ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
HABERLER>BÖLGEDEN
3 Ağustos 2023 Perşembe - 12:28

Alvarlı Muhammed Lütfi Efe’ye vefa

Tasavvuf büyüklerinden alim ve edip Alvarlı Efe Hazretleri’nin 21 yıl görev yaptığı Alvar Camii, cemaatine kavuşacağı günü bekliyor. Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, “23 senelik çile sona erecek” dedi.

Alvarlı Muhammed Lütfi Efe’ye vefa

Tasavvuf büyüklerinden alim ve edip Alvarlı Efe Hazretleri’nin 21 yıl görev yaptığı Alvar Camii, cemaatine kavuşacağı günü bekliyor. Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, “23 senelik çile sona erecek” dedi.
Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi'nin uzun yıllar görev yaptığı cami, cemaatine kavuşacağı günü bekliyor. 1868-1956 yılları arasında Erzurum’da yaşamış; Türk-İslam aleminin en değerli alimlerinden Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi Hazretlerinin Alvar köyünde imam olarak görev yaptığı 180 yıllık camide yaklaşık 23 yıldır ibadet yapılmıyor.
“RESTORASYON MASRAFLARINI BİR GÖNÜLLÜ ÜSTLENDİ”
Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, 1918'den 1939’a kadar 21 yıl boyunca Efe Hazretlerinin görev yaptığı, tarihî eser olarak tescilli caminin “İhtiyaca cevap vermiyor” gerekçesiyle 2000 yılından beri kendi haline terk edildiğini belirterek, “Her geçen gün yıpranmış ve yıkılmanın eşiğine gelmişti. Bir gün Efe Hazretlerinin türbesini ziyarete gelen birisi beni sormuş, türbede çalışanlar yanıma getirdiler. Bu kişi İstanbul’dan geliyormuş ve Efe Hazretlerini rüyasında görmüş. Hazret kendisini ziyarete gelmesi için davet etmiş. Araştırınca Efe Hazretlerinin 21 yıl Alvar’da imamlık yaptığını, yöre halkının onu 'Alvar İmamı, Alvarlı Efe' lakaplarıyla tanıdığını öğrenmiş. Bu rüya üzerine Alvar köyüne türbeyi ziyaret gelmiş. Sohbet sırasında söz döndü dolaştı Efe Hazretlerinin 21 yıl görev yaptığı camiye geldi. Şu anda maalesef ibadete kapalı olduğunu, imkanlar elverince çok kıymetli hatırası olan tarihi caminin restorasyonuna yöneleceğimizi söyledim. Mahzun bir şekilde bakıştık, misafir mahcup bir eda ile, 'Kabul buyurursanız bu aziz hatıranın yeniden ihyası için ne lazımsa onu ben karşılamak isterim' dedi. Gayriihtiyari şu beyit dudaklarımdan döküldü. 'Hak tecellî eyleyince her işi âsân eder, Halk eder esbâbını bir lahzada ihsan eder'” diye konuştu.
“BAŞKAN SEKMEN DE SAHİP ÇIKTI”
Caminin restorasyonu alakalı çalışmalara başladıklarını belirten Mazlumoğlu, “Kadirşinas zâtın talebi üzerine vakit geçirmeden restorasyon projeleri hazırlandı, Koruma Bölge Kurulu’ndaki işlemler tamamlanarak restorasyon işi ihale edildi. Restorasyonun usulüne uygun yapılabilmesi için cami çevresinin açık olması gerekiyordu. Maalesef duvar duvara özel mülkler vardı. Mülk sahipleri ile görüştük ekspertiz ve emsal değerlerin çok üzerinde rakam istenilmesine rağmen Efe Hazretlerine engin muhabbeti olan ve bu hizmetin maddi yönünü üstlenen zat, mülk sahiplerinin teklifini kabul etti, ancak mülk sahipleri bu tekliflerinden de vazgeçtiler ve daha yüksek meblağ istediler. Sonuçta anlaşamadık çünkü talep çok afaki idi. Meseleye muttali olan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Bey, Efe Hazretlerinin 21 yıl hizmet ettiği aziz hatırası olan bu caminin ihyasında da hassasiyet göstererek imar planında sosyal alan olarak düzenlenmiş şu anda büyük bir kısmı kullanılamayacak halde ve terk edilmiş olan özel mülkleri kamulaştırma kararını aldı. Ancak konu mülk sahiplerince mahkemeye taşındı ve hukuki süreç devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Yıl sonunda ibadete açmayı hedefliyoruz”
Camiinin restorasyonunu yapan yüklenici firma sahibi Muhterem Masat ve projenin sorumlusu İnşaat Yüksek Mühendisi Esin Güven, böylesine değerli bir camiinin en kısa zamanda ibadete açılması hususunda azami gayret gösterdiklerini vurgulayarak, “Camiinin çevresinde bulunan özel mülklerle ilgili problem halledildiğinde Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi Hazretleri’nin görev yaptığı maddi-manevi değeri yüksek olan bu esere kavuşmuş olacağız. Yıl sonuna kadar projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Gerek Alvar Mahallesi sakinleri gerekse Efe Hazretleri’ni tanıyan ve onun hatırasını ziyarete gelen kişiler, restorasyonun bir an önce tamamlanarak caminin ibadete açılacağı günü hasretle beklediklerini ifade etti.

 
Oltu taşı tespih uğur getirdi
 
Sevgi evinde aşure coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enerji abidesinde elektrik üretimi için geri sayım
Çoruh nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı elektrik üretimi için ...
Mera yangınında 150 dekar alan zarar gördü
Bayburt'a 38 kilometre uzaklıkta bulunan Örence köyünde merada yangın ...
Yaralı madenci helikopterle kurtarıldı
Erzincan’da maden araştırması yapan jeoloji mühendisi sarp ve engebeli ...
 
Doğuda besicilerin zorlu yaz mesaisi
Muş’ta hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, tarım araçlarının ...
Bingöl’de deprem
Merkez üssü Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Özlüce Barajı mevkiinde 3,2 ...
Türkiye-Kırgızistan bayrağı, Ağrı Dağı zirvesinde
Kırgızistan Dağcılık Federasyonu Başkanı Eduard Kubatov ve ekibi Türkiye'nin ...
 
DATÜB yönetimi Doğu'da toplandı
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Yönetim Kurulu, çalışmaları yerinde ...
Olurda binlerce sazan balığı tehdit altında
Olur ilçesinde milyonlarca sazan balığı göç yollarının kapalı olması nedeniyle can çekişiyor.
Yakutiye Konteyner Mahallesi’ne ödül
Yerel Yönetimler Dergisi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen “Yılın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva