ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Mayıs 2014 Perşembe - 02:50

ATAÜNİ’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri

İHSAN KUMRU-13'üncüsü düzenlenen Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde gerçekleşti.

ATAÜNİ’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri

13'üncüsü düzenlenen Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde gerçekleşti. Türkiye'de Atatürk Üniversitesi bünyesinde yapılan arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi verilen panele Atatürk Üniversitesi arkeoloji ve sanat tarihi çalışanları, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Altın Tepe Urartu Kalesi Kazı ve Onarım Çalışmaları sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu,  Kyzikos Kazı Çalışmaları sorumlusu Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Ayanis Kalesi Çalışmaları sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Işıklı, Parion kazı sorumlusu Prof. Dr. Cevat Başaran ve Myrib-na ve Gryneion kazı sorumlusu Doç. Dr. Nurettin Öztürk katıldı.

ARKEOLOJİK KAZILAR

Arkeoloji kazıların zorlukları ve bu kazılarda elde edilen tarihi eserleri korumaya yönelik yapılan projelerin destek almaması panelin genel eleştiri konusu oldu.

İki oturumdan oluşan panelin birinci bölümünde oturum başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş açılış konuşması yaptı. Arkeolojik kazılarda Atatürk Üniversitesi’nin büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Yurttaş, “Özellikle de Urartu tarihine ait kazılarda sorumlu arkadaşların geneli Atatürk Üniversitesi mezunu. Bu alanda, son 10-15 yıl içinde büyük ilerlemeler kaydettik. Urartu, Bizans, Yakın Doğu tarihlerine ait yaptığımız çalışmalar takdire şayandır. Bu çalışmalarda en büyük sorunlarımız ise yeterince proje desteği alamamamızdır.” dedi.

URARTU ARKEOLOJİSİ

Yurttaş'ın açılış konuşmasından sonra panelistlerden "Altın Tepe Urartu Kalesi 2013 Yılı Kazı ve Onarım Çalışmaları" sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, “Urartu arkeolojisi değerlendirme” konuşmasını yaptı.

 “En büyük sorunumuz altın kaçakçıları” diyerek konuşmasına başlayan Karaosmanoğlu, konumun "Altın Tepe" ismi olması sebebiyle altın kaçakçılarının hedefinde olduğunu dile getirdi. Tarihi korumak için buranın isminin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, “Altın Tepe” isminin yerine “Bakır Tepe" isminin verilmesinin uygun olacağını söyledi.

Panelde bir diğer konuşmacı "Kyzikos 2013 Yılı Kazı Çalışmaları" sorumlusu Doç. Dr. Nurettin Koçhan da, “Arkaik Dönemin en iyi kalıntıları olan Marmara Bölgesindeki Kyzikos kazısı, tarihin en büyük sanat eserlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bunları titizlikle gün yüzüne çıkarmaktayız” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Işıklı ise, ‘Dün, Bugün ve Gelecek’ adlı sunumunda, Van'ın Erciş ilçesindeki Ayanis Kalesi Çalışmalarının detaylarından bahsetti. Yakın Doğu Urartu Arkeolojisinin en güzel örneklerinin taşındığını ifade eden Işıklı, Yapılan arkeolojik çalışmalarda çıkarılan tarihi kalıntıların korunmaması yüzünden büyük oranda sanat tarihi kayıplarına uğrandığından yakındı. Tarihi korumaya yönelik yapılan projelerin kabul edilmemesi durumunda ciddi oranda tarihi kayıplar yaşanacağına dikkat çekti.

Birinci oturumun son konuşmacısı Prof. Dr. Cevat Başaran da, Çanakkele'deki Parion kazılarını anlattı. Tarihin yeniden canlandırılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Başaran, "Gelecekte, çok güzel bir tarih olacaktır." sözleriyle panelin ilk oturumunu kapattı.

Panelin ikinci bölümünde konuşmacı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Myrib-na ve Gryneion yüzey çalışmalarını anlattı. Öztürk, İzmir'de yer alan zamanın metropolü olarak da bilinen Myrib-na ve Gryneion, tarihin ölü kalıntılarını barındıran bir yerleşim yerinin üzerindeki çalışmaları, dinleyicilere aktardı.

 
Aşkale’de esnafla trafik istişaresi
 
Orhan: ‘Kandil hayırlara vesile olsun’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu Kur’an-ı Kerim’in benzeri yok
19.yüzyılda Osmanlı eserleri arasında yer alan 25 metrelik bez üzerine ...
Ertem ve Altıparmak’tan restorasyon denetlemesi
Çifte Minareli Medreseye giden Vali Altıparmak ve Genel Müdür Ertem burada ...
ETÜ’lüler Bahar Konseri’nde buluştu
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde, Kültür Sanat Kulübü, Merkezi derslikler ...
 
Dadaş Film Festivali programı açıklandı
Erzurum’un büyük ancak kapalı bir şehir olduğuna dikkat çeken Festival ...
‘Bir Gazetecinin Sessiz Çığlığı’
Van Depreminde hayatını kaybeden Erzurumlu Gazeteci Sebahattin Yılmaz’ın ...
Tevazu Kafe hizmete açıldı
Erzurum Palerium AVM’de lezzetli ev yemeklerinin yeni adresi Tevazu Kafe açıldı.
 
EHD, AGD ve ÖGDER’den Asrı Saadet Gecesi‏
Dilek BAYRAK-Anadolu Gençlik Derneği, Evrensel Hafızlar Derneği ve Şuurlu ...
İdam zulmüne hattat tepkisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinde ...
‘AB gelsin Türk Birliği’ne girsin’
Erzurum şehir tiyatrosu “ Her telden kabare “ adlı oyunu 21-27 nisan tarihlerinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva