ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
HABERLER>TÜRKİYE
13 Aralık 2011 Salı - 02:17

‘Aliyev tarihe geçti’

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Aliyev'in Türkiye ile Azebaycan'ın kader ortaklığına inanan bir lider olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Aliyev'in düşünce ve uygulamaları, Azerbaycan'ın milli bütünlüğünü koruyor" dedi.

‘Aliyev tarihe geçti’

Azebaycan'ın kader ortaklığına inanan bir lider olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Aliyev'in düşünce ve uygulamaları, Azerbaycan'ın milli bütünlüğünü koruyor" dedi.
ANMA ETKİNLİĞİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in vefatının 8. yıl dönümünde Azerbaycan Büyükelçiliği Sheraton Otel'de anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Başkanı Ali Hasnov, Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Merdanov, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, milletvekilleri ve bazı yabancı misyon şefleri katıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Aliyev'i Türk dünyasının ve kendilerinin lideri tarih yapan bir devlet adamı olarak tanımlarken, Aliyev ile ilgili olarak fırtınalı bir denizde gemisini dalgalara kaptırmadan limana ulaştıran usta bir kaptan benzetmesini yaptı. Çiçek, Aliyev Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birleşmeye liderlik ettiğini ifade etti.
ALİYEV TARİHE GEÇTİ
Çiçek, Aliyev'in Azerbaycan'ı uluslararası toplumun saygın bir üyesi yapmayı başardığını belirterek, Devlet yönetiminde ise maluliyeti esas almış tecrübeli bir devlet adamı olduğunu ifade etti. Aliyev'i Türkiye ile Azebaycan'ın kader ortaklığına inanan bir lider olarak tarihe geçtiğini ifade eden Çiçek, "Aliyev'in düşünce ve uygulamaları Azerbaycan'ın milli bütünlüğünü koruyor. Bu özellikleri kendisini akil adam yapmış ve ona Kafkasya'non maestrosu denilmiştir'' şeklinde konuştu.
Türkiye Azerbaycan ilişkilerin 1918 yılında başladığını ve bugünlere geldiğini kaydeden Çiçek, "Biz aynı kökten beslenen ağaç gövdesi gibiyiz. Aramızda din, dil, kültür, tarih ve medeniyet birliği mevcuttur. Ayrıca tasada ve kıvançta ortaklığımız söz konusudur. Aynı şarkıları söyler, aynı şiirleri dinleriz. 'Bir ananın iki oğlu, bir amanın iki kolu, o da ulu, bu da ulu Azerbaycan Türkiye' diyen Bahtiyar Ruhatzade çeşmesinde ruhumuzu yıkar, Azerbaycan'ın bağımsızlığı için Anadolu'dan koşup gelen Nuri
Paşa'nın askerleriyle 1918'li yılların Bakü'süne birlikte gideriz" ifadelerini kullandı. İki devletin ortak hedefinin en müreffeh ülkeleri oluşturmak ve uluslararası camiada saygınlığı arttırmak olduğunu belirten Çiçek, Türkiye Azerbaycan arasındaki hukukun kardeşlik hukuku olduğunu ifade etti.
Aliyev'in Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliğe her zaman önem verdiğini söyleyen Çiçek, Aliyev'in Meclis Genel Kurulu'nda 6 Mayıs 1994 yılında yaptığı konuşmadan örnek verdi. Çiçek kardeşlik hukukunun en güzel örneği olarak nitelediği Aliyev'in konuşmasını belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri ticari ve sosyal olarak geliştirmek istediklerini söyledi.
ERMENİSTAN İŞGALİ
Çiçek, Azebaycan'ın en büyük sorununun topraklarının yüzde 20'sinin Ermeniler tarafından işgal altında olmasına işaret ederek, ''Ermenistan işgal altında tuttuğu bu topraklardaki doğal kaynakları tahrip ederek bir başka insanlık suçu işlemektedir. İşgal nedeniyle 1 milyondan fazla Azeri kardeşimiz yerinden, yurdundan edilmiştir. Bugün de bu kardeşlerimiz Bakü çevresinde güç şartlar altında yaşamlarını devam ettirmekte, geri, dönecekleri günü beklemektedirler'' dedi.
10 Aralık gününün İnsan Hakları günü olarak kutlandığına dikkat çeken Çiçek, ''Ne Türkiye içinden, ne de Türkiye dışından İnsan Hakları adına bu kadar laf edilirken, buradaki, soykırıma, buradaki vahşete yeteri kadar temas edilmemiş olması hepimizin sorumluluğundadır. Burada bir eksikliğimiz var. Ya İnsan Hakları konusuna temas edenler yeteri kadar samimi değil, tek taraflı, ön yargılıdır, ya da biz derdimiz yeteri kadar anlatamamışız demektir. Merhum Aliyev, 15 yıllık Devlet Başkanlığı döneminde baştaDağlık Karabağ olmak üzere işgal altındaki vatan topraklarının kurtarılması için büyük çaba göstermiş, kaçkınların mağduriyetler5inin giderilmesi için devletini seferber etmiştir. Azerbaycan'ın meselesi bizim meselemizdir. Nasıl ki 1918'de ilk bağımsız devletini kuran Azerbaycan'ın yanında olduysak, 1991'deki ikinci ve ebedi bağımsızlığında yanında olduk ve olacağız'' dedi. Çiçek, Ermenileri dağlık Karabağ işgaline son vermeye davet ettiklerini belirterek, ''Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normale dönmesinin olmazsa olmaz şartı, Azerbaycan topraklarındaki işgalin kesinlikle sona ermesidir. Ermenistan'ın sürekli tekrarladığı soykırım iddiası söz konusudur. Bu iddiaları siyasi bir kampanyaya dönüştürmüşler" dedi.
HOCALI KATLİAMI
1992 Hocalı katliamına dikkat çeken Çiçek, ''Bugün Ermenistan Devlet Başkanlığı'nı yürüten Sarkisyan da katılmıştır. Sarkisyan şu sözlerle katliamı itiraf etmiştir: 'Hocalı'dan önce Azerbaycanlılar bizim şaka yaptığımızı sanıyorlardı. Ermenilerin sivil topluma karşı el kaldıramayacaklarını sanıyorlardı. Biz bunu kırmayı başardık' '' şeklinde konuştu. Sorunların çözümü için Ermenilerin adım atması gerektiğini ifade eden Çiçek, ''İşgal altındaki Azerbaycan topraklarını boşaltmalı, yerinden ve yurdundan
ettikleri masum ve mazlum insanlardan özür dilemeleri gerekmektedir'' dedi.
BAĞİROV’UN DEĞERLENDİRMESİ
Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov, Aliyev'in 20. yüzyılın büyük bir siyaset adamı olduğunu belirterek, Aliyev'in yaptıklarıyla saygınlık kazandığını ifade etti. Bağırov, ''80 yıllık hayatını başarılarla dolu olarak geçirmiştir. Sadece Azebaycan'da değil, başta dost ve kardeş Türkiye olmak üzere, pek çok ülk uşturmak ve uluslarede hasret ve özlemle anılmaktadır. Azerbaycan'ın her bir köşesinde, Haydar Aliyev'in ülkeyi her alanda geliştirme siyasetinin izlerini görmek mümkündür. O Azerbaycan'ın gelişme
sürecini başlatmış, haydar Aliyev'in ekonomik, sosyal, siyasi ve kültür hayatının her alanında yaptığı reformlar, Azerbaycan'a bir sıçrama yaşatmıştır'' dedi.
MERDANOV’UN SUNUMU
Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Merdanov, Azerbaycan ile Türkiye arasında köklü köprüler kurulduğunu belirterek, Aliyev'in Azerbaycan ile Türkiye arasında yaptığı en büyük işin eğitim köprüsü oluşturmak olduğunu söyledi. Merdanov, 4 bin Türk'ün Azerbaycan üniversitelerinde eğitim gördüğünü kaydederek, bunun da Haydar Aliyev'in hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.
MHP milletvekili Tuğrul Türkeş, Haydar Aliyev ile ilgili olarak, Aliyev'in bildiği konulardan caymayan biri olduğunu belirterek, Azerbaycan'ın zor zamanlarında siyaseti mücadeleyi ve Azerbaycan'da yaşayan insanların menfaatlerini bir kenara bırakmadığını söyledi.
CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt, Haydar Aliyev ile ilgili olarak, Haydar Aliyev'in milletvekili olduğu dönemde bağımsızlık istediğini belirterek, Azerbaycan'ın bağımsızlığı konusunda taviz vermediğini söyledi. Öğüt, ''Aliyev, halk tarafından çok sevildiği için, Cumhurbaşkanı yapıldı. Büyük bir hizmeti var. BTC boru hattına Türkiye'yi ortak eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'dir. Haydar Aliyev'in yeri bambaşkadır'' dedi.
Dağlık Karabağ sorunun çözümü için, Ermeni soykırımı ve Hocalı katliamı konularında Türkiye'nin yardım etmesini isteyen Öğüt, ''Haydar Aliyev'in bıraktığı mirasa sahip çıkmamız lazım'' şeklinde konuştu. Kafkasya Birliği kurulmasına işaret eden Öğüt, Türkiye'nin birliğin lideri olacağını söyledi.

 
Türklere diz çöktürmek kimsenin haddi değil!..
 
Soylu, saygı ve şükranla anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türklere diz çöktürmek kimsenin haddi değil!..
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Türk liderlerinin ...
Gürcistan’a kimlikle geçişler başladı
Türkiye ile Gürcistan arasında kimlikli geçişler başladı.
'Kutuz Hoca' dualarla uğurlandı
'Kutuz Hoca' olarak bilinen ve İlahiyatçı Prof. Dr. İsmail Kara'nın babası ...
 
Başbakan’ın durumu iyi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kısıklı'daki evinde dinleniyor. ...
Atalay kaza geçirdi
Basın İlan Kurumu'nda asansör kazası Futbol Federasyonu eski Başkanı Haluk ...
Van yardımları 37.5 milyon TL’ye yükseldi
Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT işbirliğiyle yürütülen “Yürekler Van ...
 
Terörist inleri bir bir yok ediliyor
Güvenlik güçlerinin operasyonu sonucunda Bingöl kırsalında terör örgütü ...
Yeniden yapılandırma taksitlerine dikkat
Maliye Bakanı Şimşek, kamu alacaklarını yeniden yapılandırmada iki ihlal ...
‘Kadın, İslam’a saldırı aracı olarak kullanılıyor...’
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, günümüzde Müslüman yazar, âlim ve entelektüellerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva