ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Şubat 2017 Pazar - 11:59

Ailelerde Gündem: 'Büyükanne maaşı'

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hancı, Erzurum’da büyükanneye maaş uygulamasına yönelik yoğun bir ilgi olduğunu belirtti

Ailelerde Gündem:  Büyükanne maaşı

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hancı, ‘büyükanneye maaş uygulaması’ hakkında vatandaştan kendilerine yoğun bir şekilde soru gelmesi üzerine konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Vatandaşın merakla beklediği maaş hakkında genel bilgileri aktaran Hancı, “Türkiye'de doğum yapan kadınların birçoğu annesine ya da eşinin annesine çocuğunu emanet edip çalışma hayatına devam ediyor. Türkiye’de kadın istihdamının önündeki en büyük engel bakım sorumluluğu. Erzurum başta olmak üzere ülkemizde kültürel değerlerimiz çerçevesinde çocuklara genellikle büyükanneler veya babaanneleri bakıyor. Maaş uygulaması bu anlamda bakım sorumluluğunu üstlenen büyükannelere devletin bir desteği olarak hayata geçecek. Uygulamanın hem kadın istihdamına hem de toplumsal değerlerin gelecek nesillere aktarılmasına, dolayısıyla kültürel değerlerimizin korunmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Maaşı, torun bakan ve belirlenecek yaş sınırının üzerinde olmayıp sağlık koşulları torun bakmaya elverişli olan büyükannelere maaş bağlanacak. Yaş sınırı henüz belirlenmedi beklentilerimiz 65 yaş olarak belirlenmesi bekleniyor. Sağlık koşullarının torun bakmaya elverişli olması konusunda ise büyükannelerin sağlık durumlarını ortaya koyan rapor, tetkik ve tahlillerin incelenmesi söz konusu olacak. Büyükannenin fiilen torun bakıyor olması, aynı ilde ikamet etmesi ve evde ayrıca bir bakıcı istihdam edilmemesi de şart. Torun bakan büyükannenin emekli olması maaş bağlanmasına engel olmayacak. Dolayısıyla büyükannenin maaş alabilmesi için önemli olan maddi durumu değil, fiilen torun bakıyor olması olacak. Ailenin çocuğun bakımını büyükanneye bırakmış olması gerekecek. Büyükannenin maaş alabilmesi için annenin kendi çocuğuna bakamıyor olması yani çalışıyor olması gerekecek. Büyükannenin başka bir geliri olması başvuruların sıralanmasında etkili olabilecek. Büyükanne çalışıyor ise bu durumda toruna bakamayacağı için maaş alamayacak. Uygulamada annenin maaşı için bir üst sınır olacak. Bu sınır henüz net değil. Ancak asgari ücretin iki katının sınır olarak belirlenmesi bekleniyor. Dolayısıyla bugün için 3 Bin 505 TL’nin üzerinde maaşı olan annelerin çocuklarına bakan büyükannelerin bu uygulama kapsamında maaş alması mümkün olmayacak. Amaç düşük gelirli ailelerin desteklenmesi. Torun bakan büyükanneye bağlanacak maaş miktarının asgari ücretin yüzde otuzu kadar olması bekleniyor. Uygulama ilk etapta pilot olarak seçilecek illerde hayata geçecek. Şu an için İstanbul ve Bursa’nın bu pilot illerden olması kesinleşti. Erzurum, Kayseri, Konya gibi illerden seçilecek diğer pilot iller ile uygulama başlatılacak.” dedi.

5 BİN KİŞİ ALABİLECEK

Büyükanne maaşını 5 bin kişinin alabileceğini belirten Hancı, “Belirtilen kriterlere sahip başvurular arasından seçilecek beş bin kişi için uygulanacak düzenleme ile torun bakan büyükanneye maaş hayata geçecek. Torun bakan büyükanneye maaş uygulamasının finansmanının yarısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yarısını ise uygulanan ildeki sanayi ve ticaret odaları ile işçi ve işveren sendika ve konfederasyonları üstlenecek. Doğum izinleri bittikten sonra kadın işe başlayınca uygulama başlayacak. Doğum sonrası çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar kullanılabilecek olan ebeveyn izni uygulamasının kadın istihdamını azaltıcı etkiler doğurması riskine karşılık büyükanneye maaş uygulaması düzenlendi. Dolayısıyla şu an için iki uygulamada birlikte devam edecek. Ancak ebeveyn izninin kadın istihdamını azaltma riskine karşılık ilerleyen dönemde yeni bazı düzenlemeler hayata geçebilir. Şubat ayının sonuna kadar pilot illerde talepler alınacak. Mart ayında uygulama başlatılacak. Bu kapsamda pilot iller için başvuru takvimi önümüzdeki günlerde netleşecektir. Dolayısıyla pilot olarak seçilecek illerde yaşayan ailelerin konuyu yakından takip etmesi gerekiyor. Pilot illerin hangileri olacağı konusu da yarın yani pazartesi günü netleşecek. Bu iller seçildikten sonra başvuru takviminin de netleşmesi bekleniyor.” diye konuştu.
 

 
2'inci elde internetten satış tepkisi
 
12’inci Kar Film Festivali 16 Mart’ta başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üşüyen vatandaş, esnafı ısıttı
M.COŞKUN-Hava şartlarına bağlı olarak zor günler geçiren Erzurumlular ...
Erdoğan, sağlık turizmini değerlendirdi
M.COŞKUN-Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı ...
300 Sağlık personeli EYOF'a hazır
M.COŞKUN-Erzurum İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, 28’i 112 ekibi olmak ...
 
Aşkale-Kapıkale yoluna çığ düştü
Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı Kapıkale Mahallesi yolu çığ düşmesi sonucu ulaşıma kapandı.
ATAÜNİ Hayvan Hastanesi hizmete açıldı
7 gün 24 saat tecrübeli hekimlerle verdiği kesintisiz hizmet ve her türlü ...
Meteorolojiden radar yatırımı
M.COŞKUN-Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürü Ali Özkır, Can ve mal kaybına ...
 
Çocuklar ASP ile huzur içinde
M.COŞKUN-Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Cemil İlbaş, çocuk ...
'Allah devlete zeval vermesin'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yuva ve yurtlarda kalan ...
Ilıcalı'dan darp edilen engelli gence ziyaret
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, uğradığı saldırı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva