ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
7 Temmuz 2013 Pazar - 15:22

Artabel ilgi odağı oldu

Atayeter, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Tabiat Parkının hem turizm hem de bilimsel açıdan değerlendirilmesi için Jeopark ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Artabel ilgi odağı oldu

RECEP ERGİN
GÜMÜŞHANE (İHA) - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yıldırım Atayeter, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Tabiat Parkının hem turizm hem de bilimsel açıdan değerlendirilmesi için Jeopark ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Artabel Tabiat parkına beraberinde 40 kişilik öğrenci grubuyla bilimsel gezi düzenleyen Atayeter, Gümüşhane Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GÜFSAD) Başkanı Vehbi Yalçın rehberliğinde bölgeyi gezdi.
Öğrencilerin eğitim yılı içerisinde öğrendikleri bilgileri pekiştirme fırsatı bulduğu gezide bölge tam anlamıyla akademik olarak incelendi.
Kaçkar Dağları sistemi içerisinde, Gâvur Dağları olarak anılan dağ silsilesi üzerinde yer alan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa zirvesinin eteğinde yer alan Artabel Tabiat Parkının oluştuğu yüksek topografyaya değinen Atayeter, göllerin içerisine yerleştikleri çanağın nasıl oluştuğuna bağlı olarak isim aldıklarını, Artabel göllerinin de glasiyal morfolojinin şekilleri içerisinde yer aldığını söyledi.
“ARTABEL GÖLLERİ JEOLOJİK VE JEOMORFOLOJİK DÖNGÜ İLE MEYDANA GELEN, TÜRKİYE’NİN NADİR YER ŞEKİLLERİNDENDİR”
Kaçkar dağları ve hemen hemen tüm kuzey Anadolu dağlarının orojenik dağlar grubunda ve alp orojenezi ile oluştuklarını ifade eden Atayeter, “Tethys jeosenklinali tabanında tortulaşan deniz altı volkanikleri ve diğer litolojik birimler orojenik hareketlerle kıvrılıp yükselerek bu dağları oluşturmuşlardır. Bu oluşumların üzerinde Kuaterner devri sonlarında Würm adı verilen yaklaşık olarak günümüzden 10-12 bin yıl önce ki son buzul çağında glasiyal şekiller meydana gelmişlerdir. Bu şekillerden en yaygın olanlarından bir tanesi Sirklerdir ve bu sirklerden bazılarının içersinde de eriyen buz sularının tutulması ile göller meydana gelebilir. Artabel gölleri jeolojik ve jeomorfolojik döngü ile meydana gelen Türkiye’mizin nadir yer şekillerindendir.” dedi.
“TÜRKİYE’DE NADİR GÖRÜLEN GLASİYAL GÖLLERİN BİR BÖLÜMÜ ARTABEL’DE”
Türkiye’de batıya doğru gidildikçe 2 bin 200 metreye ve doğuya doğru gidildikçe de 2 bin 500 metrenin altında buzul şekilleri görmenin hemen hemen imkansız olduğunu, glasiyal gölleri görmenin ise daha da güç olduğunu dile getiren Atayeter, Kaçkar dağları zirve kesimlerinde yer alan ve Türkiye’de nadir görülen glasiyal göllerin bir bölümünün Gümüşhane’de Artabel mevkiinde yer almasının bölge ve yöre için çok önemli bir şans olduğunu belirterek, “Bu saha ve yakın çevresinin mutlaka daha yaygın tanıtıma ihtiyacı vardır. Saha sadece jeomorfoloji açısından değil, bitkiler (botanik), insect (böcekler), vs. gibi birçok açıdan da daha incelenmemiş ve bakir görünmektedir.” diye konuştu.
BİLİM ADAMLARI İÇİN YENİ KEŞİFLER İMKANI SUNAN COĞRAFYA: ARTABEL
Dünyada turizmin artık sadece deniz turizmi olmaktan hızla uzaklaştığını, bu kapsamda Artabel ve yakın sahanın çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Atayeter, ayrıca bilimsel açıdan da yeni keşifler imkanı olan bu sahanın birçok farklı daldan bilim adamını da kendisine çekeceğini belirtti.
Bu avantajların değerlendirilmesinin önemine dikkati çeken Atayeter, dikkat edilmesi gereken en önemli konunun ise saha ve yakın çevresinin bu saf ve temiz halinin mutlaka korunarak gelişim avantajlarının değerlendirilmesi olduğunu söyledi.
“ARTABEL JEOPARK İLAN EDİLMELİ”
Para kazanılması kaygısıyla acele ile tedbirsizce hareket edilmesi halinde sahanın hızla kontrolden çıkması ve kirlenmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden Atayeter, “Tedbirli davranılır, adımlar dikkatli ve yerinde atılabilirse bu alan ve yakın çevresi jeopark ilan edilebilir. Türkiye’mizin nadir jeoparklarından bir tanesi Artabel Gölleri jeoparkı olabilir.” diye konuştu.
Atayeter ve beraberindeki 40 kişilik öğrenci grubu alandaki incelemelerinin ardından bölgedeki alabalık tesislerinde yemek yedikten sonra Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasını da ziyaret ettikten sonra Gümüşhane’den ayrıldı.
AKADEMİSYENLERİN ARTABEL İLGİSİ
Grubun rehberi ve GÜFSAD Başkanı Vehbi Yalçın ise Artabel Tabiat Parkının tanıtımı için Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) ile birlikte büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, önümüzdeki ay içerisinde Artabel Tabiat Parkında bilimsel çalışma yapacak olan bir biyolog grubuna da rehberlik yapacağını ve bölgeye ciddi oranda bir akademik ilgi olduğunu söyledi.

 
Ardahan yolunda kaza: 1 ölü
 
Aziziye’de ‘Emlak Zirvesi’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan’a imeceli hazırlık
Ramazan ayında börek için yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak ...
Hafızlara seyahat ödülü
Yakutiye Belediyesi Erzurum’dan 150 hafız öğrenciyi İstanbul ve Çanakkale gezisine gönderdi.
Spor haberlerine ilgi azaldı
Haziran ayında Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı ayın spor gündemi ...
 
Görmez’den inanç özgürlüğü vurgusu
Görmez, "Çünkü inanç özgürlüğü diğer bütün özgürlüklerden daha çok önem ...
Ziraat’ta mezuniyet nostaljisi
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesinin ilk mezunları 50 yıl önce ...
Pulur’da ‘Köyüm ve İnsanları’
Mavi-Beyaz Çizgi Derneği tarafından açılan fotoğraf kursunu başarı ile ...
 
Kongur mercek altında
Doç. Dr. İskender Dölek, Vali Yardımcısı Fatih Demir ile Erzurum’un Hınıs ...
SERKA Bölge Medyasını buluşturdu
Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde düzenlenen "24. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması" sona erdi.
Türk-İş’e göre açlık sınırı bin 22 TL
Türk-İş Haziran ayında açlık sınırının 1.022, yoksulluk sınırının ise 3.328 TL olduğunu açıkladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva