ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
1 Aralık 2019 Pazar - 01:59

ATAÜNİ’de "Siyasette Kadın Paneli"

ATAÜNİ’de "Siyasette Kadın Paneli"

ATAÜNİ’de  Siyasette Kadın Paneli

Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İPEKYOLUSİFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu tarafından, Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 85. yılı nedeniyle Siyasette Kadın Paneli düzenlendi.

Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleşen panele, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Derinsu Dayı, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar, İPEKYOLUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı M. Nuri Alim, İPEKYOLUSİFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Zeynep Şekerdağ Polat, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Bir toplumun medeniyet düzeyi o toplumun özellikle kadınlara verdiği önemle, tanıdığı haklarla değerlendirilmektedir. Türk kadınının toplum içindeki yeri dönemlere göre bazı farklılıklar gösterse de Türk Devletlerinde kadın her zaman saygın bir konumda olmuştur" sözleriyle konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, tarih boyunca Türk kadınının üretimden savaşlara, ev idaresinden devlet yönetimine kadar her türlü mücadelede yer aldığını, ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşu sırasında gerek cephede, gerekse diğer mücadele alanlarında önemli roller üstlenerek büyük kahramanlıklar gösterdiğini söyledi.

Rektör Çomaklı: "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk geleceğin mimarı olarak gördüğü kadınları her zaman önemsemiş ve onları yüceltmiştir. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi Atatürk’ün bu kapsamda gerçekleştirdiği en önemli inkılaplardan biridir. 5 Aralık 1934 yılında Türk kadını bu hakkına birçok Avrupa ülkesinden önce kavuşmuştur. Günümüzde de kadının siyasete aktif olarak katılması ve siyasette kadın temsilinin istenilen düzeye getirilmesi için gereken düzenlemeler ve iyileştirmeler devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar ise, ülkemizde kadınların düne göre eğitim meslek edinme ve diğer toplumsal yaşam alanlarında çok daha güçlü bir şekilde temsil edildiğini söyledi. Ancak siyasal yaşamın, tüm dünyada ve ülkemizde kadın erkek eşitsizliğinin en belirgin olarak görüldüğü alan olarak karşımıza çıktığını ifade ederek şunları söyledi: "Erkeği güçlü ve yöneten kadını ise duygusal ve yönetilen olarak gören erkek Egemen kültür kadının ekonomik yönden erkekten daha zayıf olması ve düşük eğitim düzeyi kadınların siyaset alanındaki yerini olumsuz etkilemektedir. Ancak daha önemli bir sorun vardır ki, o da kadınların siyasete ilgi duymamalarıdır. Ülkemizdeki eğitimli, donanımlı ve yetkin kadınların da Bu anlamda potansiyellerini ortaya koymadıklarını görmekteyiz."

Kadınlarımızın tarih boyunca devlet işlerinde, çalışma hayatında ve aile içinde etkin bir yer tutarak kadim kültürümüzün şekillenmesine büyük katkı sağladığını söyleyen İPEKYOLUSİFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Zeynep Şekerdağ Polat, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde siyasi hayatta kadınlarımızın hak ettiği rolü üstlenen bilmeleri için 5 Aralık 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunundaki yasa değişikliğiyle kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Kendilerini ileri demokrasinin beşiği olarak takdim eden birçok ülkeden seneler önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesi bizler için her daim gurur kaynağı olmuştur. Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85. yıl dönümünde vatan, millet, devlet ve bağımsızlık için canlarını ortaya koyan vatansever kadınlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce'nin başkanlığını yaptığı Siyasette Kadın Paneline panelist olarak, "Mecliste Kadın Olmak" konusuyla AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, "1934'ten Günümüze Siyasette Türk Kadını" konusuyla Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan ve "Milli Mücadeleden TBMM'ye Türk Kadını" konusuyla ise Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Derinsu Dayı dinleyicileri bilgilendirdi.

Programın ardından Rektör Çomaklı, panelistlere teşekkür belgelerini takdim etti.

 
TFF 1. Lig: Adanaspor: 2 - Bursaspor: 3
 
Erzurum’da yetenekler keşfediliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğilmez, “YPG, Hristiyanlara da zulmediyor”
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
Varank Sanayi vizyonunu paylaştı
Varank, 'İlk metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydumuz İMECE’nin ...
Erzurum ‘Şiddete dur’ dedi
AÇSH İl Müdürlüğü ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ...
 
Kadına yönelik şiddete bilimsel tepki
Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ...
Yapı izin istatistiklerini açıklandı
Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü Ocak-Eylül döneminde yüzde 58 azaldı.
"Tefecilerin kökünü kazımalıyız"
Demir; "Ülke ekonomisine, sanayicimize, tüccarımıza, esnafımıza, çiftçimize ...
 
Ekim ayında gündem ‘Barış Pınarı Harekâtı’ydı
MTM, Ekim ayında yaşanan siyasi gelişmelerin nabzını tuttu. Yapılan incelemeye ...
Doğu Anadolu Gözlemevinde geri sayım
Projede üçüncü kısma ulaşan mühendisler bu aşamada 4 m’ye kadar olan bütün ...
‘Rüşveti veren olmazsa alan da olmaz’
Toptan, görevli kamu personelinin iyi eğitilmesi gerektiğini belirterek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva