELLA HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Brucella hastalığı hakkında bilgiler de verdi. Brucella’nın, bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu anlatan Atasever, “Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda hastalıklara sebep olurlar. Değişik Brucella türleri, koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. İnsanlarda Brucella ateş, terleme, baş ağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererek gribe benzer bir çok belirtilere sebep olabilir. Merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Brucella ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir.” şeklinde konuştu.
Brucella’nın insanlara bulaşma yolları hakkında da açıklayıcı bilgiler veren Atasever, hastalığın, insanlara üç şekilde bulaşibildiğinin altını çizdi.
Atasever, şunları kaydetti: “Brucella ile bulaşık herhangi bir şeyi yemek veya içmekle. Brucella mikrobu teneffüs edilerek. Deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyledir. En yaygın bulaşma yolu Brucella ile bulaşmış süt ürünlerini yemek ve içmekle bulaşır. Koyun, keçi, sığır ve develer Brucella ile bulaştıkları zaman, onların sütleri de bakteriler ile bulaşmışlardır. Eğer sütler kaynatılmazsa, bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır.”
 

 
Doğu Anadolu Türkçe’nin Çiçekleri’ni ağırlıyor
 
Çapa yaparken avcıların hedefi oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
I. Çıldır Gölü Çalıştayı sona erdi
21 Haziran 2011 tarihinde Ardahan Üniversitesinde başlayan I. Çıldır Gölü ...
Yem Bezelyesi Projesi’nde başarı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye ...
Vardan MÜSİAD’ın beklentilerini açıkladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad ...
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
Prof.Dr. Ali ERBAŞ/Yüce Rabbimizin insanlığa lütfetmiş olduğu en büyük ...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva