ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
27 Ekim 2009 Salı - 00:01

Arafat’tan Marifet’e

İslâm'ın temel esaslarından biri olan hac, Allah'ın sonsuz rahmetinin tecellî ettiği, hatıralarla dolu, Müslümanların derin bir iman, vecd ve aşk heyecanı içinde kaynaşarak takvayı tek üstün kriter telâkki ettikleri ve mahşerin bir benzerini dünyada yaşadıkları ulvî bir ibadettir.

Arafat’tan Marifet’e

Abdurrahman Akbaş
Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı
 
İslâm'ın temel esaslarından biri olan hac, Allah'ın sonsuz rahmetinin tecellî ettiği, hatıralarla dolu, Müslümanların derin bir iman, vecd ve aşk heyecanı içinde kaynaşarak takvayı tek üstün kriter telâkki ettikleri ve mahşerin bir benzerini dünyada yaşadıkları ulvî bir ibadettir.
Hac ibadeti sonsuz dünyevî uhrevî hikmetlerle bezenmiştir. Haccın ifâ edildiği
mübarek mekânlar müstesna bir feyiz menbaıdırlar. Bu mekânlarda ruh ahengini bulur, ilâhî feyiz ve rahmet olur.
Yüreklerdeki iman cevheri, yıldızlaşarak kemâl noktasına varır. Ruhlar, En Sevgiliye yakın olmanın hazzıyla coşar.
Hacdaki ziyaret yerleri, insanın Yüce Allah hakkındaki bilgisini ve imanını tecrübeye koyduğu mekânlardır. İşte bu mekânlardan biri de Arafat’tır. Arafat’ta vakfe (duruş) anları, gönlün, ihlâsın ve samimiyetin ön plâna çıktığı paha biçilmez dakikalardır.
Allah Rasulü’nün: “Hac, Arafat’(ta olmak)tır” (İbn Mace, Me nasik, 57), “Hac Arafat’tır” (Ebu Davud, Sünen; Kitabu’l-Menasik, H.no: 1949; Tirmizi, Sünen, Kitabu’l-Hac, Hadis no: 889-90; Nesai, Sünen, Kitabi’l-Menasik, Hadis no: 211; İbn Mace, Sünen, Hadis no: 3016) sözleri haccın hakikatinin, bilme, tanıma, anlama, kavrama olduğunu, Zilhiccenin dokuzuncu günü ve hem de mekân olarak da, Arafat’ta olmamız gerektiğini, aksi takdirde haccın diğer şartlarını yapmış olsak bile hac yapmamış sayılacağımızı vurgulamaktadır.
Aynı zamanda bu söz, Arafat’ın tanışma ve kardeşlik günü olduğunu da ifade etmektedir. Bu mekânda ümmetin çeşitli kültür çevresine ve entelektüel seviyeye mensup insanları birbiriyle kaynaşma ve tanışma fırsatı bulurlar. Bu fırsat, müminlerin birbirinden marifet elde etmelerini sağlar.
Arafat, cehaletten kurtulup marifetullah ile dolmaktır. Arafat irfan ve marifet mektebidir.
Arafat’ta Kâbe’ye yönelerek yaptığımız duada da bilgi elde etmeye yarayan uzuvların ışıklandırılmasını Allah’tan niyaz ederiz. Bunun için Arafat ârif olmak, marufa, marifete, marifetullah’a ermektir. Marifetullah ise müminin Allah'ı hakkıyla tanıması, bilmesi ve buna göre O'na yürekten bağlanmasıdır. Bu bağlanış O'nun emirlerini içtenlikle yerine getirmeyi ve yasaklarından uzak durmayı ifade eder.
Arafat; dirilişi, mahşeri, mahkeme-i Kübra öncesi bekleyişi, ölmeden önce ölmeyi, hesaba çekilmeden önce muhasebe yapmayı bilmektir. Arif olan anlar, Arafat’ı idrak eden hacı olur.
Arafat, irfan meydanıdır. Arafat marifeti yakalama yeridir. Arafat önce kendini bilme, kendini bulma deneyimidir.
Ve “Kendini bilen, Rabbi’ni de bilir” hükmünce, önce kendini tanıma,
ardından da Rabbi’ni tanımadır. Arafat’ta kendini ve Rabbi’ni tanıyanlar da, mükâfat olarak
Allah tarafından tanınacaklardır. (Bkz. HaccıAnlamak, Komisyon, DİB. Yayınları s, 33)
Dünya, gerçek yüzünü burada gösterir.
GELİŞ VE GÖÇ!...
Arafat’ta diğer müminlerle bir arada bulunan, kıyafetiyle artık bu dünyayı terk ettiğini gösteren mümin, haşir ve hesaba çekiliş sahnesini temsili bir şekilde yaşayarak sorumluluğun ve hesaba çekilmenin idrakine varır. Allah’ın huzurunda durmanın mânâsını, makam,
servet ve ilim gibi üstünlüklerin gerçek değerinin hesaba çekileceği zaman ortaya çıkacağını
anlar.
Kitabı sağdan verilip: “Alın, kitabımı okuyun. Doğrusu ben, hesabımla karşılaşacağımı zaten biliyordum.” (Hakka, 19-21) sevincini yaşayan müminin misali hoşnut kalacağı yüce bir cennette olmayı arzu eder.
Bu yönüyle, Arafat artık her şeyin, akıl gözünü aşıp kalp gözüyle seyredildiği bir mıntıkaya dönüşür. Hac, aslında Arafat’ta duruştan ibarettir. Bu duruşun süresi, bir anlık bir süreden, bir güne kadar uzanabilir. Burada, bütün mesele, işte o tek ânı yakalayabilmek ve o ânı ebedileştirebilmekten ibarettir.
Her ne oluyorsa, işte o bir anlık duruşun içinde olup bitiyor.
Kuşkusuz davete icabet eden kişi, oraya niçin geldiğinin ve orada niçin durmakta olduğunun bilincindedir.
Orası, kendini oraya davet edenin, yani Davet Sahibi’nin meydanı, O’nun sofrası. Orada hacı, Allah’ın misafiridir.
Gören ve görünen, işiten ve işitilen, böyle bir idrak içinde bir’leşir (tevhit).
Orada Allah'ı bilme, tanıma ve her yerde ve her cihette yalnız Onu görme ve bilme vardır.
Arafat meydanı aynı zamanda mahşeri kalabalığı ve insanları bir araya toplayan içtimaî bir kongredir. Bu kongrede bütün Müslümanlar, İslâm bağından başka, bütün bağlardan ve işaretlerden sıyrılırlar, dikişsiz elbiseden, başka bütün örtülerden soyunurlar. Hiçbir fert, diğerinden, ayırt edilemez. Hiçbir kabileyi diğerinden, hiçbir cinsi öbüründen ayırt etmeksizin yapılan bir kongredir.
Orada yegâne bağ İslâm bağıdır. Yegâne boya, Allah’ın boyasıdır. Yegâne nişane ve alınlarda parlayan nur ve parıldayan iman nişanesidir haklarının ve evrensel ilkelerin bütün insanlığa duyurulduğu gerçek özgürlük ve eşitlik günüdür.
Ayrıca bugün, toplumları temelden sarsan her türlü ahlâksızlığın, haksız kazancın, emanete ihanetin, kan davasının yasaklandığı, toplumsal düzenin temeli olan adaletin ve hakkaniyetin hayatın bütün alanlarında tesis edilmesinin öneminin vurgulandığı bir gündür. İşte bu büyük meydan, Allah Rasûlü’nün “Tebliğ ettim mi?” sesine candan kulak vererek “Evet, ey Allah’ın elçisi, sen tebliğ ettin, tebliğ görevini yerine getirdin. Senin mesajın bize ulaştı.
Bundan sonra bu mesajı taşımak bizim görevimiz.” diyerek bu mübarek meydandan İslâm’ın bu temel ilkelerinin savunucusu ve taraftarı olmak azmi ve kararlılığı içinde Yüce Allah’la ahitleştiğimiz makamdır.
Arafe günü, nefis muhasebesi yapma günüdür. İnsanlığımızı ve Müslümanlığımızı sorgulama günüdür. Allah’ın emir ve yasaklarına, Hz. Peygamberin örnek ahlâkına ne derece uyabildik İslâm’ın güzelliklerini ne derece hayatımıza geçirebildik?
 O gün bu sorular üzerinde de bir hayat muhasebesi yapma günüdür. Arafat, bir af ve ilticâ makâmıdır. Arafat, yeni bir doğuştur. Arafat, kabirlerden kıyamet sabahına kalkış ve fevc fevc mahşer meydanında toplanıştır.
Aciz, muhtaç bir şekilde keremi sonsuz olan Cenab-ı Hakk’a dua ederek af beklemedir.
Hazret-i Âdem ile Havvâ vâlidemizin Arafat Vadisi'nde buluşup ağlaşarak af beklemeleri gibi.
Bugünün fazilet ve sevabı nihayetsizdir. Nitekim Hz. Peygamber: “En faziletli dua, Arafat gününün duasıdır...” (Kurtubi, Ahkam, II/419) buyurmaktadır.
Arafe günü, dua ve yakarış günüdür. Arafat, duaların arşa yükseldiği “Buyur kulum! iste istediğini” denilerek iltifata mazhar olduğumuz, Yüce Allah’ın huzurunda, kıyamette mahcubiyete, boyun büküklülüğüne sebep olabilecek günahlarımızdan af dileyip anamızdan doğduğumuz günkü gibi günahlardan arınıp paklandığımız gündür.
Annemiz, babamız, ailemiz ve çocuklarımız, milletimiz için ve dünyanın dört bir bucağında zulme maruz kalmış kardeşlerimizin kurtuluşu, barış, huzur ve mutluluğu için dua günü...
O günde affediliş fakat kulluk sorumluluğunu tam bir yükleniş ve bu konuda Rabbe kesin bir söz veriş de vardır.
Arafat’ta içten yakarışlardan af ve mağfirete nail olduktan ve İslâm’ın günlük hayatta da bizden istediği sevgi kardeşlik gibi duyguların eğitimini ziyadesiyle aldıktan sonra hayatın
şeytanî dürtülerine karşı bir kararlılık göstermek için Mina’ya cemerata taş atmak üzere yolculuğumuz devam eder...
Ne mutlu zihnen, kalben, fikren kötü duygu, düşünce ve günahlardan arınıp hacdan
sonraki duygu ve tavırları hacdan öncekinden daha güzel olanlara...
Ne mutlu marifetle dolanlara...

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başarının yolu, maneviyat
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı ...
Hac ve Nefis Terbiyesi
Yüce Yaratıcı, insanları ibadetlerle sorumlu tutmuş (Zâriyât, 56), onların ...
Yunus Emre, Hayatı Ve Sanatı Üzerine
Türk kültür tarihinde iz bırakan şahsiyetlerden biri olan Yunus Emre, ...
 
Hac Yollarında...
Osmanlı topraklarından her yıl Mekke ve Medine’ye iki sürre alayı gönderilirdi. ...
Kutsal Yolculuk: Hac
Hac; İslâm’ın kulluk görevini en çok bünyesinde toplayan bir ibadettir.
Müslümanın Üretim Sorumluluğu
 İhsan anlayışı ibadette olduğu gibi, iktisadî faaliyetlerde de ...
 
İslâm'ın İnsanlığa Sunduğu Evrensel Mesaj
İslâm Dini, getirmiş olduğu ilke ve esaslarla muhataplarına ''iyi insan'' ...
Dem Bu Demdir, Dem Bu Dem…
Müslüman olarak sahip olmamız gereken hasletlerden biri de zaman bilincidir. ...
Çanakkale Ruhu
Toplumların geleceği tarihe dayanır. Sağlam tarihi temellerden yoksun ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva