ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
21 Haziran 2019 Cuma - 15:17

ATAUNİ’den soğuk test merkezi açılımı

Atatürk Üniversitesi; yaptığı bilimsel çalışmalar ve geliştirdiği projeler öncülüğünde, bölgenin beşeri ve coğrafi imkânlarından yararlanarak bilim üretmeye devam ediyor.

ATAUNİ’den soğuk test merkezi açılımı

Atatürk Üniversitesi; yaptığı bilimsel çalışmalar ve geliştirdiği projeler öncülüğünde, bölgenin beşeri ve coğrafi imkânlarından yararlanarak bilim üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda; bünyesinde kurulması planlanan Soğuk Test Merkezinde, hem askeri hem de sivil araç ve donanımların testlerinin yapılması için bir dizi görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Yeni Nesil Üniversite vizyonu çerçevesinde çalışmalara hız verildiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı bu çerçevede, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik’in, tankların ve askeri araçların test edildiği Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Kemal Aydın Dede ile istişarede bulunduğunu aktardı.

Paydaşlar ile yapılan fikir alışverişleri neticesinde bu merkezin daha da önemli hale geldiğini kaydeden Çomaklı, Türkiye’nin bulunduğu iklim kuşağında sıcaklık, nem, rakım, iklim ve coğrafi koşullar, atmosferik koşullar, alt yapı, ulaşılabilirlik ve güvenlik gibi gerçek ortamlar açısından test merkezi için gerekli teknik altyapıya sahip en uygun ilin Erzurum olduğunu söyleyerek “Üniversitemizin gerek beşeri gerekse teknik altyapısı bu test merkezinin Erzurum’da kurulması için bizlere önemli bir gerekçe sunmaktadır” dedi.

Testler Yurt Dışında Yapılıyor

Dünyada özellikle otomotiv, savunma sanayii, uzay ve havacılık endüstrileri için farklı ölçeklerde ve alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda test merkezi bulunmasına karşın Türkiye’de bu alanlarda faaliyet gösteren büyük ölçekli ve geniş kapsamlı bir test merkezinin bulunmadığına dikkat çeken Rektör Çomaklı: ‘Dünya’da; otomotiv, savunma sanayii, uzay ve havacılık endüstrileri için farklı ölçeklerde ve alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda test merkezi bulunuyor. Türkiye de özellikle savunma sanayii, uzay ve havacılık endüstrilerinde pazar payları yüksek olan ABD ve İngiltere gibi ülkelerin yanında soğuk iklim koşullarına sahip İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya gibi ülkelerde bulunan test merkezlerinden hizmet alıyor. Buna çözüm üretmek adına üniversitemizde kurulacak Soğuk Test Merkeziyle ülkemizin “yerli ve milli teknoloji” hamlesine uygun adım atmış olacağız’ ifadelerini kullandı.

Test Merkezlerine Neden İhtiyaç Duyuluyor?

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı öncülüğünde gerçekleşen bu tasarının önemine değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik ise, bir ürünün geliştirme sürecinin ana hatları ile planlama, analiz, tasarım, geliştirme ve test aşamalarından oluştuğunu, gerek sivil gerek askeri olmak üzere geliştirilen her ürünün, kullanıma sunulmadan önce test sürecinden geçirilme ihtiyacının bu merkezlerin kurulmasını gerekli kıldığını vurguladı.

Geliştirilen araçların, gerçek çalışma ortam testlerinin yurt dışında yer alan test merkezlerine yapıldığını, bunun hem mali yük olduğunu hem de bilgi birikiminin ülke sınırları dışına çıkması anlamına geldiğini söyleyen Prof. Dr. Çelik; Soğuk Test Merkezinin sağlayacağı bir diğer kazancın ise ithal edilen ürünlerin ülke koşullarına uygunluğunun test edilmesi olduğunu ve beklenen faydanın maksimize edilmesi açısından da büyük önem arz ettiğini belirtti.

Test Süreci Nasıl İşliyor?

Dünya’da, geliştirilen ürünlerin olgunluk seviyesini ölçmek ve değerlendirmek için yaygın kullanılan Teknoloji Hazırlık Seviyeleri (THS) ölçeğine göre, bir ürünün ticarileşmesinden önce prototipinin uygun çevresel ortamda gösterilmesi (THS-6), operasyonel ortamda (gerçek ortam) denenmesi (THS-7) ve test ortamında performans değerlendirmesi yapılması (THS-8) bekleniyor. Özellikle soğuk hava şartlarında kullanılacak makine-teçhizatın (askeri-sivil kara ve hava araçları, elektronik-optik-mekanik ekipmanlar, jeneratörler vs.) gerçek ortamda test edilmesi ihtiyacına cevap verecek coğrafi koşula ve uygun altyapıya sahip olmak gerekiyor. Türkiye, kendine has olan iklim ve coğrafi kuşak özelliği ile ticarileşecek ürünlerin gerçek ortam koşullarında test edilmesine yönelik merkezlerin kurulması için oldukça uygun ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir konumda.

 
Oltu, Olur ve Şenkaya’dan ortak proje
 
Başkale’de hava destekli terör operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite kontenjanları belli oldu
Bu yıl üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında eğitim görecek ...
Doktora öğrencilerine müjde
TÜBİTAK ile YÖK arasında imzalanan iş birliği protokolü, meyvelerini vermeye ...
Atatürk Üniversitesi 34. sırada
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde ...
 
ATAUNİ’de, “Kırk Yılın Rekoru: Teşekkür Töreni”
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın göreve geldiği ...
ETÜ’de YÖK Kalite Kurulu saha ziyaretleri başladı
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Heyeti, Dış Değerlendirme ...
GSİM'de KYK gündemi
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Yurt Müdürleri ile ...
 
ATAUNİ'den Asya açılımı
Bonab Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hossein Piri ve Rektör Yardımcısı ...
YKS kalem setlerine Genç Dönüşüm
2019 Gönüllülük yılı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik ...
ETÜ'de "Blackboard" Semineri
Erzurum Teknik Üniversitesi, "Yeni Nesil Üniversite Kavramı ve Dijital ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva