ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>BÖLGEDEN
27 Kasım 2018 Salı - 16:12

Arıcılığa bilimsel yaklaşım

Ardahan Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Coğrafi İşaret Balda, Bal Kafkas Arı’da, Kafkas Arı Ardahan’da Güzeldir ’çalıştayı, Ardahan’da başladı.

Arıcılığa bilimsel yaklaşım

Ardahan Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Coğrafi İşaret Balda, Bal Kafkas Arı’da, Kafkas Arı Ardahan’da Güzeldir ’çalıştayı, Ardahan’da başladı. Çalıştay, 3 gün sürecek ve akademisyenler tarafından yapılan sunumlarda arıcılıkla ilgili birçok konuya değinilecek.

Ardahan Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda düzenlenen ‘Coğrafi İşaret Balda, Bal Kafkas Arı’da, Kafkas Arı Ardahan’da Güzeldir ’ Çalıştayına Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Ağtürk, Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, Türkiye'nin değişik illerinden gelen konularında uzman öğretim üyeleri, illerin arıcılar birliği başkanı, temsilcileri, daire müdürleri ve ilgili kurumlarda çalışan görevliler katıldı.

Çalıştayda yaptığı konuşmada Ardahan’da arıcılığın mevcut durumuna değinen Vali Bilmez, ''Allah'ın lütfu sadece bu bölgede yaşayabilen ve dünyadaki 4 arı türünden biri olan Kafkas arı ırkı sadece bu bölgede yaşıyor. Ve yine sadece bu bölgede bulunan bir çok endemik bitki ile birlikte de Arıcılık açışından ciddi bir potansiyele sahip. Ama maalesef bu alanda hayvancılıkta olduğu gibi çok büyük bir gelişme kaydedemedik. Ardahan'ın ortalama kovan sayısı 47000-48000 civarında olmasın rağmen profesyonel anlamda 600 civarında üreticimiz arıcılık yapmakta ve arıcılar birliğine üye arıcımız bulunmaktadır. Oysa potansiyelimiz ile mevcudu kıyasladığımızda potansiyelin çok gerisindeyiz. Ardahan'da sadece arıcılık yapan bir ailenin karı-koca öğretmen olan bir aileden daha fazla gelir elde etme imkanı bulunmaktadır. Ama biliyoruz ki sadece İstanbul'da inşaatlarda çalışmak için bu güzelim memleketi terk ederek orada hayatını sürdürmeye çalışan insanlar var. Buradaki ne arı'nın, ne çiçeğin nede güzelliğin farkında. Onun için bizim her ortamda Arıcılığı konuşmamız lazım. Arı denince sadece aklımıza bal gelmemeli? Arının bizim paraya çevireceğimiz onlarca yan ürünü bulunmaktadır. Türkiye'de sadece ilimizde bulunan bir Gen Merkezimiz var. Bu bir nimet? buradaki hem Kafkas arısının ırkını muhafaza etmek ve geliştirmek, bunun görev alanı sadece Ardahan ve Artvin ilimiz. Bu iki ilin kaderi yaz ve kış kesişmekte ve iki il'de birbirine muhtaç.'' şeklinde konuştu.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ''Bu çalıştayların, toplantıların ve panellerin Ardahan'da devam etmesi çok önemli. Çünkü bir çalıştay'da ve bir platformda konulardan bahsedilmesi ile Ardahan arıcılığının, Ardahan balının farkındalığı yada sürdürülebilirliği konusunda yeteri kadar bir faaliyet göstermiş olmayız. Bu devam etmeli ve bu çerçevede de gerek kalkınma ajansımızın, gerek Gen Merkezi müdürlüğümüzün ve diğer kurumlarımızın

Ardahan'da benzer çalışmaları geçmiş yıllarda yaptı ve bu birikimle son çalıştayı da yapmaktayız.'' dedi.

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, Bölgemiz için önemli bir Gen kaynağı olan Kafkas Arı ırkının saafiyetliğinin korunması, ilin sosyo ekonomik yapısı bakımından arıcılığın geliştirilerek kırsal kesimde yaşayan bölge insanına katkı sağlamak ve refah düzeylerinin yükseltilmesi için bölgede adapte olmuş Kafkas Arı ırkının korunması, ıslah edilmesi ve yaygınlaştırılması için Gen Merkezi müdürlüğünün 1969 yılından beri Ardahan ve bölgeye hizmet verdiğini söyledi.

 
480 operasyonda 544 kişi gözaltına alındı
 
2 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Verçenik’te büyüleyici doğal yaşam
AHMET AKBUĞA - Erzurum’da karla kaplı dağın yamaçlarında yalnız başına ...
Teyo Emmi’ Bulanık’taydı
‘Teyo Emmi’ lakaplı Erzurumlu ünlü komedyen Cumhur Seval, ‘Teyo TV’ isimli ...
Ovit büyük nimet
Türkiye’nin en uzun tüneli olan Ovit tüneline havalandırma bacaları takıldı. ...
 
Sarıkamış Şehitleri anma programı açıklandı
Her yıl Ocak ayının ilk haftasında düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini anma ...
Doğu fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı oldu
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışıyla birlikte buzlanma ve don beklendiği ...
Şehit öğretmene şiirli vefa
Tunceli'de yaşayan 2 çocuk annesi ilkokul mezunu Gülcan Hurma, teröristler ...
 
Efkan Ala KM’de Öğretmenler Günü coşkusu
Erzurum’un Oltu ilçesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü, Efkan Ala Kültür ...
Öğretmenlerinin coşkusunu paylaştılar
Oltu Anadolu Lisesi öğrencileri 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne özel program hazırladı.
Bulutlar, 24 Kasım Öğretmeler Gününü kutladı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva