ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
MEB’den tarihi duruş
MEB’den tarihi duruş
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Kasım 2015 Pazartesi - 21:05

‘Altıparmak, Milli Ruhu uyandırdı’

ŞEHİRDER: ‘unutulan tabyalar ve Aziziye direnişi Erzurum’un kıymetli valisi Sayın Ahmet Altıparmak’ın başlattığı organizasyonlarla yeniden fark edildi.’

‘Altıparmak, Milli Ruhu uyandırdı’

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, ŞEHİRDER yönetimi olarak 9 Kasım Tabyalar yürüyüşünün taşıdığı önem ve anlam itibariyle ulusal çapta düzenlenmesi gerektiğini düşündüklerini ifade ederek, Aziziye direnişinin sadece Erzurum’un müdafaası ve muhafazası için değil Osmanlının ve Türk milletinin selameti için de çok önemli olduğuna dikkat çekti. Murat Ertaş’ın basın açıklaması şöyle:

AZİZİYE DİRENİŞİ DÜNYA TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KIRILMADIR

Halk arasında 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rus ordusunun Erzurum önlerine kadar gelmesi ve ardından 9 Kasım 1877’de şehrin hemen yanı başındaki Aziziye Tabyalarına baskın yapması üzerine Erzurum Ahalisi’nin kendi imkânlarıyla Topdağı’na koşup Türk askerine yardım ederek Rusları tabyalardan püskürtmesi, dünya tarihinin en önemli sayfalarından biridir. Erzurum, Rusların Akdeniz’e inme hayalleri önünde her zaman en önemli kale olmuştur. Dolayısıyla gerek Osmanlı ordusunun ve gerekse şehir ahalisinin Erzurum’da Ruslara karşı verdiği mücadele Osmanlı devletinin selameti, ileriki yıllarda Anadolu’nun Türkler için yeniden vatan kılınması ve dünya tarihinin akışı açısından önemli bir tarihtir. Yani, Aziziye direnişi sadece bir şehrin müdafaası değildir. Erzurum’a “Doğu’nun Çanakkalesi” denmesi de bu yüzdendir. Hal böyleyken 1950’lerden bu yana Aziziye direnişi hem Erzurum’da hem ülkemizde adeta unutulmuştur.

VALİ ALTIPARMAK, UYUYAN MİLLİ RUHU UYANDIRDI

Osmanlı’nın doğudaki en önemli kalesi olan Erzurum’un hemen her tepesinde bir tabya vardır. Ve her tabyanın Türk tarihi açısından unutulmaz şanlı bir öyküsü vardır. İşte unutulan tabyalar ve Aziziye direnişi Erzurum’un kıymetli valisi Sayın Ahmet Altıparmak’ın başlattığı organizasyonlarla yeniden fark edildi. 2013 Eylül’ünde ilköğretim okulları ilk derslerini tabyalarda yaptı. Aziziye tabyalarında şehit ve gazi yakınlarına iftar verildi. Ve hepsinden önemlisi 9 Kasım 2013’te, ahalinin 93 Harbi’ndeki gibi tabyalara kutlu yürüyüşü canlandırıldı.

Bu kutlu yürüyüşün bu sene üçüncüsü yine büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Sabah namazından sonra havanın soğukluğuna aldırmadan 7’sinden 70’ine, kadınından erkeğine; bürokratından, esnafına, öğrencisine, emeklisine binlerce kişi tabyalara yürüdü. Bir duygu seliydi akan. Binlerce kişi tarihine yürürken aslında bugününe de yürümüş oldu. Halk bu yürüyüşle şehrine, tarihine, vatanına ve bayrağına muhkem bir şuurla bağlılığını, mensubiyet duygusunu pekiştiriyor, dosta düşmana örnek bir dayanışma gösteriyordu.9 Kasım’da akın akın yürüyen, al bayraklardı. Bayraklarla bezenmiş yüreklerdi.

9 KASIM KUTLU YÜRÜYÜŞÜ ULUSAL ÇAPTA YAPILMALIDIR

Bu kutlu yürüyüş ne Çanakkale’den ne Sarıkamış hareketinden geridir. Bu yürüyüş bir şehrin değil bir vatanın selameti içindir. Bu yürüyüşe maalesef Atatürk Üniversitesi’nden Çanakkale’ye, Sarıkamış’a giden kadar öğrenci katılmamıştır. Bu yürüyüşe maalesef Türkiye’nin dört bir yanındaki Erzurum dernekleri ve vakıfları katılmamıştır. Bu yürüyüşe İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Antalya, Samsun katılmamıştır. Bu yürüyüş madem tüm vatanın yürüyüşüdür, Sayın Valimiz Ahmet Altıparmak’ın yaktığı bu ışık tüm yurdu aydınlatmalıdır.

ŞEHİRDER olarak önerimiz; taşıdığı tarihi önem ve anlam gereğince 9 Kasım’daki Tabyalar Yürüyüşü’nün artık ulusal çapta bir organizasyonla gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Bunun yolu da 9 Kasım yürüyüşünün ve “Bir Hilal Uğruna- Çanakkale” ve “Gençlik Şüheda’nın İzinde-Sarıkamış Şehitlerine Vefa Yürüyüşü” projelerini yürüten Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı bünyesinde yapılmasıdır. Tabii ki “9 Kasım Tabyalar Platformu”nun rehberliğinde.

Yürüyüşün ve etkinliklerin ulusal olması, milli şuur gibi hedeflerinden başka Türkiye’nin Erzurum’a akması demektir. Erzurum’un cazibe merkezi olması demektir. Bunun için de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’müze, Ankara’daki bürokratlarımıza ve sayın vekillerimize görev düşmektedir. ŞEHİRDER olarak şehrimizi temsil sorumluluğu olan herkese bir çağrı yapıyor ve diyoruz ki gelin “9 Kasım Kutlu Yürüyüş”e ulusal boyut kazandıralım.

 
Kalın’dan G-20 açıklaması
 
Ataşe Van De Vate Büyükşehir’deydi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müftülükten “Çocuk Saati” Projesi
Erzurum Müftlüğü tarafından Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim ...
‘Üstad Çalmaşır Sanatta yüzakımız’
EMO Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, bir süre önce TRT’den emekli ...
‘Altıparmak Büyük Yürüyüş’ün mimarı’
MAGESDER Başkanı Abdurrahman Oğuz, “Aziziye’de yazılan şanlı kahramanlık ...
 
Depremin romanını yazdı
Mehmet Şirinoğulları, 22 Mayıs 1971’de anne ve babasını kaybettiği Bingöl ...
Dadaş Hafız Erzurum’u Gururlandırdı
M.COŞKUN-Dünya Kur’an okuma yarışmasında Erzurum Güneş Camii Müezzini ...
Çocuk Evleri Projesi’nde Sanat atılımı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk Evleri Koordinasyon ...
 
ŞEHİRDER Sinema Okuma Günleri başladı
Küçükkalkan, kurduğu 'Sinema Okumaları' programında katılımcılarla birlikte ...
Ceylan 'Taştaki Türkleri Okuma’yı paylaştı
Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim ...
Geleneksel Türk Tiyatrosu Gökoğuz Yeri’nde
TİKA’nın desteğiyle Moldova’yı ziyaret eden Feyz-i Alem Sanat topluluğu, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva